Εξουσία σε πήλινα πόδια

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2021 12:06

ΚΑΜΠΟΥΛ
Οι Ταλιμπάν που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν προετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους, ενώ η οικονομία της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ο αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Αχμαντουλάχ Μουτάκι ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Tolo μετέδωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρχει και ένας πρόεδρος, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters. Κρίσιμο για την οικονομία του Αφγανιστάν είναι το αν οι διεθνείς δωρητές και οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νέα κυβέρνηση νόμιμη, με αναλυτές να αναμένουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι αμφιβάλλουν για τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν από τις πράξεις τους.
Ο Γκούναρ Βίγκαντ, αρμόδιος της ΕΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η Ένωση δεν θα αναγνωρίσει επισήμως το ισλαμιστικό κίνημα, αν δεν πληροί κάποιους όρους, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Χιλιάδες άνθρωποι πάντως συνωστίστηκαν χθες σε τράπεζες στην Καμπούλ για αναλήψεις ενός περιορισμένου ποσού χρημάτων καθώς οι τράπεζες έχουν θέσει όρια στις αναλήψεις μετρητών για να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά σε διάφορες τράπεζες, με μέλη των Ταλιμπάν να φρουρούν, άλλοι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές και άλλοι με πολιτικά ρούχα.
Μετά την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι τράπεζες έκλεισαν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όταν άνοιξαν ξανά, περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών σε 20.000 αφγάνι (200 δολάρια) την εβδομάδα.
Τα καταστήματα των τραπεζών ήταν γεμάτα από κόσμο επειδή η πόλη διαθέτει ελάχιστα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM).
Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι, η αξία του τοπικού νομίσματος αφγάνι έπεσε 15% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αυξάνοντας τις τιμές πολλών προϊόντων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι επίκειται οικονομική καταστροφή στο Αφγανιστάν, καθώς η μακρά ξηρασία και οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το Αφγανιστάν έχει άμεση ανάγκη από χρήματα και οι Ταλιμπάν δεν είναι πιθανό να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση στα περίπου 10 δισεκ. δολάρια που διαθέτει κυρίως στο εξωτερικό η Αφγανική Κεντρική Τράπεζα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα, δήλωσε χθες στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο εκπρόσωπος του κινήματος Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.
«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας», είπε ο Μουτζαχίντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού -ένα γιγαντιαίο έργο υποδομής με το οποίο η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της ανοίγοντας εμπορικούς δρόμους-θεωρείται πολύ σημαντικό από τους Ταλιμπάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass