ΧΩΡΙΣ ΑΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ασκήσεις επί χάρτου…

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:57
 Αλλαγή κατεύθυνσης της Ε.Ε. βλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός… Αλλαγή κατεύθυνσης της Ε.Ε. βλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός…

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Θετικός για τις ελληνικές θέσεις ο απολογισμός που έκανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, να υπερασπιστούμε τόσο το δίκιο της χώρας όσο και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας έκανε και έναν απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει για την ΕΕ, λέγοντας ότι ήταν μια χρονιά κρίσεων και αναταράξεων.
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι βάλαμε κι εμείς καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή κατεύθυνσης.
» Ελπίζω και εύχομαι αυτό το μπόλι να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια. Αλλά ιδιαίτερα ελπίζω η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες».
ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ
Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Η καγκελάριος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, όπως επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ως προς το θέμα της Frontex, κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχθεί βοήθεια.
Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ' όπου προέρχονται.
Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν.
Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Η ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα του 2016 πάνω στις λεπτομέρειες για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αφαιρεθεί αμφιλεγόμενο τμήμα της πρότασης που θα δίνει στις Βρυξέλλες δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Ωστόσο, Γερμανία και Γαλλία στήριζαν έντονα την πρόταση της Κομισιόν.
Όπως αναφέρει η Σύνοδος στα συμπεράσματά χαρακτηριστικά, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας».
Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι «στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται».
Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική και «πρέπει να επιταχυνθεί».
Ο διχασμός που επικράτησε στη Σύνοδο για το μέλλον της Σένγκεν, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων είχε διαφανεί ήδη από τη «μίνι Σύνοδο» με την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass