Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ:

Τα λάθη μου…

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:56

ΑΘΗΝΑ

Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ «ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Athens Voice με αφορμή την κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Δρόμοι Ζωής» ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι πρέπει «να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες».
Επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεχίζουν να «επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας», καθώς δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του.
«Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό» προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος» είπε και προτείνει τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας «από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο».
Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της πρωθυπουργικής του θητείας ήταν η διαδικασία των «αντισταθμιστικών». «Είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα -μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία- ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει επίσης εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το 2001 η μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό λέγοντας ότι προτίμησε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση που είχε και την αποδοχή των εργαζομένων επειδή «την περίοδο εκείνη προετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ στη φυσική του μορφή που πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα την 1/1/2002» και «έτρεχαν οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».
Εκτιμά ότι ήταν επιτυχημένη η οκταετής πρωθυπουργική του θητεία με κορυφαίους σταθμούς την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, όπου από περιθωριακό κράτος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετατράπηκε σε χώρα η οποία εξασφάλιζε τις αναγκαίες προϋποθέσεις οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
Απαντώντας σε όσους τον χρεώνουν ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ήταν προβληματική, καθώς μπήκαμε χωρίς την απαιτούμενη θεσμική προετοιμασία ο κ. Σημίτης απαντά: «Πρόκειται για ένα ανόητο επιχείρημα. Η Ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει "περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς"... Από τη στιγμή που προχώρησε γοργά στην ΕΕ το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μη συναντήσει αργότερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass