ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ –ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Κλείδωσε» με βελτιώσεις το πολυνομοσχέδιο

Δήμαρχοι: Οι αλλαγές είναι κοροϊδία, δεν τις δεχόμαστε * Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2013 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:38
 ΑΘΗΝΑ
Νομοθετικές βελτιώσεις καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Νωρίτερα, είχε συγκληθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις βελτιώσεις, ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η ΚΥΑ για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Επίσης, αφαιρείται από το πολυνομοσχέδιο η πρόβλεψη για ποινικές ευθύνες δημάρχων για προϋπολογισμούς με υπερβάσεις δαπανών.
Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.
Εκτός διαθεσιμότητας θα τεθούν επίσης δημοτικοί αστυνομικοί με αυξημένα κοινωνικά κριτήρια (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι).
Αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Π.Δ. τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το Π.Δ. αντικαθίσταται με ΚΥΑ.
Εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους.
Επίσης, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνόμων θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.
Για τους σχολικούς φυλακές προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης, ως συντάξιμου χρόνου κατόπιν εξαγοράς, χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη.
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα μπορέσουν να εξαγοράσουν τα πέντε έτη ασφάλισης της περιόδου 2001-2006, οπότε είχαν προσληφθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Στα χρόνια εκείνα είχαν μεν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι όμως ασφαλιστική κάλυψη.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Απορρίπτει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στο πολυνομοσχέδιο για τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους σχολικούς φύλακες και τους προϋπολογισμούς των δήμων.Η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι οι όποιες μικρές διορθωτικές αλλαγές" που εισάγει η κυβέρνηση για τους σχολικούς φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία "δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα:
Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως «οι όποιες µικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνοµοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δηµοτική Αστυνοµία δεν αλλάζουν το περιεχόµενο των σχετικών διατάξεων, µε τις οποίες καταργούνται βασικές αρµοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η απόρριψη από πλευράς ΚΕΔΕ των διορθωτικών διατάξεων δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση που, έτσι κι αλλιώς έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές φωνές, όπως αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «θλιβερό θέαμα κυβέρνησης».
Η Κεντρικη Επιτροπή Δήμων Ελλάδας καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση σημερα το πρωί (10.30) προκειμένου να αποφασίσουν τις προσεχείς τους κινήσεις. Να υπενθυμίσουμε πως η ΚΕΔΕ σε περίπτωση μη απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων απειλεί με μαζικές παραιτήσεις τόσο των Δημάρχων όσο και των Δημοτικών συμβούλων, κίνηση που θα οδηγήσει σε Δημοτικές Εκλογές.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass