ΕΚΤΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Το δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το... rousfeti

* Επικεφαλής της προσπάθειας, ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού που έκανε χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2013 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:38
ΑΘΗΝΑ
Στο -πρωτοφανές για την Ελλάδα- κύμα των απολύσεων στο Δημόσιο αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα μήνυμα ότι έχει σπάσει ένα μακροχρόνιο ταμπού και ότι "το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με τα 'ρουσφέτια' (rousfetia στο κείμενο)".
Σχολιάζοντας τις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, η εφημερίδα επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά "μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπερπλήρες ελληνικό δημόσιο".
Με τίτλο "Το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το παρελθόν", οι FT αναφέρουν πως "μετά το πέρας της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε μεταρρυθμίσεις", διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τη βοήθεια των 6,8 δισ. ευρώ που πήρε από τους δανειστές της.
Το δημοσίευμα τονίζει ωστόσο ότι "οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές. Τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα έκλεισαν τις δημοτικές υπηρεσίες μαζί και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των απολύσεων", ενώ αναφέρεται και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τρίτης που έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές του δημοσίου.
Τονίζει ότι "τα νέα μέτρα έχουν εξοργίσει βουλευτές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από τα 'ρουσφέτια' (rousfetia στο κείμενο) -τις πολιτικές χάρες- προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους".
Οι FT, ωστόσο, εκτιμούν ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν ότι "το παιχνίδι τελείωσε".
Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο 24χρονος Πάρης, ένας δημοτικός αστυνομικός, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times δηλώνει ότι περιμένει να απολυθεί.
Ο ίδιος αναφέρει ότι παράτησε το Λύκειο και μπήκε στη δημοτική Αστυνομία χάρη σε μια οικογενειακή γνωριμία με έναν πρώην δήμαρχο.
"Άνθρωποι σαν και εμένα που μπήκαν από την ''πίσω πόρτα'' δεν έχουν κάποια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν μια μετάταξη στην κινητικότητα, ακόμη και εάν ξέρω πως οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να 'σώσουν το τομάρι μου'", δηλώνει.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, "γιος ενός πρώην πρωθυπουργού γνωστού για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις του κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, λέει ότι θέλει να κάνει τη ρήξη με το παρελθόν"
"Η κρίση σηματοδότησε το τέλος του παλιού συστήματος και δημιούργησε την ευκαιρία να λειτουργήσει αυτό σε νέες βάσεις και με διαφορετικά κριτήρια. Σύμφωνα με αυτά, εκείνοι που θα υστερούν σημαντικά σε απόδοση θα επιπλήττονται και εκείνη που θα εργάζονται σωστά θα επιβραβεύονται. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λογικά και δίκαια κριτήρια", συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους FT.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass