Προβληματική η εικόνα του αστικού πρασίνου

* ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2024 7:20

ΑΘΗΝΑ
Ημερίδα για τη βιωσιμότητα των χώρων αστικού πρασίνου πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου, στο οποίο είναι ο βασικός εταίρος. Στην ημερίδα συμμετείχαν αιρετοί και εργαζόμενοι στον τομέα πρασίνου των Δήμων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε «στις πολιτικές και τις δράσεις που προωθεί και αναπτύσσει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με όλους τους Δήμους, το ΥΠΕΝ, συναρμόδιους φορείς και την επιστημονική κοινότητα στους τομείς περιβάλλοντος, ενέργειας, αλλά και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα η προώθηση της υπογραφής του Συμφώνου Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, η ολοκλήρωση των Τοπικών Ενεργειακών Σχεδίων».
Παράλληλα, ο κ. Καφαντάρης σημείωσε ότι «η ΚΕΔΕ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που παραδίδουν χρήσιμα και πιλοτικά δοκιμασμένα εργαλεία στους Δήμους της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η συμμετοχή της ΚΕΔΕ, ως βασικός εταίρος στο έργο LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn)».
Ο γενικός γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στάθης Σταθόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι η εικόνα του αστικού πρασίνου είναι προβληματική, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε από τους χαμηλότερους μέσους όρους αστικού πρασίνου στην Ευρώπη. Εικόνα που, όπως είπε, έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αλλάξει, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο κ.λπ..
Παράλληλα, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι η διεύθυνση Δασών, από τον περασμένο Ιούλιο έχει τεθεί στη διάθεση των δήμων για να οργανωθούν κοινές δράσεις για τα αστικά πάρκα και τα περιαστικά δάση. Τόνισε ότι μεγάλο μέρος του προγράμματος «AntiNero», που είναι αφιερωμένο στον καθαρισμό περιαστικών δασών, συνεχίζεται με νέες προγραμματικές συμβάσεις στη Δράμα και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ σχεδιάζεται μεγάλη παρέμβαση στο Δάσος Σέιχ Σου. Τέλος ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί στην περιοχή της Πεντέλης, έχει παραδοθεί η μελέτη αποκατάστασης και σύντομα ξεκινούν τα έργα σε δύο μεγάλους χώρους, στο Αστεροσκοπείο και στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι ερευνητές που έχουν εργαστεί για το έργο, παρουσίασαν τις επιστημονικές μεθόδους για την αποδοτικότερη διαμόρφωση και συντήρηση των χώρων πρασίνου υπό το πρίσμα των ακραίων κλιματικών συνθηκών. Επίσης παρουσιάστηκε το νέο νομικό πλαίσιο για πάρκα και άλση που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, στο οποίο ενσωματώνεται και η κλιματική διάσταση, τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του έργου LIFE GRIN στους Δήμους Ηρακλείου και Αμαρουσίου, καθώς και η Πλατφόρμα NGDB και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αστικού πρασίνου των Δήμων.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο διευθυντής της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Γούπιος, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι για τον τομέα του αστικού πρασίνου και συγκεκριμένα:
* Από τα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, ήτοι ΕΣΠΑ 2021-2027, Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα.
* Από εθνικούς πόρους, ήτοι Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Φιλόδημος ΙΙ, Πρόγραμμα «Νέαρχος», Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η εφαρμογή της μεθοδολογίας του έργου Life Grin, από τους πιλοτικούς Δήμους του προγράμματος Ηρακλείου Κρήτης και Αμαρουσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass