Στη Νέα Υόρκη ο Κ. Μητσοτάκης για τη σύνοδο του ΟΗΕ

* Κρίσιμες επαφές με Ερντογάν, Νετανιάχου, Αμπάς * Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις και Μεσανατολικό στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 7:00

ΑΘΗΝΑ
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα είναι δύο οι παρεμβάσεις του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει την ομιλία του, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με αναφορά στη θέση της χώρας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με σύνθημά το τρίπτυχο : Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2025 τη θέση του Μη Μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία» και στο Κυπριακό, τονίζοντας το σημαντικό έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα μας αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
• Σήμερα και αύριο: Παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον
• 26 Σεπτεμβρίου: Εργασίες και συναντήσεις στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah σήμερα καθώς και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Αύριο ή την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο. Επίσης, την ίδια ημέρα θα δει τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salmanbin Hamada Al Khalifa.
Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κουρτί.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ενώ συναντήσεις θα έχει και με επενδυτές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass