Νέα καταδίκη Φρέντι Μπελέρη

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και παραμένει κρατούμενος * Εντονη αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 8:40

ΑΘΗΝΑ
Το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο Ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνια για τον Φρέντι Μπελέρη.

Πρωτόδικα ο Φρέντι Μπελέρης είχε καταδικαστεί σε 24 μήνες φυλάκιση και παραμένει κρατούμενος από τις 12 Μαΐου 2023, κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία. Ο Γολγοθάς σήμερα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο, δήλωσε ο γιος του Φρέντη Μπελέρη που μίλησε για «απόφαση ντροπή» και «δίκη παρωδία».
Η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση δήλωσε: «Με τη σημερινή απόφαση ολοκληρώθηκε η δικαστική υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου από την αλβανική δικαιοσύνη. Δυστυχώς, πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η μη παροχή της δυνατότητας να ορκιστεί δήμαρχος, η παρατεταμένη προφυλάκιση, η υπερβολική ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα.
Παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας, ο δήμος διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν εξελέγησαν από τον λαό της Χειμάρρας.
Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η τήρηση του κράτους δικαίου και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων που συνιστούν και θεμελιώδεις αρχές.
Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να μπορούν να παρίστανται στις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια μέσα στον Ιούλιο».
Ο πρόεδρος του κόμματος Ομόνοια, Βαγγέλης Ντούλες, δήλωσε: «Προειλημμένη απόφαση, δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση για αυτό. Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά προσωπική βεντέτα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Κι αυτή προσωπική βεντέτα έχει μετατραπεί σε θεσμική».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
Η απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που σημειώνει πως «η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη».
«Ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση», σημειώνει η Αθήνα
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την  προεξόφληση  της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».
Για την απόφαση του Εφετείου Τιράνων σχολιάζει πως «έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία».
Και συμπληρώνει: «Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass