«Εφυγε» ο Βασίλης Βασιλικός

Ο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ *ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2023 7:05

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός και βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, πληθωρικός, πολιτικά ενεργός, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια. Ο Βασίλης Βασιλικός, ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, και τέταρτος πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας στον κόσμο μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο και Καβάφη, γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ της Νεας Υόρκης (ΗΠΑ). Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη (τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.
Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004). Ο Βασίλης Βασιλικός έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Υπήρξε, επίσης, μεταφραστής σημαντικών συγγραφέων. Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε, μεταξύ άλλων, το εμβληματικό «Ζ», στο οποίο βασίστηκε και η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Τη θλίψη της για τον θάνατο εκφράζει με μήνυμά της και η Λαρισαία πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά. Η κ. Βαγενά, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει ότι: «Αποχαιρετούμε σήμερα, 30/11/2023, τον Βασίλη Βασιλικό, έναν συγγραφέα που έδωσε φωνή μέσα από τα βιβλία του στα όνειρα, στις ελπίδες, στους αγώνες, στις χαρές και στις λύπες μίας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς των Λαμπράκηδων, της γενιάς μου. Για εμένα ό,τι «φεύγει» απ’ αυτή τη γενιά δεν χάνεται, μένει μέσα στην ψυχή μου για να με συντροφεύει για πάντα. Στις δύσκολες μέρες που περνάει σήμερα η αριστερά, ας κρατήσουμε σαν πολύτιμο φυλακτό αυτά τα μικρά κομματάκια μνήμης. Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα η αριστερά θα ξαναέρθει στο προσκήνιο δυνατή, όπως τη χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass