Εμφαση σε κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα

EΜΒΑΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ *Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ F-35 ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΜΠΛΙΝΚΕΝ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2023 7:20

ΑΘΗΝΑ
Στη δημοσιότητα βγήκε το κοινό Ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (21 Φεβρουαρίου, 2023). Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο συμμετείχε υψηλόβαθμη δι-υπηρεσιακή εκπροσώπηση από τις δύο χώρες. Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους, και επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη, ιδίως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την υπεράσπιση των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενίσχυσε την ασφάλεια των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.
Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την περιφερειακή ασφάλεια με τη διαφύλαξη των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και την προετοιμασία του για την αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων πυρκαγιών.
Η Ελλάδα επισήμανε την ενεργό συμμετοχή της στον πρόσφατα αναβαθμισμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό απόθεμα πόρων, γνωστό ως «rescEU», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποθήκευση προμηθειών έκτακτης ανάγκης και τη συμβολή της σε μια εφεδρική δύναμη πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ελλάδα διατύπωσε τον στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και ο εκσυγχρονισμός των πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσθετη τεχνική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν μέλη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος για να συμμετάσχουν σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία υπό τη διοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). Τα δύο μέρη διατύπωσαν έντονο ενδιαφέρον για την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Πρόθεσης Συνεργασίας για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και αμερικανικών φορέων, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και ιδιωτικές εταιρείες με εμπειρογνωμοσύνη στην ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) για την περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και των γειτόνων της.
Η Ελλάδα επισήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και ανέδειξε τη σημασία των δικών της προγραμμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου.
ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για ένα ακόμη ισχυρό έτος εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισαν τη σημασία της αποτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ. Επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης του εμπορίου και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού, η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Εφοδιασμού.
Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συγκαλέσουν μια εναρκτήρια συνάντηση της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ελλάδας.
Η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για τα συστήματα υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου για την είσοδο ελληνικών γεωργικών προϊόντων διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμαναν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου και διευκόλυνε την αύξηση των αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν το Μνημόνιο Κατανόησης του 2022 μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τουρισμό και δεσμεύθηκαν εκ νέου για την προώθηση του τουρισμού, των επενδυτικών ευκαιριών, της τουριστικής εκπαίδευσης και των ανταλλαγών πληροφοριών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την Ελλάδα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιτυχή έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της ΕΕ, εξελίξεις που καταδεικνύουν την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας προορισμού για ξένες επενδύσεις.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει έναν μηχανισμό ελέγχου για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα δύο μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά έργα υποδομής που είναι επιλέξιμα για επενδύσεις των ΗΠΑ και χρηματοδοτική στήριξη από την αμερικανική DFC λόγω του ρόλου τους στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, όπως η αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

 
Σε νοσοκομείο ο Νίκος Δένδιας
ΑΘΗΝΑ
Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Ν. Δένδιας αντιμετωπίζει ένα βαρύ κρυολόγημα και μετέβη στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη στις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass