ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Τρίτο κέντρο προσφύγων στη «Χαρτομάζα»

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2016 12:00

 

 

Μετά το Κυψελοχώρι και στον πρώην εργοστάσιο «Θεσσαλική Βιομηχανία Πολτού και Χάρτου» (γνωστότερη και ως «Χαρτομάζα») θα στηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον νομό. Συνεργεία του Στρατού Ξηράς εργάζονται ήδη στο ανενεργό «Στρατόπεδο Ζώγα» στο Κυψελοχώρι, κοντά στο Συκούριο, στήνοντας τις πρώτες σκηνές ενώ κλιμάκιο της 1ης Στρατιάς με επικεφαλής τον διοικητή της, αντιστράτηγο Ηλ. Λεοντάρη, επιθεώρησε χθες τους χώρους στην πρώην «Χαρτομάζα» όπου επίσης θα στηθούν σκηνές.

Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αμυνας διαβεβαιώνουν ότι τα Κέντρα, στο Κυψελοχώρι και στη «Χαρτομάζα» θα λειτουργήσουν προσωρινά για τη μεταστέγαση 713 προσφύγων και μεταναστών που σήμερα φιλοξενούνται στη Μάνδρα, όπου πρόκειται να τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι.

Οι τοπικές κοινωνίες ωστόσο δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Άμυνας για «προσωρινή» λειτουργία των δύο νέων Κέντρων, όπως συνέβη με το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών που συνήλθε εκτάκτως χθες, με τον δήμαρχο Τεμπών Κων. Κολλάτο να αποστέλλει επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας Δημ. Βίτσα καλώντας το ΥΕΘΑ να επανεξετάσει τη θέση του και να μην λειτουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο Κυψελοχώρι.

Ανησυχίες που εντείνονται με δεδομένο το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου Αμυνας όχι μόνο δεν κοινοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για παράδειγμα που θα κληθεί στη συνέχεια να συνδράμει, αλλά γίνονται γνωστές με την εξέλιξη των εργασιών διαμόρφωσης των χώρων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφύγων (υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ) η «Χαρτομάζα» - ακόμη και με εκμίσθωση - να λειτουργήσει ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων έγινε γνωστή προχθές και χθες το πρωί, κλιμάκιο της 1ης Στρατιάς με επικεφαλής τον κ. Λεοντάρη, επιθεώρησε τους χώρους της πρώην βιομηχανίας (στον δρόμο Λάρισας – Συκουρίου) που έκλεισε προ 25ετίας.

Την ίδια ώρα στήνονταν οι πρώτες σκηνές στο κλειστό «Στρατόπεδο Ζώγα» στο Κυψελοχώρι, με την απόφαση να λειτουργήσει ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, να γίνεται γνωστή όταν το ΥΕΘΑ ζήτησε την υδροδότηση του χώρου από τον Δήμο Τεμπών.

Οι σκηνές στήνονται στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στην πύλη του πρώην στρατοπέδου (πρώην Αποθήκες Πυρομαχικών) και όπως διαβεβαιώνουν, πολιτικοί παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας, Κυψελοχώρι και «Χαρτομάζα» θα λειτουργήσουν ως «προσωρινά» υποδεχόμενα πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Μάνδρας.

Όπως είναι γνωστό, μετά το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον καταυλισμό της Μάνδρας θα τοποθετηθούν 200 προκάτ οικίσκοι για τη στέγαση 800, αποκλειστικά Σύρων, προσφύγων.

Για τον λόγο αυτό ο καταυλισμός της Μάνδρας θα πρέπει να εκκενωθεί για το επόμενο δίμηνο, διάστημα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες εγκαταστάσεις των οικίσκων και τους πρόσφυγες αν επιστρέφουν στον ίδιο καταυλισμό.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass