COMENIUS: Επίσκεψη καθηγητών στην Ουαλία

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 15:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:14

Με τη φράση «welcome pictos» υποδέχθηκε το 3ο  Γενικό Λύκειο Λάρισας τα σχολεία - εταίρους του στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius στο οποίο συμμετέχει εδώ και δύο χρόνια. Συμμετείχαν μαθητές με τους καθηγητές τους από την  Πολωνία, τη  Φινλανδία και τη  Γερμανία οι οποίοι ήδη είχαν φιλοξενήσει τους μαθητές μας την προηγούμενη χρονιά και μαθητές από την Ουαλία και τη Γαλλία οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τους μαθητές μας στα  επόμενα ταξίδια. Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Pictos-pictures tell our stories about the past, present and future”. 

Όπως σημειώνεται από το σχολείο «αφήνοντας οι  φιλοξενούμενοι την Ελλάδα μαζί  με  στιγμές χαράς και συγκίνησης μας  άφησαν  την αίσθηση ότι  πήραν μια γεύση από τις ομορφιές και τη ζωή της Θεσσαλίας. Εξάλλου το αντικείμενο της εργασίας μας είναι  οι ομορφιές, ο πολιτισμός, η ιστορία και η ζωή της Θεσσαλίας μέσα από τις εικόνες. Πιστεύουμε ότι  με τη φιλοξενία μας και τις περιηγήσεις καταφέραμε να συνδυάσουμε  τις  εικόνες  με την πραγματικότητα.

Μετά  τη φιλοξενία  πραγματοποιήσαμε πρόσφατα   επίσκεψη στο Anglesey Αrms Ιsland της Ουαλίας. Είναι το τέταρτο ταξίδι που πραγματοποιείται. Το σχολείο εκπροσώπησαν οι καθηγήτριες Αργυρώ Αρναβίτου και  Ελένη Φανάρα. Δε μετακινήθηκαν και κατά συνέπεια δε φιλοξενήθηκαν μαθητές στην Ουαλία, γιατί το συνεργαζόμενο Ουαλικό σχολείο είναι ειδικό, με μαθητές-παιδιά με ειδικές δεξιότητες και γι’ αυτό οι οικογένειές τους είχαν μεγάλη δυσκολία να φιλοξενήσουν παιδιά από το εξωτερικό.

Η εμπειρία μας από ένα διαφορετικό αλλά εξειδικευμένο και οργανωμένο σχολείο ήταν μοναδική. Το προσωπικό του σχολείου - διδακτικό και βοηθητικό- διακρίνεται από υψηλό επαγγελματισμό, μεγάλη εξειδίκευση, ανθρωπιά και ευαισθησία. Οι στόχοι, η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι να αποφοιτήσουν απ’ αυτό οι μαθητές και παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουν (λόγω των παθήσεων τους) να είναι σε θέση να ζήσουν όσο πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα από τη βοήθεια των άλλων μπορούν – άτομα ενταγμένα στο κοινωνικό σύνολο.

Εκτός από το συνεργαζόμενο σχολείο επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο σχολείο Γενικής Παιδείας της περιοχής. Ένα σχολείο πολύ κοντά στη φιλοσοφία των υπολοίπων ευρωπαϊκών σχολείων-εταίρων. Παρέχει πολύπλευρη εκπαίδευση (μαθήματα γενικής παιδείας, γλώσσας-γλωσσών, καλλιτεχνικών, μαγειρικής, μουσικής, πληροφορικής, τεχνικών δεξιοτήτων  πάντα υποστηριζόμενα από  οργανωμένες βιβλιοθήκες – αναγνωστήρια , εργαστήρια για διάφορα μαθήματα).  

Επισκεφθήκαμε ακόμη αξιοθέατα της περιοχής όπως ένα  λατομείο σχιστόλιθου  που για αιώνες ήταν άξονας οικονομικής δραστηριότητας  της περιοχής, τώρα λειτουργεί ως μουσείο (Welsh slate museum) αλλά και ως σύγχρονο  λατομείο. Το Ουαλικό θέρετρο Portmeirion, δείγμα τεχνητού τουριστικού Παραδείσου  για διακοπές. Το κάστρο Beaumaris στο οποίο παλαιότερα λειτουργούσε δικαστήριο και φυλακή και στο οποίο σήμερα θα μπορούσε κανείς να κάνει μαθήματα μουσειολογίας. Οι εντυπώσεις  μας άριστες. Μετά από μια εβδομάδα στην Ουαλία και τη συνύπαρξή μας με τους κατοίκους και τους συναδέλφους μας διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι  ζώντας  κοντά στη  φύση είναι καλοσυνάτοι, χαμογελαστοί, πρόθυμοι, ευγενικοί, χωρίς όμως καθόλου να είναι μακριά από την τεχνολογία και τις ανέσεις της. Ήταν για μας ένα μάθημα αποκέντρωσης αλλά  και σύγχρονης οργανωμένης ζωής στην  ύπαιθρο!» Σημειώνεται πως το επόμενο ταξίδι του σχολείου θα είναι στη Γαλλία με τη συμμετοχή μιας καθηγήτριας και τεσσάρων μαθητών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass