Πρώτο κουδούνι με εκπαιδευτικούς στον δρόμο

* Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά * Ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Δ. Παπαποστόλου περιγράφει στην «ΕτΔ» την εικόνα των σχολείων παρά τους χιλιάδες διορισμούς

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2024 10:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν και πάλι στους δρόμους.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη 1.30 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων σε σχολεία νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης.
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Σύλλογος, μόνο στην περιοχή της Λάρισας δημιουργήθηκαν τεχνητά 85 υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και την ίδια στιγμή υπάρχουν 67 τμήματα μαθητών δημοτικού και 24 μαθητών νηπιαγωγείου με μαθητές από 22 μέχρι 25 και μάλιστα σε αίθουσες πολύ μικρές που δεν πληρούν ούτε τους κανόνες ασφάλειας των παιδιών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου μιλά στην «ΕτΔ» και απαντά στο ερώτημα αναφορικά με τα κενά και τις συμπτύξεις, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει χιλιάδες διορισμούς.
«Μια νέα σχολική χρονιά ανατέλλει και παρά τους 10.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, τα προβλήματα παραμένουν και ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Μεγάλο πρόβλημα η μη κάλυψη όλων των κενών στην Παράλληλη Στήριξη. Από τα 154 κενά καλύφθηκαν μόνο τα 92, με αποτέλεσμα ένας εκπαιδευτικός να διατίθεται για 2 μαθητές, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη τις διαγνώσεις του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας και υποβαθμίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Το τελευταίο διάστημα Υπουργείο Παιδείας και τοπικοί διοικούντες της εκπαίδευσης, με ιδιαίτερο ζήλο προχώρησαν σε ένα κύμα συμπτύξεων-συγχωνεύσεων τμημάτων - δημιουργώντας τμήματα με 25 μαθητές- υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και των σχολείων μας.
Μάλιστα σε αρκετά τμήματα νηπιαγωγείων του νομού Λάρισας δεν τηρείται ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων για τη λειτουργία τους. Σε νηπιαγωγεία του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στο 33ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, στο 1ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης και στα 1ο & 2ο Νηπιαγωγεία Φαλάνης, λειτουργούν υπερπληθή τμήματα σε μικρές αίθουσες. Ειδικά για τον νομό Λάρισας οι αποφάσεις αυτές στερούνται λογικής, γιατί υπάρχουν δεκάδες υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και πάνω από 50 κενές αίθουσες διδασκαλίας» λέει χαρακτηριστικά.
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα; Το Υπουργείο διόρισε λοιπόν εκπαιδευτικούς, που τώρα είναι υπεράριθμοι; Τι θα γίνει λοιπόν εάν δεν μπουν σε τάξη;
«Οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί θα βιώσουν για ακόμα μία χρονιά την εργασιακή ανασφάλεια μετακινούμενοι ως νομάδες καθημερινά από σχολείο σε σχολείο. Δεν περισσεύει κανένας-καμία εκπαιδευτικός. Χρειαζόμαστε 15άρια τμήματα» απαντά ο κ. Παπαστόλου.
Την ίδια ώρα αναφέρεται και σε θέματα που αφορούν τις σχολικές υποδομές, αλλά και λειτουργικά θέματα υπογραμμίζοντας:
«Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης θα στεγασθούν για ακόμη μια χρονιά σε προκάτ αίθουσες, ενώ οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δέντρων –Πλατανουλίων θα μετακινούνται καθημερινά στο κτίριο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πρόοδος για την κατασκευή νέων διδακτηρίων από τον Μάρτιο του 2021, γιατί τα σχολεία τους καταστράφηκαν από τον σεισμό.
Η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών έχει μειωθεί στο 50% από την εποχή των μνημονίων και οι διευθυντές με δυσκολία καλύπτουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες.
Συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2024-2025, με την απόφαση για απεργία-αποχή από την αντιεπιστημονική –αντιεκπαιδευτική ατομική αξιολόγηση. Η θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, που επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση, αναδρομικά, όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο και για τους/τις υπόλοιπους/ες συναδέλφους/ισσες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass