Προβληματισμός για το «Καλάθι του Μαθητή»

*Οι βιβλιοπώλες της Λάρισας το βλέπουν ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2024 14:11

Της Νατάσας Πολυγένη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των σχολείων και ήδη το σαφάρι για τα σχολικά είδη έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, ωστόσο ακόμη οι αγορές είναι περιορισμένες, αφού η κίνηση κορυφώνεται με την έναρξη σχολείων όπου δίνονται στους μαθητές και οι περιβόητες λίστες με τα απαιτούμενα.

Στο μεταξύ ήρθε και το «Καλάθι του Μαθητή» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 28 Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου ως «απάντηση» υποτίθεται, στην ακρίβεια που συνεχίζει να καλπάζει και να γονατίζει τα νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα φωτιές άναψε δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκου, όπου ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις με σχολικά είδη δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις μειώνοντας αν χρειαστεί το περιθώριο κέρδους τους. Η απάντηση από την Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών ήταν άμεση, ενώ και οι Λαρισαίοι βιβλιοπώλες αντιμετωπίζουν το «Καλάθι του Μαθητή» με σκεπτικισμό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσουν αν θα το εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Ανεμος» χαρακτηρίζει «κοροϊδία» το Καλάθι του Μαθητή, αφού όπως τόνισε τις περισσότερες φορές μπαίνουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας. «Αντί το Υπουργείο να ζητά από τους εισαγωγείς να μειώσουν τις τιμές για να μην υπάρχουν αυξήσεις, ζητά από εμάς να μειώσουμε και άλλο το ήδη συμπιεσμένο περιθώριο κέρδους. Ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα είναι το «Καλάθι του Μαθητή». Οικογενειάρχες είμαστε και εμείς και βιώνουμε και εμείς την ακρίβεια, παλεύοντας να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας και προσφέροντας πάντα στον κόσμο ποιοτικά είδη στις καλύτερες τιμές. Τα βιβλιοπωλεία δουλεύουν με ποιοτικά προϊόντα. Το Καλάθι του Μαθητή περιλαμβάνει παράδειγμα τα τετράδια, αλλά όχι ποιο συγκεκριμένο τετράδιο. Υπάρχουν τετράδια τόσο χαμηλής ποιότητας που σκίζονται απλά με το που πάει να σβήσει κάτι ο μαθητής. Οι σχέσεις μας με τους πελάτες μας δεν είναι απρόσωπες. Είμαστε δίπλα τους και διευκολύνουμε με κάθε τρόπο. Με δόσεις, με ειδικές τιμές για ΑμεΑ, πολύτεκνους, αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η απάντηση της Ομοσπονδίας Εκδοτών-Βιβλιοπωλών «Γέλασαν και τα θρανία βέβαια, αφού κανένα καλάθι από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα υπέρ των καταναλωτών, αλλά αντίθετα, λειτούργησαν ως μια ακόμα ευκαιρία για αύξηση των κερδών των ομίλων των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων που ευκαιριακά και φέτος τον Σεπτέμβρη θα πουλήσουν σχολικά.
Φυσικά όσον αφορά τις μεγάλες και ανελαστικές δαπάνες του ελληνικού νοικοκυριού (τροφή, ηλεκτροδότηση, θέρμανση) το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν προτίθεται να βάλει όριο στις τιμές και τις αυξήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους εισαγωγέων και μεγάλων αλυσίδων, οι οποίοι συναποφάσισαν -σε ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων- το καλάθι του μαθητή. Δεν εκλήθησαν οι βιβλιοχαρτοπώλες που δίνουν μάχη επιβίωσης με άνισους όρους απέναντι σε μεγάλες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ, περισσότερο δεν ρωτήθηκαν καν τα θεσμικά τους όργανα. Όπως επίσης δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, οι οποίοι είναι αυτοί που ξέρουν τι είναι φτηνό και τι ακριβό, ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών τους.
Εμείς οι βιβλιοχαρτοπώλες, βιώνουμε και οι ίδιοι την ακρίβεια, συζητάμε καθημερινά στα καταστήματά μας, μας είναι πλέον σαφές ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά σόου και «καλάθια». Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας της αγοράς, του πετσοκόμματος του λαϊκού εισοδήματος και της φοροληστείας. Εμείς οι βιβλιοχαρτοπώλες ανά την Ελλάδα, θα είμαστε δίπλα σε γονείς και μαθητές 12 μήνες τον χρόνο (γιατί αυτή είναι η δουλειά μας), μακριά από τις λογικές των καλαθιών, φροντίζοντας να διαθέτουμε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή τα αναγκαία, ενώ δίνουμε βάση στην ασφάλεια των παιδιών».
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Όσοι επιχειρηματίες εντάξουν προϊόντα τους στο καλάθι των σχολικών ειδών θα πρέπει να ενημερώνουν για τα είδη και τις τιμές τους το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis κάθε Τετάρτη.
Το καλάθι θα περιλαμβάνει τα βασικά είδη, στα οποία δεν περιλαμβάνονται βιβλία, και ειδικά ξενόγλωσσα. Πιο αναλυτικά, θα περιλαμβάνει σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων), φωτοτυπικό χαρτί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass