Ξεκινά το ταξίδι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

* ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2024 13:16

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Ανακοινώθηκαν προχθές το απόγευμα από το Υπουργείο Παιδείας -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ.

Στα Φάρσαλα υπήρχαν αρκετά χαμόγελα, αλλά δεν έλειψε και η απογοήτευση, καθώς ορισμένοι μαθητές και μαθήτριες δεν πέτυχαν την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους. Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γενικά πτώση σημείωσαν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες, σύμφωνα με όσα «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024. Ειδικότερα, πτώση σημείωσαν οι Ιατρικές Σχολές, η Νομική, η Ψυχολογία, οι περισσότερες Πολυτεχνικές Σχολές, η Πληροφορική, ενώ παρατηρήθηκε στις Οικονομικές Σχολές σε άλλες άνοδος και άλλες πτώση.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επιτυχίες μαθητών στα Φάρσαλα: Βασιλειάδη Ελευθερία Ιατρική (Ιωαννίνων), Βαρακλιώτης Μάξιμος Ιατρική (Λάρισας), Στατήρης Βασίλειος Ιατρική (Λάρισας), Σταφύλη Άννα Νομική (Θεσσαλονίκης), Δημακόπουλος Γεώργιος - Ραφαήλ Οικονομικό ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκης), Χαμπίπης Δημήτριος Στρατιωτική Ιατρική ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκης), Βλαχάκης Ευάγγελος Πληροφορική (Αθήνας), Παπαγεωργίου Αναστάσιος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), Κλαΐντα Ζαΐμι Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκης), Γκίζα Φρειδερίκη Παιδαγωγικό (Θεσσαλονίκης), Κούρου Μαρίνα Πανεπιστήμιο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Πάτρας), Κοτοπούλη Ευαγγελία Κτηνιατρική (Θεσσαλονίκης), Τράντου Ζωή Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης ΣΜΥΑ (Αθήνας), Μολόχα Ελένη Ιστορικό Αρχαιολογικό Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκης), Γεωργατζιά Νικολέττα Αγγλική Φιλολογία (Αθήνας). Φυσικά υπάρχουν και μαθητές και μαθήτριες που δεν τα κατάφεραν να περάσουν στη σχολή της προτίμησής τους και ενδεχομένως να προσπαθήσουν ξανά την επόμενη χρονιά να πετύχουν τους στόχους τους. Οι επιτυχόντες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση σε πανεπιστήμια, θα πρέπει να μεταβούν στις αντίστοιχες πόλεις και να αναζητήσουν στέγη. Η εύρεση φοιτητικής κατοικίας, ωστόσο, αποτελεί μια διαδικασία που συχνά συνοδεύεται από σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Τα υψηλά ενοίκια, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση ενός προσιτού και λειτουργικού χώρου διαμονής. Οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται να διανύσουν μια μαραθώνια διαδικασία αναζήτησης. Η έλλειψη εμπειρίας, σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass