Στόχος να μην χαθεί το εξάμηνο

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ * Ι. ΛΑΛΙΩΤΟΥ «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2020 20:00

Κρίσιμες είναι οι μέρες που διανύουμε για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που καλείται μαζί με όλα τα ΑΕΙ της χώρας, να κερδίσει το στοίχημα να μην χαθεί το εαρινό εξάμηνο των φοιτητών λόγω της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω κορονοϊού.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι έτοιμο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας στις 26 Μαρτίου ώστε να προχωρήσει σε πλήρη μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα καθηγητές και προσωπικό δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου το σύστημα να είναι έτοιμο.

Η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Λαλιώτου μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ενεργοποιηθεί έχοντας απόλυτη προτεραιότητα τη στήριξη και πρόσβαση των φοιτητών στη διαδικασία. «Συνήθως τέτοια εγχειρήματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες δεδομένου ότι οι φοιτητές μας έχουν επιστρέψει στις πόλεις τους και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πληροφορικοί μας εργάζονται ασταμάτητα από την περασμένη εβδομάδα για να το επιτύχουν. Οι υποδομές υπάρχουν, οι πλατφόρμες είναι απλές, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα το δούμε στην πράξη. Πηγαίνουμε βήμα βήμα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο ώστε τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να μην χάσουν το εξάμηνο και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι φοιτητές μας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση».

Μάλιστα το πρυτανικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτές «Σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μπορεί να προσφερθεί με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως, με αφετηρία την 23.3.2020. Η διεξαγωγή ενός μαθήματος θα πρέπει να διεξάγεται με σύγχρονο τρόπο τηλεκπαίδευσης, ενώ ο ασύγχρονος τρόπος θα πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη υποβοήθηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έκτακτες ρυθμίσεις με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του εξαμήνου με ελάχιστη απόκλιση από τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξετάστηκαν από τη Διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Π.Θ. οι πιθανές λύσεις:

(α) για σύγχρονη εκπαίδευση για διαλέξεις η χρήση της πλατφόρμας MS-TEAMS, και

(β) για ασύγχρονη εκπαίδευση η χρήση της ήδη υφιστάμενης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, του e-class.

Πάσης φύσεως ηλεκτρονικές πηγές, ηλεκτρονικά διδακτικά εγχειρίδια και ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι θα μπορούν να εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη δημιουργηθεί στην πλατφόρμα MS-TEAMS τα μαθήματα των Τμημάτων του ΠΘ προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου και ακολουθούν τα μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών.

Το δίκτυο των ανθρώπων που θα εξυπηρετήσουν τεχνικά την όλη προσπάθεια αποτελείται από στελέχη της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και από τους υπεύθυνους τηλεδιάσκεψης των Τμημάτων.

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων, σε συνεννόηση με το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να ανακοινώσουν τον κατάλογο μαθημάτων που θα διδαχθούν εξ αποστάσεως (και συνεπώς το πρόγραμμα), καθώς επίσης και τον κατάλογο των μαθημάτων που πιθανώς δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν με το προτεινόμενο σύστημα.

Στη συνέχεια, προκειμένου ο διδάσκων να πραγματοποιήσει το μάθημά του με την πλατφόρμα MS-Teams θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον τεχνικό υπεύθυνο του τμήματός του (στη διεύθυνση https://it.uth.gr/services/tilediaskepsi), ο οποίος θα τον κατευθύνει για τις επόμενες ενέργειες.

Θα ακολουθήσουν και ειδικότερες οδηγίες από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους φοιτητές.

Η εφαρμογή του συστήματος θα πρέπει να ξεκινήσει έως τις 23 Μαρτίου. Για προβλήματα που θα παρουσιάζονται, παρακαλούμε απευθυνθείτε με μήνυμα στο ithelp@uth.gr.

Με δεδομένη την παγκόσμια ζήτηση που έχουν οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης / τηλεκπαίδευσης τη δεδομένη περίοδο είναι δυνατό να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες τεχνικές λύσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τμήματα τα οποία έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης θα μπορούσαν, στο πλαίσιο της ομαλής ροής, να συνεχίσουν τη χρήση αυτών. Ωστόσο, για όλους τους υπόλοιπους, με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη της διαδικασίας από την ομάδα μηχανοργάνωσης, θα παρακαλούσαμε να υιοθετήσουν την πλατφόρμα MS-TEAMS. Είναι σίγουρο ότι μεσοπρόθεσμα, με συνεχή ανατροφοδότηση του συστήματος από διδάσκοντες και φοιτητές θα βρεθεί η πλέον κατάλληλη διαδικασία».

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass