Ελλιπή τα μέσα πυροπροστασίας στα σχολεία του νομού Λάρισας

Μόνο οι καινούριες κατασκευές διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας ενώ τα υπόλοιπα κτίρια είναι εξοπλισμένα με τα βασικά

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 22:12

Ελλιπή είναι τα μέσα πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του νομού Λάρισας. Πέρα από τους πυροσβεστήρες που διαθέτουν όλα τα κτίρια, ελάχιστα είναι αυτά που διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης καθώς τα περισσότερα σχολεία είναι παλιάς κατασκευής.

Με αφορμή ζήτημα που δημιουργήθηκε με την επιβολή προστίμου σε διευθυντή σχολείου από το Πταισματοδικείο Πειραιά με την κατηγορία ότι το σχολείο, ύστερα από έλεγχο, ευρέθη ότι δεν διέθετε συστήματα πυρασφάλειας πέρα από τους πυροσβεστήρες, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης παραδέχεται στην «ΕτΔ» ότι ελάχιστα είναι τα σχολεία που διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και κυρίως όσα είναι νέες κατασκευές, όμως σε καμία περίπτωση αυτή η ευθύνη δεν βαραίνει τους διευθυντές των σχολείων. Για παράδειγμα, τονίζει, το 33ο Δημοτικό Σχολείο που κατασκευάστηκε το 2014, έχει δεξαμενές ύδατος στο υπόγειό του, πυροσβεστικές φωλιές παντού, σύστημα ανίχνευσης καπνού στην οροφή όπως και σύστημα ρίψης νερού, πυροσβεστικούς κρουνούς και όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. «Γενικά λίγες είναι οι σχολικές μονάδες που συμμορφώνονται απόλυτα με τη νομοθεσία και διαθέτουν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Από τις 113 που λειτουργούν στο νομό, ζήτημα να έχουν οι 10. Τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980. Όλα όμως διαθέτουν πυροσβεστήρες που συντηρούνται κάθε χρόνο και υπάρχουν σχέδια εκκένωσης και έξοδοι διαφυγής. Αυτή η ευθύνη όμως βαραίνει τους Δήμους. Στις συναντήσεις που κάνουμε κατά καιρούς επισημαίνουμε τα προβλήματα σίγουρα όμως λύσεις δεν μπορούμε να δώσουμε, γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι είναι και δύσκολο να γίνει καθώς για κάποιες σχολικές μονάδες είναι αρκετά χρονοβόρο και δαπανηρό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο υπεύθυνος των σχολικών επιτροπών κ. Θωμάς Δαούλας, αναφέρει ότι πράγματι το κόστος για τα μέσα πυροπροστασίας βαραίνει τον Δήμο και όπως λέει κάθε χρόνο δαπανούνται περίπου 400 με 500 ευρώ για τη συντήρηση των μέσων σε κάθε σχολική μονάδα. «Όλα τα σχολεία ελέγχονται και στόχος είναι όλα να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται από τη νομοθεσία. Για να επιληφθούμε θα πρέπει ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας να απευθυνθεί στον Δήμο και να καταθέσει αίτηση προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα τα μέτρα πυροπροστασίας (προληπτικά και ενεργητικά) που θα πρέπει να λάβουν τα σχολεία είναι:

- Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία του εκπαιδευτηρίου, με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς,

- Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων,

-Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αναφλέγουν.

-Συνεχής καθαρισμός όλων των χώρων του εκπαιδευτηρίου και άμεση απομάκρυνση των υλικών που μπορούν να αναφλέγουν.

-Στους υπαίθριους χώρους εκπαιδευτηρίων απαιτείται αποψίλωση των χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών.

-Επιμελής συντήρηση, τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

- Η τοποθέτηση σε διαδρόμους, κλίμακες, οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου χωρισμάτων μονίμων ή πρόσκαιρων, υλικών και γενικά κάθε αντικειμένου το οποίο μπορεί να μειώσει το πλάτος αυτών ή να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ενοίκων σε περίπτωση κινδύνου.

 Η σήμανση ασφαλείας καθώς και τα μέσα πυροπροστασίας, να καλύπτονται από άλλα υλικά ή κατασκευαστικές διατάξεις.

-Η χρήση βεγγαλικών, αθυρμάτων και πυροτεχνημάτων σε στεγασμένους χώρους εκπαιδευτηρίων. Η χρήση αυτών σε υπαίθριους χώρους γίνεται με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 - Επιβάλλεται η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων ξηρής σκόνης ή βάσης νερού,

- Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός (1) πυροσβεστήρα ανά 150 τ.μ. μικτής επιφάνειας.

-Επιβάλλεται η τοποθέτηση αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής άνωθεν των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης στερεών ή υγρών καυσίμων.

-Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού. Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού, επιβάλλεται σε εκπαιδευτήρια με θεωρητικό πληθυσμό πάνω από πενήντα (50) άτομα.

-Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης

Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης επιβάλλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Στα εκπαιδευτήρια όπου εξυπηρετούνται παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών ή άτομα με ειδικές ανάγκες (όπως νηπιαγωγεία, σχολές τυφλών).

-Στα εκπαιδευτήρια με τέσσερις (4) ή περισσότερους ορόφους-επίπεδα, κύριας ή/και βοηθητικής χρήσης.

-Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο σε εκπαιδευτήρια με τέσσερις ή περισσότερους ορόφους-επίπεδα κύριας ή/και βοηθητικής χρήσης και συνολικό εμβαδόν εκπαιδευτηρίου τουλάχιστον 2.000 τ.μ. και σε εκπαιδευτήρια με συνολικό εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων-επιπέδων.

-Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό (καταιονισμού ύδατος) επιβάλλεται σε αμιγή εκπαιδευτήρια ύψους άνω των 23 μ. και σε υπόγειους χώρους εκπαιδευτηρίων με θεωρητικό πληθυσμό πάνω από 150 άτομα. Το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης καλύπτει επιπροσθέτως τις απροστάτευτες οδεύσεις διαφυγής, μέχρι κάθε τελική έξοδο κινδύνου.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass