Το Ποτάμι Λάρισας στηρίζει το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2019 16:30

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έγινε η πρώτη συνάντηση για τη νέα χρονιά των μελών της Τοπικής Οργάνωσης του Ποταμιού Λάρισας.

Συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τόσο σε τοπικό και αυτοδιοικητικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και καθορίστηκαν οι προτεραιότητες. Στο τέλος συζητήθηκε το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και εκφράστηκε η άποψη ότι το Ποτάμι Λάρισας στηρίζει κριτικά το εγχείρημα της συνένωσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία ένταξης του συμβάλλοντας ουσιαστικά με προτάσεις και παρατηρήσεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, το Ποτάμι Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Η επένδυση στην Παιδεία οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα κάθε κράτους που στοχεύει να ανταποκριθεί στις ραγδαίες μελλοντικές εξελίξεις. Αναμφίβολα οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις εκπαιδευτικές δομές του παρελθόντος. Απαιτούν την ύπαρξη ισχυρών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που να συγκεντρώνουν το σύνολο των διαθέσιμων υποδομών και των ανθρώπινων πόρων. Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσέφεραν ουσιαστικό και πολύτιμο έργο στην ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο ρόλος τους και η συμβολή τους οφείλει να αναγνωριστεί έμπρακτα. Τα ΤΕΙ, μετά από μια μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια είκοσι ετών από την ένταξη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ακαδημαϊκή τους μετεξέλιξη μέσω της αναβάθμισης των ακαδημαϊκών προσόντων των καθηγητών τους, της διοργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων και της αντιστοίχησης των βαθμίδων και των δομών των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο υφίσταται ακόμα ο αναχρονιστικός δυισμός τεχνολογικής / ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ο οποίος συγκεντρώνει διάφορα μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα που διέπουν τη φυσιογνωμία των ΤΕΙ. Παράλληλα ο περιορισμένος και συνεχώς μειούμενος αριθμός καθηγητών και προσωπικού που εργάζονται στα ΤΕΙ σε σχέση με αυτόν των Πανεπιστημίων που είναι σαφώς πολλαπλάσιος δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Άλλωστε και οι επενδύσεις της Πολιτείας για τα ΤΕΙ είναι σαφώς πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες για τα Πανεπιστήμια. Αποτελεί λοιπόν επιτυχία το γεγονός ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατάφερε να ανταποκριθεί με άψογο τρόπο στην αποστολή του όλα αυτά τα χρονιά. Ωστόσο πλέον δικαιούται να συμμετάσχει ισότιμα και να έχει ρόλο στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη όπως αυτός αποτυπώνεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα συνοδεύεται και από τα σχετικά ερευνητικά ινστιτούτα. Το εγχείρημα αυτό, θα καταστήσει αυτόματα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Οι πόλεις που θα το φιλοξενήσουν αναμένεται να έχουν πολλαπλά οφέλη αφού θα γίνουν διακριτοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί πόλοι. Θα φιλοξενήσουν νέα ισχυρά πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τα ερευνητικά κέντρα που θα ιδρυθούν, θα μπορούν να επιφέρουν τα ζητούμενα αποτελέσματα στην έρευνα και την εκπαίδευση. Η συμμετοχή στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καταστήσει τη Θεσσαλία εκτός από γεωγραφικό και ερευνητικό ακαδημαϊκό κέντρο. Συνεπώς το ΤΕΙ Θεσσαλίας οφείλει να αποφύγει την απομόνωση και πρέπει εμφατικά να συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναμφίβολα το Ποτάμι πιστεύει ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο δεν είναι οι βέλτιστες και ότι θα μπορούσε να προχωρήσει με διαφορετικό και πιο συντεταγμένο τρόπο στην αναμόρφωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τα κριτήρια ένταξης θα έπρεπε να είναι ενιαία και η αξιολόγηση του προσωπικού βασισμένη σε κοινούς στιβαρούς ακαδημαϊκούς κανόνες. Ωστόσο πάρα τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις η Τ.Ο του Ποταμιού Λάρισας δηλώνει ότι πρέπει να αποφευχθούν άσκοποι μικροτοπικισμοί και συναισθηματισμοί που έχουν ως στόχο να κρατήσουν το ΤΕΙ ένα μικρό, κλειστό και εσωστρεφές ίδρυμα το οποίο θα συρρικνώνεται διαρκώς. Άλλωστε σε εθνικό επίπεδο είναι σαφές ότι ΤΕΙ έχουν σχεδόν εκλείψει από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Επίσης στον ευρωπαϊκό χώρο είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν τετραετή τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που να συνδυάζουν έρευνα και τεχνολογική εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διασφαλίσει τον κυρίαρχο ρόλο του στο μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass