ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Α΄ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Δεύτερη πανελλαδικά στη «μαθητεία» η Θεσσαλία

* Καταγράφηκαν παρατηρήσεις και προτάσεις εκπαιδευτικών για την ομαλότερη λειτουργία του

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:34

Με… τον αέρα της επιτυχίας, που σημείωσε πέρυσι η Θεσσαλία, στην πρώτη εφαρμογή του νέου θεσμού του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), συνεχίζει τον προγραμματισμό της Β΄ φάσης του, καταγράφοντας προβλήματα και καταθέτοντας προτάσεις για την ομαλότερη εφαρμογή του, βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες, στο Επιμελητήριο Λάρισας, σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, σύσκεψη, που συγκάλεσε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, με τους διευθυντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των τεσσάρων νομών, τους υπεύθυνους επαγγελματικής εκπαίδευσης των διευθύνσεων αντίστοιχα, με διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων της Θεσσαλίας όπου λειτουργούν τάξεις μαθητείας, και τους επόπτες καθηγητές-τριες του θεσμού της Τάξης Μαθητείας, στα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασοπούλου, η Θεσσαλία, κατέλαβε τη δεύτερη πανελλήνια θέση στην πρώτη εφαρμογή του θεσμού, με μεγάλη ανταπόκριση φορέων και αποφοίτων, ενώ συνεχίζει στη Β' φάση του, με την ένταξη περισσότερων ΕΠΑΛ και τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων διαφόρων αντικειμένων.

Σημαντική επιτυχία θεωρείται το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της Α' φάσης του θεσμού, ένα ποσοστό μαθητευόμενων προσελήφθηκε από τους εργοδότες όπου απασχολούνταν, υπογράφοντας νέα σύμβαση εργασίας. Αυτό, όπως τονίστηκε, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, για τη σταδιακή εξάλειψη της ανεργίας στους νέους και μάλιστα με απασχόληση στα αντικείμενα που εκπαιδεύτηκαν με τη φοίτησή τους στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Κατά γενική εκτίμηση, η τάξη μαθητείας, «σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, έδωσε την ευκαιρία μιας ουσιαστικής επαφής της εκπαίδευσης με την κοινωνία και ειδικότερα με τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Βοήθησε στην εξωστρέφεια των Επαγγελματικών Λυκείων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην ανάπτυξή τους και στην αναγνώριση του έργου τους».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, κατά τον οποίο καταγράφηκαν προτάσεις για τη λειτουργία του θεσμού, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν και προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην πορεία του, με σκοπό να επιλυθούν για την καλύτερη οργάνωσή του.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν τα εξής: «Να εξαλειφθεί ο «σκόπελος» της γραφειοκρατίας, σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της μαθητείας. Να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης σε περισσότερες επιχειρήσεις για τον νέο θεσμό. Να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να συμμετέχουν κ.α.».

Παράλληλα τέθηκαν και ερωτήματα, όπως «πότε θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης οι μαθητευόμενοι για την απόκτηση του πτυχίου επιπέδου 5 (από τον ΕΟΠΠΕΠ) κ.α.

Η κ. Αναστασοπούλου δήλωσε τέλος, ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις και τα ερωτήματα, των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στον υπουργό Παιδείας.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass