ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ

Ανήλικος ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου

* Ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση κινδύνων στο internet

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:43
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 «Ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως, είναι ανήλικος» ανάφερε ο ψυχολόγος κ. Γιώργος Γιαννούσης, σε ομιλία του για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες των νέων τεχνολογιών, που πραγματοποιήθηκε χθες, σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

 Η ομιλία οργανώθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

«Το ερώτημα είναι πώς η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή των παιδιών, ποιες είναι οι ευκαιρίες, καθώς και οι κίνδυνοι που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γιαννούσης υποστηρίζοντας ότι: «Το ερώτημα μπαίνει σε μια χρονική συγκυρία όπου το Internet για τους περισσότερους πλέον ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Το Internet μπορεί να μας κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη!

Όμως... στο Internet παραμονεύουν και κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να μας προκαλέσουν πολλά προβλήματα όταν δεν είμαστε προσεκτικοί!

Δεδομένου λοιπόν πως ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως είναι ανήλικος και η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον ένα μη αναστρέψιμο γεγονός στη ζωή μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε δεν είναι να συζητάμε για απαγορεύσεις, αλλά για το πώς να μετριάσουμε τις ζημιές, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα οφέλη του Διαδικτύου για κάθε παιδί.

Μπορούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά μας όμως από το διαδίκτυο; Σαφώς όχι είναι η απάντηση. Τι μπορούμε να κάνουμε; Η οικογένεια προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά της από τους κινδύνους του διαδικτύου δεν έχει να κάνει τίποτα παραπάνω από ό,τι θα έκανε για να τα προστατέψει από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο. Να τους μάθει δηλαδή πώς θα χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα με αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση, όρια και δεξιότητες επικοινωνίας. Ανάλογα την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού οι γονείς πρέπει να θέτουν τα σωστά όρια, με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, να στέκονται δίπλα στο παιδί τους υποστηρικτικά κι όχι κριτικά, να το αγαπούν χωρίς προϋποθέσεις και προσδοκίες και να προσπαθούν να χτίσουν ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα είναι αρμονικό και γιατί όχι και συναρπαστικό για τα παιδιά τους.

Μόνο έτσι η επικοινωνία και οι καλές σχέσεις μπορούν να ανταγωνιστούν σε παραγωγή νοημάτων τον μεγάλο «αντίπαλο»: τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο ή την τηλεόραση.

Κι όχι μόνο, αλλά και να επιτρέψουν όλος αυτός ο πλούτος της τεχνολογίας να λειτουργήσει υπέρ της δημιουργίας καλύτερων σχέσεων και να διευκολύνει την επικοινωνία με τα παιδιά».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass