ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κοινό μέτωπο για λύσεις σε προβλήματα της εκπαίδευσης

*Μαθητές έκλεισαν την οδό Μανδηλαρά, στο ύψος των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2017 22:45

Μαθητές Επαγγελματικών λυκείων της Λάρισας έκλεισαν χθες το πρωί, την οδό Μανδηλαρά, μπροστά από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη έγκριση τριών ολιγομελών τμημάτων ειδικοτήτων, σε ΕΠΑΛ της Λάρισας και των Φαρσάλων.

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών ακολούθησαν με «δεύτερο κύμα» αντιδράσεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διεκδικώντας άμεσες λύσεις σε εκπαιδευτικά θέματα, καταθέτοντας σωρεία αιτημάτων.

Όσο αφορά στη διαμαρτυρία των μαθητών, από τα 1ο, 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας και ΕΠΑΛ Φαρσάλων, έληξε μετά από τις συναντήσεις που είχαν δύο αντιπροσωπείες τους με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, οι οποίες κύλησαν σε ήρεμο κλίμα διαλόγου.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ της Λάρισας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα ολιγομελή τμήματα που δεν εγκρίθηκαν, αλλά παράλληλα ζήτησαν και τη συντόμευση των μετεγγραφών τους σε ίδιους τομείς τμημάτων άλλων σχολείων της Λάρισας, ώστε να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη φοίτησή τους. Ήδη μαθητές έχουν προχωρήσει στη διαδικασία να μετεγγραφούν σε άλλο ΕΠΑΛ της Λάρισας, στην ίδια ειδικότητα που φοιτούσαν.

Όσον αφορά στο ολιγομελές τμήμα τεχνικού οχημάτων του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, με τρεις μαθητές, η κ. Αναστασοπούλου ανάφερε πως δεν θα λειτουργήσει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, καθηγητές και δάσκαλοι του νομού Λάρισας, με γονείς μαθητών του δήμου Λάρισας.

Ειδικότερα μέλη της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων, συναντήθηκαν με την κ. Αναστασοπούλου, στα γραφεία της Διεύθυνσης, και συζήτησαν προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στα σχολεία της Λάρισας, καταθέτοντας αντίστοιχα, ο κάθε φορέας τα αιτήματά του.

Αναλυτικότερα:

-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

«Να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών, που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία του νομού Λάρισας και ειδικότερα στην ειδική αγωγή-παράλληλη στήριξη» ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Δημ. Παπαποστόλου.

Υποστήριξε ότι η συγχώνευση τμημάτων βρεφονηπιοκόμων των ΤΕΙ με τα Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων, βρίσκει αντίθετο τον κλάδο, ενώ κατέθεσε ξανά το πάγιο αίτημα του Συλλόγου για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Τέλος, τόνισε ότι «στο ολοήμερο πρόγραμμα σχολείου, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, στη μεταφορά μαθητών και συγκεκριμένα αυτών που μετακινούνται σε σχολεία γειτονικών χωριών, όπου συστεγάζονται νηπιαγωγεία δημοτικά και γυμνάσια, με διαφορετικά ωράρια λειτουργίας».

-Η ΕΛΜΕ:

Τα αιτήματά της ΕΛΜΕ ήταν τα εξής: «έγκριση και των εναπομεινάντων τριών ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ του νομού Λάρισας. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Όχι στα τμήματα των 27 μαθητών.

Γ’ φάση αποσπάσεων πριν από την πρόσληψη αναπληρωτών. Απόσυρση του σχεδίου νόμου για το Νέο Λύκειο. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες– Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%.

Επιμόρφωση σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.

 Το Λύκειο αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα. Αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων με μείωση και εξορθολογισμό της ύλης. Ενίσχυση της γενικής παιδείας με διεύρυνση μαθημάτων. Αξιόπιστο απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις και πρόσβαση στην Τριτοβάθμια μετά το απολυτήριο με πανελλαδικές εξετάσεις με ευθύνη της Δευτεροβάθμιας. Ενίσχυση της ΤΕΕ, ισότιμο απολυτήριο στην κατεύθυνση του ενιαίου Λυκείου.

Η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής ως πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία αναφοράς της. Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.  Μισθολογικό ξεπάγωμα των αποδοχών. Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα ισχύοντα επίπεδα του 2013.

Υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Άμεση απόσπαση των εκλεγμένων συναδέλφων στο Δ.Σ. των ΕΛΜΕ».

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ:

Μέλη της Ένωσης Γονέων κατήγγειλαν ότι «οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν εξοπλισμό στα σχολεία των παιδιών τους, να πλένουν κουρτίνες και να συντηρούν τις κτιριακές υποδομές, να πληρώνουν από την τσέπη του χαρτική ύλη και να ενισχύουν την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων με δικά τους έξοδα, όπως να αγοράζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.». Ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση των σχολείων και τη συντήρηση των υποδομών τους, ώστε να μην αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι γονείς.

Επίσης άλλα αιτήματά τους ήταν: «Άμεση κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία, όχι σε τμήματα των 25 και 27 μαθητών, μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 για νήπια, προνήπια και Α-Β δημοτικού και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. Καμιά σύμπτυξη τμημάτων. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.

Κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες, αγορές και στις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και σχολειών. Δωρεάν ρεύμα και νερό στα σχολεία, άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για όλα τα σχολεία.

Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές των Δήμων.

Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από τις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και άλλων σχολείων».

ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η κ. Αναστασοπούλου ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Παιδείας και απάντησε αναλυτικότερα για τα θέματα που θίχθηκαν:

-Από την επόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

-Το θέμα της συγχώνευσης των σχολών βρεφονηπιοκόμων ΤΕΙ με τα Παιδαγωγικά τμήματα Πανεπιστημίων, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της

-Είναι ελάχιστα τα τμήματα των 27 μαθητών στα σχολεία της Λάρισας, υποστήριξε, και δήλωσε ότι: «ο μέσος όρος του αριθμού μαθητών στα τμήματα σχολείων της Λάρισας είναι 18,5 -19 παιδιά ανά τμήμα». Τόνισε επίσης πως «Εγιναν προσπάθειες με διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα και είναι πλέον ελάχιστος ο αριθμός αυτών, που λειτουργούν με 27 μαθητές».

-Όσον αφορά στις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, απαντώντας στους γονείς, ανάφερε πως είναι αρμοδιότητα του δήμου, ενώ έκπληκτη δήλωσε, σχετικά με τις καταγγελίες που κατέθεσαν για οικονομική ενίσχυση γονέων σε αγορά εξοπλισμού σχολείων, υποστηρίζοντας ότι θα τις ελέγξει.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass