ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ 1ο ΚΑΙ 2ο ΕΠΑΛ, 7ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έβαλαν λουκέτα σε τέσσερα σχολεία

* Οι μαθητές των ΕΠΑΛ ζητούν να μην καταργηθούν τομείς και ειδικότητες και μαθητές του 7ου Λυκείου ζητούν μείωση αριθμού μαθητών σε τμήμα της Γ΄ τάξης

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2017 11:25

Λουκέτο σε τέσσερα σχολεία της Λάρισας έβαλαν προχθές οι μαθητές τους. Ειδικότερα, το πρωινό σχολικό κουδούνι, βρήκε κλειστές τις σχολικές τάξεις των 1ου και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων καθώς και των συστεγαζόμενων σχολείων του 7ουΓενικού Λυκείου και του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, με τους μαθητές τους να έχουν κάνει κατάληψη των χώρων τους.

Τα μεν αιτήματα των καταλήψεων των μαθητών των δύο Επαγγελματικών Λυκείων, αφορούν στην απειλούμενη κατάργηση τριών τομέων και ειδικοτήτων στο σχολείο τους, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία τους καθώς και σε προβλήματα κτιριακών υποδομών, ενώ των μαθητών του 7ου Λυκείου Λάρισας αφορούν σε ελλείψεις κτιριακών υποδομών, αλλά και μείωση του αριθμού μαθητών σε τμήμα κατεύθυνσης της Γ’ τάξης, όπως αυτό προβλέπεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας αριθμός μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα:

ΣΤΑ 1ο ΚΑΙ 2ο ΕΠΑΛ

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λάρισας, ζητούν να μην καταργηθεί ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, καθώς και η ειδικότητα Μηχανολογικών Κατασκευών και Εγκαταστάσεων, καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Υπουργείου Παιδείας, απειλείται η λειτουργία τους λόγω των ολιγομελών τμημάτων τους.

Συγκεκριμένα κινδυνεύει να μην λειτουργήσει τμήμα της Β΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ, του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας καθώς και τμήμα της Γ’ τάξης της ειδικότητας Μηχανολογικών Κατασκευών και Εγκαταστάσεων, λόγω του ότι δεν συμπληρώνουν, σύμφωνα με το υπουργείο, τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ κ. Ι. Μπουρουτζήκα: «Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, να διατηρηθούν τα ολιγομελή τμήματα και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί καμία απάντηση. Ευελπιστούμε ότι η απάντηση θα είναι θετική, διότι το κλείσιμο των τομέων και ειδικοτήτων αντίστοιχα στο σχολείο μας, είναι άδικο για τα παιδιά που το επέλεξαν…»

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που καταργηθούν αυτές οι ειδικότητες στο 1ο ΕΠΑΛ, οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να μετεγγραφούν στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, όπου υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα.

Αντίστοιχα και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας διαμαρτύρονται για την απειλούμενη κατάργηση του τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων καθώς και της ειδικότητας μηχανικών εμπορικού ναυτικού, λόγω των ολιγομελών τμημάτων τους. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας, κ. Ευαγγελία Ψαρρού, έχει κατατεθεί από το σχολείο σχετικό αίτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, αναμένοντας την απάντηση.

Μέχρι τότε όμως, πάνω από 20 μαθητές των δύο Επαγγελματικών Λυκείων, βρίσκονται «στον αέρα» και δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα στο σχολείο τους.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα με απόφαση που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκη, εγκρίθηκε η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων σε Επαγγελματικά Λύκεια σε 12 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο.

Επίσης, άλλα αιτήματα που κατέθεσαν για την κατάληψή τους οι μαθητές των δύο ΕΠΑΛ-τα οποία συστεγάζονται -αφορούν στις κτιριακές υποδομές τους και συγκεκριμένα ζητούν: «Την ολοκλήρωση των εργασιών μόνωσης της στέγης, των δύο σχολείων, καθώς όταν βρέχει πλημμυρίζουν χώροι τους. Την αποκατάσταση των σπασμένων τζαμιών στο γυμναστήριο κ.α.».

ΣΤΟ 7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Τα αιτήματα της κατάληψης των μαθητών του 7ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, αφορούσαν: «στην έλλειψη πυρασφάλειας στο σχολικό κτίριο στον παλαιωμένο εξοπλισμό των εργαστηρίων του, σε προβλήματα και ελλείψεις στις τουαλέτες, στο χάσιμο ωρών διδασκαλίας λόγω συνεδριάσεων συλλόγου καθηγητών, στη λειτουργία του κυλικείου, στον μεγάλο αριθμό μαθητών στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ τάξης».

Οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλη Σιτρά, ο οποίος συζήτησε μαζί τους και απάντησε σε όλα όσα διεκδικούν οι μαθητές και γραπτώς.

Συνοπτικά, ο κ. Σιτράς όσον αφορά στην πυρασφάλεια του σχολείου απάντησε ότι «υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης τα οποία συντηρήθηκαν πρόσφατα», ενώ όσον αφορά στον εξοπλισμό του εργαστηρίου δήλωσε πως: «Έχουμε από πέρυσι δηλώσει ελλείψεις εξοπλισμού για ανανέωση μέσα από προγράμματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Δεν θα είχα αντίρρηση για ένα αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού μέσω της σχολικής επιτροπής του Δήμου Λάρισας». Για τις ελλείψεις στις τουαλέτες ανάφερε: «συντηρήθηκαν πρόσφατα και είναι προς τιμήν των

μαθητών μας ότι έχουμε περιορισμένες φθορές κυρίως στους εξωτερικούς χώρους». Για τη λειτουργία του κυλικείου επισήμανε πως υπάρχουν πιθανόν παράπονα τα οποία αρμόδια να επιληφθεί είναι η επιτροπή ελέγχου του κυλικείου στην οποία συμμετέχει εκλεγμένος όμως εκπρόσωπος των μαθητών» και τέλος όσον αφορά στο θέμα της μείωσης αριθμού μαθητών σε τμήματα της Γ’ τάξης ο κ. Σιτράς δήλωσε στην «Ε», ότι «έχει δρομολογηθεί αίτημα για δημιουργία ολιγομελούς τμήματος για ειδικούς λόγους και αναμένουμε απάντηση».

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη των μαθητών του 7ου Λυκείου Λάρισας, διέκοψε δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, που σημαίνει ότι η απόφαση της κατάληψης δεν πάρθηκε από εκλεγμένους εκπροσώπους των μαθητών, άρα ούτε ουσιαστικά και από το σύνολό τους.

Όσον αφορά στην κατάληψη των μαθητών του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, που συστεγάζονται με το 7ο Λύκειο, τα αιτήματα αφορούσαν σχολικές εκδρομές.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass