Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής * Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 15:01

Αποστολή του τμήματος είναι η κατάρτιση ειδικών επιστημόνων που θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προετοιμασμένων να λειτουργήσουν σε πολλαπλά περιβάλλοντα ένταξης στο σχολείο και στις πολλαπλές οργανωτικές και διδακτικές απαιτήσεις του σύγχρονου σχολείου.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα είναι τα ακόλουθα:

Μαθησιακές Δυσκολίες, Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, Εισαγωγή στη Βαρηκοΐα- Κώφωση, Παιδαγωγική της Ένταξης, Συναισθηματικές δυσκολίες και Προβλήματα Συμπεριφοράς στο Σχολείο: Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις, Το φάσμα του Αυτισμού, Νοητική Καθυστέρηση, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις, Θεωρία της Διδασκαλίας, Κλινική Ψυχολογία: Ψυχολογικά Προβλήματα Παιδιών, Διδακτική Νεοελληνικής Γλώσσας, Διδασκαλία του Γραπτού Λόγου, Ψυχοφυσιολογία, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Εισαγωγή στης Εφαρμογές ΤΠΕ, Γενικές αρχές Οικολογίας, Βασικές Έννοιες και Τεχνικές των Μαθηματικών, Μεθοδολογία της Έρευνας, Παθογένεση Αναπηρία, Ψυχοφυσιολογία Μαθησιακών Διαταραχών, Μάθηση Κοινωνικών και Προεπαγγελματικών Δεξιοτήτων, κ.ά.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη θέση που κατέχει στο πρόγραμμα σπουδών η πρακτική άσκηση των φοιτητών του τμήματος. Διενεργείται σε νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία Γενικής Αγωγής και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α). Η πρακτική άσκηση αρχίζει στο τρίτο έτος των φοιτητών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτάται από τις μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

* Σε Ιδρύματα Φροντίδας Απασχόλησης και Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

* Σε σχολεία Ειδικής Αγωγής.

* Στα Νοσοκομεία Παίδων.

* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ιδρύοντας εξειδικευμένο νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό).

Διευκρινίζουμε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος διορίζονται μόνο σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Α.) και όχι στη Γενική Εκπαίδευση.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Σύμφωνα με το νόμο 3699/08 (Φ.Ε.Κ. 199, 2/10/2008) για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Νηπιαγωγού εντάσσονται στο Π.Ε. 61 (Νηπιαγωγών ΕΑΕ), με κατεύθυνση Δασκάλου εντάσσονται στο Π.Ε. 71 (Δασκάλων ΕΑΕ) και μπορούν να διοριστούν στα νεοσυσταθέντα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) και στις Σχολικές Μονάδες Eιδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

* Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1993.

* Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών (Π.Ε.Ε.Π.), Εφέσου 9A - Καλαμαριά, Τ.Κ. 55 132, Θεσσαλονίκη, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.specialeducation.gr/

* Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, E-mail: info@satea.gr, Ηλ. Διεύθυνση: www.satea.gr

* Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2217 Β’/13-08-2014, στους πίνακες κατάταξης Νηπιαγωγών ΕΑΕ και Δασκάλων ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, αντίστοιχα, κατατασσόμενοι μόνο βάσει της προϋπηρεσίας, ενώ παλαιότερα προηγούνταν οι κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ειδικής αγωγής.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 553 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass