Στα σχολεία μόνο προσφυγόπουλα που έχουν εμβολιακή κάλυψη

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2017 14:17 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιαν 2017 15:50

Ο εμβολιασμός των προσφυγόπουλων και συγκεκριμένα η πλήρης εμβολιακή τους κάλυψη, για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου, είναι βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν στις δομές εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν και στη Λάρισα.

Αυτό αποτελεί ρητή εντολή του Υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχουν αναλάβει οι «Γιατροί του Κόσμου», που συνεχίζουν να υλοποιούν εκστρατείες εμβολιασμού, στους πρόσφυγες της χώρας μας, βάσει συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις ανάγκες αυτών των ευάλωτων παιδιών. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών κατά έντεκα συνολικά παθήσεων: ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, πνευμονιόκοκκο, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουένζα Β, Ηπατίτιδα Α και Β.

Με συμφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα Κέντρα Φιλοξενίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας, ακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο Κέντρο.

-92 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

-30 ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η οργάνωση, για να λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.), στη Λάρισα, συνεχίζεται από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, με γοργούς ρυθμούς.

Εκτιμάται ότι τα πρώτα προσφυγόπουλα θα μπουν στα σχολεία, εντός του Ιανουαρίου και ήδη έχει προηγηθεί γι’ αυτό συνάντηση ενημέρωσης από τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λάρισας, τους διευθυντές των έξι συνολικά επιλεγέντων σχολείων της Λάρισας, της Τερψιθέας και της Κοιλάδας, καθώς και με εκπροσώπους Συλλόγων γονέων των εν λόγω σχολείων.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικούς να διδάξουν στις τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων και μάλιστα μόλις χθες ανακοινώθηκε η παράταση στην ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αναφέρει ότι «παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών του Δ.Υ.Ε.Π. Λάρισας έως και την Τετάρτη 4/01/2017 και ώρα 12:00.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον 1ο όροφο της ΔΔΕ Λάρισας.

Περισσότερες πληροφορίες για την αρχική πρόσκληση (27-12-2016) υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Λάρισας».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα σχολεία που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας να φιλοξενήσουν τμήματα εκπαίδευσης προσφύγων, είναι τα εξής: 7ο, 26ο και 30ο δημοτικά Λάρισας, το δημοτικό σχολείο Κοιλάδας και το δημοτικό σχολείο Τερψιθέας, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα είναι το 3ο γυμνάσιο Λάρισας.

Βάσει της τελευταίας καταγραφής προσφυγόπουλων, στην περιοχή μας (ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, με την έλευση νέων προσφύγων στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο), υπάρχουν 92 παιδιά για τις τάξεις υποδοχής δημοτικού σχολείου, περίπου τριάντα νήπια για τη δομή του νηπιαγωγείου που δημιουργείται μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό, και άλλα τριάντα παιδιά για τις τάξεις εκπαίδευσης γυμνασίου.

Όπως αναφέρει στην «Ε», ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης, «προγραμματίζεται, τα προσφυγόπουλα δημοτικού σχολείου, να χωριστούν σε μικρά τμήματα των δεκαπέντε ατόμων, και τα πρώτα από αυτά θα λειτουργήσουν στα πιο κοντινά σχολεία του καταυλισμού, δηλαδή στο 26ο δημοτικό σχολείο Λάρισας και στο δημοτικό σχολείο Τερψιθέας. Θα ακολουθήσει η δημιουργία τμημάτων στο δημοτικό Κοιλάδας και ούτω καθ’εξής…».

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς εκπαίδευσης, είναι σε συνεχή και αρμονική συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της απογευματινής λειτουργίας των σχολείων (το ωράριο θα είναι 14:30 – 18:30), για την υποδοχή των προσφυγόπουλων και συγκεκριμένα για την καθαριότητα των χώρων και τη φύλαξή τους.

Το κόστος της μεταφοράς των προσφυγόπουλων στα σχολεία, θα αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και προβλέπεται να υπάρχουν και ειδικοί συνοδοί.

Όσον αφορά στις τάξεις εκπαίδευσης νηπίων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι δομές που θα φιλοξενήσουν τα νηπιαγωγεία στον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσόχερου, δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί, ενώ επίσης συνεχίζονται και οι προσπάθειες προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού τους.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με αφορμή την προσεχή έναρξη των τάξεων υποδοχής προσφυγόπουλων στη Λάρισα, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) Λάρισας, ανακοίνωσαν τα εξής: «Τη νέα χρονιά ξεκινάει το σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, τον λαό του Δήμου Λάρισας να υποδεχτούν και στα σχολεία τα προσφυγόπουλα συνεχίζοντας την αλληλεγγύη που έδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας δεν είναι επιλογή τους. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, το έκανε, γιατί η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να πληρούνται οι στοιχειώδεις όροι για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών με οργανωμένες τάξεις υποδοχής. Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό μετά από κατάλληλη επιμόρφωση. Επίσης ο χώρος υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων να λειτουργεί αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων.

Οι εκπαιδευτικοί δείξαμε το προηγούμενο διάστημα την αλληλεγγύη μας με διάφορες δράσεις. Πολύ περισσότερο τώρα ως λειτουργοί της εκπαίδευσης έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα και να συνδράμουμε στην εκπαίδευση τους. Τα πολλά υπαρκτά προβλήματα στα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανοίξουν την παραμικρή χαραμάδα σε ρατσιστικές αντιλήψεις και ξενοφοβικές απόψεις. Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία».

* Την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων στην περιοχή μας ζητά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, κ. Σωκράτης Σωκράτους και συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Τα προσφυγόπουλα, θύματα της διαμάχης των ιμπεριαλιστών για περισσότερα πλούτη, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας με μεγάλη ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ και μήνες το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε καμιά δημόσια δομή εκπαίδευσης και στήριξης.

Η κυβέρνηση έχει παραδώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα (χρηματοδότηση, προσωπικό, υγιεινή, σίτιση κ.τ.λ.) στις ΜΚΟ, που αλωνίζουν μέσα και έξω από τα «κέντρα φιλοξενίας» υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (Δ.Ε.Υ.Π) δεν λύνει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Δεν καθορίζει αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Επομένως, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στοιχειώδης υποχρέωση του λαού μας είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων και τη μόρφωσή τους.

Με κάθε τρόπο, πρέπει να εξασφαλιστούν για όλα τα παιδιά οι καλύτερες συνθήκες, τα καταλληλότερα κτίρια, επαρκής αριθμός εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, βιβλία και το κυριότερο, υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο.

Απ' την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συνειδητή προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του στο νομό μας, που -με πρόσχημα την εκπαίδευση των προσφύγων- ανοίγουν τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές. Με εγκύκλιό τους ζητούν από εκπαιδευτικούς να εργαστούν στις δομές εκπαίδευσης προσφύγων για «συμπλήρωση ωραρίου».

Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει και πλεονάσματα ωρών διδασκαλίας που, προφανώς, μπορούν να διατεθούν για την εκπαίδευση προσφύγων, καθώς το ενδεχόμενο διορισμού εκπαιδευτικών αποτελεί πράξη «δημοσιονομικά ανεπίτρεπτη».

Είναι ανάγκη για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να: Διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με άμεσους διορισμούς, χωρίς ανάμειξη ΜΚΟ ή άλλων φορέων. Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων.

Τη διαβίωσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ. Που θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.

Την ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία φοίτησης».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass