ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ;

Θάνατος στο γήπεδο

* ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ;

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2009 2:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:34
 Θάνατος στο γήπεδο. Ένα τραγικό συμβάν, που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς λαμβάνει χώρα ολοένα και πιο συχνά. Μόλις δύο ημέρες πριν ένας ακόμα ποδοσφαιριστής προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των αθλητών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον αγωνιστικό στίβο. Αυτή τη φορά ήταν ο Λάκης Ζυγούρης, η ψυχή της ομάδας του Αχιλλείου Φαρσάλων, που πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το 20λεπτο του αγώνα με τον Μυραϊκό αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρός.
Ποια είναι τα αίτια μιας τέτοιας τραγωδίας; Είναι δυνατή η πρόληψη και η αποφυγή τέτοιων θλιβερών συμβάντων; Πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί άμεσα και σε πανελλήνιο επίπεδο η Κάρτα Υγείας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή, την οποία έχει επεξεργαστεί η Ε.Π.Ο. με σκοπό την, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, πρόληψη ανάλογων φαινομένων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;
«Η φόρτιση, η ένταση και η επιβάρυνση κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, σε μια μη φυσιολογική καρδιά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο» υποστηρίζουν οι ειδικοί.
«Τα αίτια είναι πολλά όπως οι υπερτροφικές μυοκαρδιοπάθειες ή οι διαταραχές αγωγιμότητας της καρδιάς (που συνήθως δημιουργούν κακοήθεις αρρυθμίες) ακόμα και συγγενείς ανωμαλίες που δεν έχουν διαγνωσθεί (εκ γενετής) ή διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Burgada ή το μακρύ QT. Μπορεί επίσης να υπάρχει μία υποπλασία των στεφανιαίων αγγείων η οποία δεν μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα ή κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο (λήψη φαρμάκων, ντόπινγκ, διαφόρων ουσιών κ.ά.) τα οποία επιδρούν στην καρδιακή λειτουργία» αναλύουν οι επιστήμονες.
«Η καρδιά για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μεταβολισμού λόγω της άθλησης αναγκάζεται να υπερλειτουργήσει δηλαδή να δουλέψει με αυξημένες σφίξεις ανεβάζοντας τη συστηματική πίεση του οργανισμού. Η ένταση, η επιβάρυνση και η φόρτιση σε μία μη φυσιολογική καρδιά εγκυμονεί κινδύνους» σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Οι αθλητές θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικούς και οι εξετάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε κλινικές εξετάσεις και καρδιογράφημα. Χρειάζονται οπωσδήποτε αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακα, έλεγχος από ειδικό καρδιολόγο, καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα η και τεστ κοπώσεως εάν κριθεί απαραίτητο γιατί στόχος μας είναι να προλάβουμε τις περιπτώσεις εκείνες που ανήκουν στο 1-2%» επισημαίνουν οι καρδιολόγοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πώς όμως τα ερασιτεχνικά σωματεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος όλων αυτών των εξετάσεων τι στιγμή που δεν μιλάμε για 10 ή 20 αθλητές αλλά για περισσότερους από 100 ως επί τω πλείστο;
«Αυτή τη στιγμή όπως είναι γνωστό ισχύει το καθεστώς της ομαδικής κατάστασης υγείας όμως για να είναι εξασφαλισμένο το σωματείο απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές του να φέρουν οι ίδιοι τις βεβαιώσεις από τους γιατρούς» αναφέρει ο πρόεδρος του Άρη Λάρισας, κ. Τόμπορης και συνεχίζει:
«Αυτό κάνουμε και εμείς στον Άρη Λάρισας, υποχρεώνουμε τους αθλητές μας να μας φέρνουν τις βεβαιώσεις από τους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές των μικρών τμημάτων. Είναι δαπανηρό για το σωματείο να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα των ιατρικών εξετάσεων όλων των αθλητών του. Σκεφτείτε ότι πρέπει να γίνουν καρδιολογικές, παθολογικές και αιματολογικές εξετάσεις για τις οποίες χρειάζονται περί τα 50 ευρώ. Για ένα σωματείο που έχει περισσότερους από 100 αθλητές ξέρετε πόσο θα κοστίσουν αυτές οι εξετάσεις;
Παλιότερα είχαμε πει ως Συντονιστική Επιτροπή, όσοι θυμούνται, να υπάρξει μια συνεργασία με το Νοσοκομείο και να γίνονται εκεί κάποιες εξετάσεις ώστε η οικονομική επιβάρυνση να είναι μικρότερη για τα σωματεία. Το θέμα όμως δεν προχώρησε» κατέληξε ο πρόεδρος του Άρη Λάρισας.
ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΑΤΟΜΙΚΗ
ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ;
Τον Σεπτέμβριο του 2007 με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου 18χρονου ποδοσφαιριστή στη Χαλκίδα, η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της επισήμανε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης και σε πανελλήνιο επίπεδο της Κάρτας Υγείας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή. Είναι γνωστό ότι σε δέκα Ενώσεις μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα δημιουργήθηκαν ιατρικοί σταθμοί (πολυιατρεία) οι οποίοι όμως δεν λειτούργησαν ποτέ προφανώς λόγω της γνωστής κόντρας πολιτείας-ΕΠΟ.
«Εφόσον η κάθε πολιτεία για οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να πετύχει την προληπτική πλήρη και ουσιαστική εξέταση όλων των αθλητών, τότε ειδικότερα στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να παραμεριστούν τα τυπικά γραφειοκρατικά προβλήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ιατρικοί σταθμοί στις 10 Ενώσεις που πιλοτικά ξεκίνησαν» επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ, Μιχάλης Παπαγεωργίου.
«Στους σταθμούς αυτούς θα γίνονται οι εξετάσεις (καρδιολογικές και αιματολογικές) και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (τηλεϊατρική) θα αποστέλλονται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή της ΕΠΟ όπου θα εξετάζονται και θα γίνεται η διάγνωση για τον κάθε ποδοσφαιριστή αφενός εάν επιτρέπεται να εκδώσει δελτίο και αφετέρου εάν μπορεί να αγωνιστεί.
Είχε υπολογιστεί τότε ότι οι ιατρικές εξετάσεις θα κόστιζαν 30 ευρώ για τον κάθε αθλητή και μιλάμε για εξετάσεις που έχουν κόστος 170-200 ευρώ.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση ο ιατρικός αυτός σταθμός δεν σημαίνει ότι η ΕΠΣΛ ανοίγει ιατρείο. Ούτε έχουμε πρόθεση να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς.
Εδώ και μία τριετία όταν ανέλαβε ο κ. Αβραμόπουλος είχε αποφασιστεί μετά από επαφές που έγιναν με τον κ. Γκαγκάτση να ανακοινωθεί η έναρξη της λειτουργίας αυτών των σταθμών. Το θέμα κόλλησε στη γνωστή κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ.
Τον τελευταίο μήνα το προεδρείο της ΕΠΟ επισκέφθηκε τον κ Αβραμόπουλο και δόθηκαν υποσχέσεις για ανεύρεση ουσιαστικής λύσης» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους γιατρούς αγώνων:
«Εμείς σαν ΕΠΣΛ καλύπτουμε τα παιχνίδια σε ποσοστό 60-70% κατά αγωνιστική αφού όπως είναι γνωστό υπάρχει έλλειψη.
Θέμα θανάτου μπορεί ωστόσο να υπάρχει και σε προπόνηση. Έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε επαγγελματία αθλητή. Θα πρέπει λοιπόν όσοι αθλούμαστε σωματειακά ή μαζικά να λαμβάνουμε κάποια μέτρα πρόληψης. Να κάνουμε από μόνοι μας κάποιες ιατρικές εξετάσεις».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass