ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟ

Ο Αθλητικός Νόμος θυμίζει... Άγρια Δύση

* ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2009 1:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:24
Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση διοργάνωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας στην αίθουσα διαλέξεων του Μεγάρου Δικηγόρων της πόλης, με θέμα την επιστημονική και δικαστική αποτίμηση του ‘‘ιδιωνύμου αδικήματος’’ του άρθρου 41ΣΤ’ του Ν. 2725/1999 (όπως ισχύει σήμερα μετά τις τροποποιήσεις Ν. 3057/2002, Ν. 3262/2004, Ν. 3472/2006), γνωστού και ως Αθλητικού Νόμου, που καταργεί κάθε δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ή μετατροπής της ποινής, ακόμη δε και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Όλοι οι ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν τις συνταγματικές και πραγματικές προεκτάσεις του θέματος αυτού που έχει απασχολήσει έντονα τον αθλητικό και όχι μόνο κόσμο.
Στην εκδήλωση που προλόγισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Φίλιππος Σαμαράς, το λόγο πρώτος πήρε ο Λαρισαίος δικηγόρος Αντώνη Γραβάνης που εκτός των άλλων συνέκρινε τα ελληνικά μέτρα με αυτά της Γερμανίας όπου όπως είπε δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις για όσα γίνονται στα γήπεδα. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν σε διάφορες χώρες που είναι η απαγόρευση στο γήπεδο, η εμφάνιση του ατόμου που συλλαμβάνεται σε προηγούμενα επεισόδια στο αστυνομικό τη στιγμή που αγωνίζεται η ομάδα του και η απαγόρευση ορισμένων εκδρομών.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. του οποίου η ομιλία στράφηκε γύρω από τέσσερις διαφορετικούς άξονες. Αυτοί είναι οι εξής: η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η γενική αρχή ισότητας, η γενική αρχή της πρόληψης και τέλος περί του δικαιώματος της έφεσης.
Εν κατακλείδι χαρακτήρισε το μέτρο πρόχειρο και υπερβολικό ενώ δεν δίστασε να παρομοιάσει την κατάσταση σαν αυτή της... Άγριας Δύσης (όπου οι παράνομοι τιμωρούνταν με πίσσα και πούπουλα, για παραδειγματισμό).
Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος κατέθεσε εκτός από τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του καθώς στο παρελθόν διετέλεσε δικηγόρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και της ΕΠΑΕ. Είπε πως αυτό που γίνεται με τα τρία άνευ (δηλαδή της αναστολής, της εξαγοράς και της έφεσης) είναι πρωτοφανές και πως είναι ένα σύστημα που πραγματικά προσβάλλει την ελληνική δικονομία.
Ακόμα υπογράμμισε πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι εντελώς καταστροφικός για τις ανθρώπινες ζωές. Το περίεργο ανέφερε είναι το ότι ο εκάστοτε δικαστής μετατρέπεται σε ΑΤΜ (Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές) αφού δεν μπορεί να κρίνει αλλά μόνο να παράγει… ποινές. Τέλος είπε και ένα παράδειγμα με ένα καπνογόνο που ανάβει ένας στο γήπεδο και ένας στο κέντρο της πόλης αναφέροντας και τη διαφορά στις ποινές αναλύοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστικά βασικός λόγος.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Λάρισας κ. Τζανακούλης που μάλιστα για τη σπουδαιότητα των αποφάσεων ανέφερε ένα πρόσφατο γεγονός με ένα φίλαθλο του Ηρακλή που συνελήφθη στον αγώνα βόλεϊ με τον Παναθηναϊκό του οποίου η περίπτωση προβλημάτισε έντονα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ήταν ο αντινομάρχης κ. Κουτσογιάννης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Δαμιανός αλλά και ο ένας εκ των δύο κυπελλούχος πρόεδρος της ΑΕΛ, κ. Σαμαράς.
Επίσης χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο υφυπουργός κ. Ζώης, οι βουλευτές κ. Αγοραστός, Χαρακόπουλος, Έξαρχος, Σαχινίδης όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Διαμάντος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass