ΑΙΤΙΑ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΟΥ «ΑΝΑΤΡΟΦΗ» ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Ο Γκέκας «φέρνει» 50.000 ευρώ στον Τοξότη

* ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2009 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:16
Με πρόσφατη πρόταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εν συνεχεία απόφαση της ΦΙΦΑ μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες 50.000 ευρώ (33 θα είναι περίπου τα καθαρά με τις αντίστοιχες κρατήσεις) στα ταμεία του Τοξότη Λάρισας. Αυτό θα γίνει μέσω του Φάνη Γκέκα και το γεγονός πως ο παίκτης ανατράφηκε ποδοσφαιρικά στους «ερυθρόλευκους» πριν κάνει τη μεγάλη αυτή πορεία στο εξωτερικό. Στα μέσα Ιουλίου συγκεκριμένα είχε γίνει γνωστό πως μπορούν να δικαιολογούνται οι κανόνες που υποχρεώνουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, που προσλαμβάνει έναν νεαρό ποδοσφαιριστή από άλλο κράτος, να αποζημιώσει το σύλλογο στον οποίο ο παίκτης έλαβε την αρχική του κατάρτιση.
Την άποψη αυτή είχε διατυπώσει η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ελεανόρ Σάρπστον, η οποία παράλληλα επισήμανε πως η αποζημίωση θα πρέπει να υπολογιστεί κατ΄ αναλογία των γενικών εξόδων κατάρτισης στα οποία υποβλήθηκε ο σύλλογος και έχει κατανεμηθεί καταλλήλως μεταξύ όλων των συλλόγων που συνέβαλαν στην κατάρτιση του παίκτη.
Για την υπόθεση του Τοξότη ενημερώθηκε πρώτη η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Λάρισας από τη ΦΙΦΑ η οποία με τη σειρά της αναμένεται να κάνει τις ακόλουθες ενέργειες. Ο Γκέκας να σημειώσουμε πως ξεκίνησε από τον Τοξότη σε πολύ νεαρή ηλικία. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην ΑΕΛ όπου και έπαιξε για τρία χρόνια. Από το 2001 έως το 2005 ήταν στην Καλλιθέα ενώ μετά έπαιξε στον ΠΑΟ για μια χρονιά. Το 2006 μετακόμισε στη Γερμανία και την Μπόχουμ ενώ τώρα ανήκει στην Μπάγερν Λεβερκούζεν. Επίσης έχει πάει για λίγο διάστημα δανεικός στην Πόρτσμουθ. Το 2005 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα ενώ το ίδιο πέτυχε και στην Μπουντεσλίγκα το 2007.
Κάτι τέτοιο πλέον ανοίγει τους οικονομικούς ορίζοντες και άλλων σωματείων και είναι πιθανό ίδια εξέλιξη να έχει και η περίπτωση του Βαγγέλη Μόρα που ξεκίνησε από τους Αμπελοκήπους και πλέον βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπολόνια.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αφορμή για την πρόταση της γενικής εισαγγελέως ήταν η περίπτωση του Ολιβιέ Μπερνάρ, ο οποίος το 1997 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ως ποδοσφαιριστής, υπαγόμενος στην κατηγορία των «Ελπίδων», με το γαλλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Ολυμπίκ Λιόν.
Με τη λήξη της σύμβασης, ο Ο. Μπερνάρ αρνήθηκε την προσφορά του γαλλικού συλλόγου να υπογράψει συμβόλαιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον αγγλικό σύλλογο Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ (κάτι που ήταν αντίθετο με το γαλλικό χάρτη του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου).
Η Ολυμπίκ Λιόν ενήγαγε τον O. Μπερνάρ και τη Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων, ζητώντας 53.357,16 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το μισθό τον οποίο ο O. Μπερνάρ θα ελάμβανε επί ένα χρόνο, αν είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Ολυμπίκ Λιόν. Ακολούθησε ένας μακρύς δικαστικός αγώνας μέχρι σήμερα που είχε ως αποτέλεσμα τα παραπάνω από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Τέτοιες αποφάσεις πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου καθώς οι σύλλογοι αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν τέτοια έσοδα τόσο συχνά.
ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΠΣΛ
Έντονη δραστηριότητα θα υπάρχει στην ΕΠΣΛ από τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα στις 27 (για 26 υπολογίζεται αλλά πάντα την επομένη γίνεται) Αυγούστου αναμένεται να γίνει η γενική συνέλευση. Βασικό θέμα ο προϋπολογισμός αλλά αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν και οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων Α, Α1 και Β’ ΕΠΣΛ. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων θα γίνονται δεκτές ως τις 24 Αυγούστου. Αντίθετα τα πρωταθλήματα της Γ΄ ΕΠΣΛ θα ξεκινήσουν αργότερα και γι’ αυτό η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με τις μεταγραφές τώρα αυτές τελειώνουν στο τέλος του μήνα Αυγούστου, ενώ για το Σεπτέμβριο (όπως και τον Ιανουάριο) θα ισχύουν οι μετακινήσεις των ελεύθερων παικτών.
Το κύπελλο της ΕΠΣΛ αναμένεται να ξεκινήσει στις 5-6 Σεπτεμβρίου και η κλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου κατά τη διάρκεια δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης.
Όσον αφορά στο Σούπερ Καπ αυτό θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα ανάμεσα στις ομάδες της Ελασσόνας και του Τυρνάβου και θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου μετά τον ορισμό του παιχνιδιού ΑΕΛ –Ολυμπιακού για τη 2η αγωνιστική στις 30 Αυγούστου.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τα πρωταθλήματα της Α’ και της Α1’ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19-20 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτό της Β’ θα αρχίσει μια εβδομάδα αργότερα δηλαδή στις 26/27. Τέλος τα πρωταθλήματα της Γ’ ΕΠΣΛ θα μπούνε στα γήπεδα για επίσημες υποχρεώσεις στις 3-4 Οκτωβρίου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass