ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ 2-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ

Αυτή είναι η Εθνική που αγαπήσαμε

* ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ 2ο ΟΜΙΛΟ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΗΝ 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ * ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2010 3:36 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:02
Ιστορική θα μείνει η χθεσινή ημέρα για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατέκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφοντέιν και διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, παρά το γεγονός ότι ακολουθεί το πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Αργεντινή.
Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα και τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του χθεσινού αντιπάλου κατέστησαν τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, ουσιαστικά, αναγκαίες. Γνωρίζοντας ότι η δύναμη της Νιγηρίας βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και την επίθεσή της, ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο "συντηρητικό" αλλά και συμπαγές σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Παπαδόπουλο λίμπερο, πίσω από τους Κυργιάκο (είχε χρεωθεί τον Οντεμβίγκιε) και Παπασταθόπουλο (πάνω στον Αγεκμπένι). Να σημειωθεί ότι γα τον αμυντικό της Τζένοα ήταν η πρώτη συμμετοχή, καθώς δεν είχε πάρει χρόνο ούτε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας της Ελβετίας, ούτε στην πρεμιέρα με τους Νοτιοκορεάτες. Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές, ο Βύντρα κάλυπτε το δεξί αμυντικό άκρο αντί του Σεϊταρίδη, ο Σαλπιγγίδης είχε πάρει τη θέση του Χαριστέα και ο Καραγκούνης κινούνταν αριστερά, εκεί που εναντίον της Κορέας έπαιζε ο Σαμαράς.
Στο 33’ η Νιγηρία στάθηκε άτυχη όταν ο Καϊτά χτύπησε τον Τοροσίδη-σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ -και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα. Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, αλλά και διαφοροποίησε εντελώς και την τακτική των δύο πάγκων. Ο Λάγκερμπακ έφερε τον Οντεμβίγκιε στη μεσαία γραμμή αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Αγεγκμπένι, ενώ ο Ρεχάγκελ "φόρτωσε" την αντίπαλη περιοχή με έναν τρίτο επιθετικό, περνώντας τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου. Η ροή του αγώνα είχε πλέον αλλάξει άρδην, με τους διεθνείς να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες.
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
16’: Ψυχρολουσία για την Εθνική όταν ο Τζόρβας ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από περίπου 30 μέτρα και είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του.
33’: Ο Καϊτά χτύπησε τον Τοροσίδη, σε φάση που η Εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα.
39’: Ο Ενγεάμα αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη
41’: Ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά
44’: Ο Σαλπιγγίδης με δυνατό σουτ μετά από γύρισμα του Κατσουράνη έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.
47’: Ο Καραγκούνης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος στη σέντρα του Βύντρα αλλά αστόχησε
48’ Ο Τζόρβας απέκρουσε σε κόρνερ, με πολύ δύσκολη επέμβαση, την επικίνδυνη σέντρα του Ούτσε.
59’: Ο Γκέκας μόνος απέναντι στον Ενγεάμα σούταρε στα πόδια του και στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι Νιγηριανοί ο Τζόρβας έκανε μεγάλη απόκρουση στο πλασέ του Γιακούμπου, για να αστοχήσει από πλάγια δεξιά σε άδεια εστία ο Ομπάσι!
68’: Ο Ενγεάμα με εκπληκτική απόκρουση πέταξε την μπάλα κόρνερ στην κεφαλιά του Σαμαρά
71’: Ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Χάποελ Τελ Αβίβ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Τοροσίδης διαμόρφωσε το τελικό 2-1
76’: Καλό σουτ του Γιακούμπου πέρασε άουτ
77’: Σουτ του Καραγκούνη απέκρουσε ο Ενγεάμα
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36’ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79’ Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56’ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46’ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.
Θεατές: 31.593, MVP: Βίνσεντ Ενγιεάμα.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Η βαθμολογία του ομίλου μετά την 2η αγωνιστική διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Αργεντινή 6β. +4 (5-1)
2. Ν. Κορέα 3β. -1 (3-4)
3. Ελλάδα 3β. -1 (2-3)
4. Νιγηρία 0β. -2 (1-3)
Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής:
1) Διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου
2) Καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς του ομίλου
3) Τα μεταξύ τους παιχνίδια
4) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
5) Καλύτερη επίθεση μεταξύ τους παιχνίδια
6) Κλήρωση
Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια πρόκρισης για την Εθνική;
* Αν ηττηθούμε, χανόμαστε. Θα έχουμε το λιγότερο διαφορά -2 τερμάτων οπότε με νίκη η Νιγηρία πάει τουλάχιστον στο -1 και μας περνάει. Γι' αυτό θα ήταν πολύτιμο ένα τρίτο γκολ χθες. Από κεί και πέρα με νίκη της Κορέας ή ισοπαλία, θα περάσει η Κορέα μαζί με την Αργεντινή.
* Αν φέρουμε ισοπαλία τότε με νίκη των Νιγηριανών θα περάσουμε στην επόμενη φάση. Με ισοπαλία, η Κορέα φτάνει και αυτή τους 4β. και εκεί θα μετρήσουν τα γκολ υπέρ. Αν δηλαδή η Ελλάδα έρθει 2-2 (άρα τέρματα 4-5) και η Κορέα 0-0 (τέρματα 3-4) τότε περνάμε. Αν στην ισοπαλία μας με 2-2, η Κορέα φέρει 1-1 τότε και οι δύο πάμε στα 4-5 τέρματα και τότε μετράει το μεταξύ μας παιχνίδι που χάσαμε. Φυσικά με νίκη οι Κορεάτες προκρίνονται.
* Τέλος, αν κερδίσουμε, θα πρέπει να μην νικήσουν οι Νοτιοκορεάτες για να προκριθούμε 100%. Αν όμως κερδίσουν, τότε όλα θα κριθούν στα γκολ, καθώς Αργεντινή, Ελλάδα και Ν. Κορέα θα έχουν από 6 βαθμούς με τα σενάρια να είναι τρελά! Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προκριθούμε χωρίς να μας ενδιαφέρει το άλλο αποτέλεσμα είναι να νικήσουμε την Αργεντινή με... 3 γκολ διαφορά! Απίθανο; Όσο να παίρναμε και το Euro του 2004!
 
 
ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ
«Καταφέραμε να ελέγξουμε το παιχνίδι»
* ΑΙΧΜΕΣ ΛΑΡΣ ΛΑΓΚΕΡΜΠΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
 
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του Ότο Ρεχάγκελ, σε σχέση με εκείνη του αγώνα του προηγούμενου Σαββάτου εναντίον της Νότιας Κορέας. Η πρώτη νίκη στην ιστορία της Εθνικής ομάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, που επιτεύχθηκε με αυτόν στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, είχε χαροποιήσει ιδιαιτέρως τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα, που παρέμεινε πάντως ψύχραιμος και προσγειωμένος.
"Και ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε όπως ο πρώτος, δηλαδή με γκολ εις βάρος μας. Είχαμε πει να προσέξουμε να μη δεχθούμε γρήγορο τέρμα αλλά παρ’ όλα αυτά ξανασταθήκαμε στα πόδια μας και καταφέρουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι" ξεκίνησε το σχόλιό του ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: "Τώρα έχουμε να παίξουμε με την Αργεντινή. Θα δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Προς το παρόν είμαστε ευτυχείς που θα παίξουμε μαζί τους. Είναι ομάδα παγκόσμιας κλάσης και σαφώς καλύτερη από την Ελλάδα αλλά θα δούμε…".
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Λάγκερμπακ περί θεάτρου του Τοροσίδη στη φάση της αποβολής, απάντησε με νόημα και με αποδέκτη τον Σουηδό προπονητή πως "είχαμε έναν παίκτη περισσότερο, βεβαίως, αλλά έχουμε χάσει και αγώνα με έναν παίκτη περισσότερο. Δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο παίκτης μας για την αποβολή, δεν έγινε έτσι, δεν υπήρξε καν πρόκληση".
Όσο για την πρώτη νίκη της Εθνικής ομάδας σε τελική φάση Μουντιάλ, που ταυτόχρονα είναι και πρώτη δική του, σχολίασε: "Θα ήταν πολύ κρίμα να γυρίσουμε στην Ελλάδα χωρίς νίκη και χωρίς βαθμό. Αυτό, με ικανοποιεί".
Ο ΛΑΡΣ ΛΑΓΚΕΡΜΠΑΚ
Αιχμές για τη διαιτησία του Κολομβιανού Όσκαρ Ρουίζ άφησε ο προπονητής της Νιγηρίας Λαρς Λάγκερμπακ στη συνέντευξη Τύπου, υπονοώντας ότι αφενός η αποβολή του Καϊτά ήταν άδικη και αφετέρου ότι στο δεύτερο γκολ της Ελλάδας υπήρξε οφσάιντ. "Το κακό είναι ότι πηγαίνει κανείς μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι κρίμα οι αγώνες να κρίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα από τις διαιτητικές αποφάσεις. Είμαι απογοητευμένος. Δυστυχώς όμως, με τους διαιτητές έτσι είναι τα πράγματα. Δεν είδα τη φάση αλλά άκουσα ότι ο Καϊτά κλώτσησε με τη σχάρα του παπουτσιού του. Από τη θέση που ήμουν δεν είδα τίποτα. Συγχαρητήρια πάντως στην Ελλάδα".
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο Γιόζεφ Γιόμπο, ο οποίος δήλωσε: "Σκοράραμε νωρίς και στη συνέχεια δεν θέλαμε να βιαστούμε, αλλά ξέραμε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα. Στο β’ ημίχρονο θα μπορούσαμε να έχουμε νικήσει αλλά αυτά συμβαίνουν… Είμαι απογοητευμένος με την αποβολή ενώ πιστεύω ότι το δεύτερο γκολ ήταν οφ σάιντ".
 
 
Οι... ανατροπές του Ότο Ρεχάγκελ
 
Την υπ’ αριθμόν 9η ανατροπή σε σκορ στην ιστορία της (την 6η με σκορ 2-1), με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο, σημείωσε χθες η Εθνική ομάδα με 2-1 επί της Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής.
Σε επίσημους αγώνες, η Ελλάδα του Ρεχάγκελ φτάνει για μόλις 4η φορά σε ανατροπή σκορ, αφού προηγήθηκαν οι αναμετρήσεις με Καζακστάν και Γεωργία στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2006, αλλά και αυτή απέναντι στην Ουγγαρία για τα προκριματικά του EURO. Οι υπόλοιπες ανατροπές σε σκορ, πάντα με τον Γερμανό τεχνικό στον πάγκο της εθνικής, σημειώθηκαν σε φιλικούς αγώνες.
Οι εννέα ανατροπές του... Ρεχάγκελ:
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010: 17/6/2010 Ελλάδα-Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44’, Τοροσίδης 71’ / Ούτσε 16’)
ΦΙΛΙΚΟΣ: 7/2/2008 Ελλάδα-Φινλανδία 2-1 (Χαριστέας 67’, Κατσουράνης 72’ / Λιτμάνεν 66’)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2008: 21/11/2007 Ουγγαρία-Ελλάδα 1-2 (Κατσουράνης 7’-αυτογκόλ / Βάντσακ 22’-αυτογκόλ, Μπασινάς 56’-πεν.)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: 7/9/2005 Καζακστάν-Ελλάδα 1-2 (Ζουμασκαλίεφ 55’ / Γιαννακόπουλος 78’, Λυμπερόπουλος 94’)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: 26/3/2004 Γεωργία-Ελλάδα 1-3 (Ασατιάνι 21’ / Καψής 43’, Βρύζας 45’, Γιαννακόπουλος 53’)
ΦΙΛΙΚΟΣ: 20/8/2003 Σουηδία-Ελλάδα 1-2 (Αντ. Σβένσον 16’ / Γιαννακόπουλος 63’, Καφές 65’)
ΦΙΛΙΚΟΣ: 29/1/2003 Κύπρος-Ελλάδα 1-2 (Κωνσταντίνου 29’-πεν. / Φύσσας 53’, Χούτος 70’)
ΦΙΛΙΚΟΣ: 15/5/2002 Ελλάδα-Κύπρος 3-1 (Φύσσας 28’, 33’, Αμανατίδης 82’ / Νικολάου 5’)
ΦΙΛΙΚΟΣ: 27/3/2002 Ελλάδα-Βέλγιο 3-2 (Τσάρτας 60’-πεν., Βρύζας 79’, 87’ / Γκορ 32’, Σονκ 53’).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass