ΠΟΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΧΕ

Η «ακτινογραφία» της φετινής ΑΕΛ

* ΠΩΣ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2010 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:48
Ψεύτες οι αριθμοί. Δεν λένε την αλήθεια. Ειδικά στο ποδόσφαιρο.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που δίνουν βάση στα στατιστικά καθώς ισχυρίζονται πως αποτελούν τον καθρέπτη του αγωνιστικού χώρου. Ότι και να ισχύει από τα δύο το μόνο σίγουρο είναι πως τα συμπεράσματα βάσει των φετινών αριθμών της ΑΕΛ είναι πολλά και ποικίλα.
Η «Ε» με την ευκαιρία της λήξης της κανονικής περιόδου παρουσιάζει την εικόνα των «βυσσινί» για την σεζόν 2009 - 2010.
ΟΙ 33 ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 14 ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ
Αριθμός ρεκόρ μπορεί να χαρακτηριστεί ο φετινός. Συνολικά 33 παίκτες πήραν μέρος στο πρωτάθλημα.
Οι τέσσερις ήταν τερματοφύλακες. Οι εννιά ήταν αμυντικοί. Δεκατέσσερις μέσοι και οι υπόλοιποι έξι επιθετικοί.
Όσον αφορά τώρα στους αριθμούς που επιλέχτηκαν αυτοί ξεκίνησαν από το 1 του Σερεμέτ ως το 99 Αμπουχατζίρα.
Δώδεκα ήταν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι 21 από άλλα κράτη. 4 Βραζιλιάνοι, 2 Τσέχοι, 2 Σλοβένοι, 2 Σέρβοι, 2 Ισραηλινοί, 2 Αργεντίνοι, 1 Τούρκος, 1 Πολωνός, 1 Μεξικάνος, 1 Εσθονός, 1 Γκαμπονέζος, 1 Βέλγος και 1 Ισπανός.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ Η ΑΕΛ
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της φετινής σεζόν η ΑΕΛ φαίνεται πως προσπαθούσε να σκοράρει περισσότερο έξω από το χώρο της μικρής περιοχής. Συνολικά 164 φορές προσπάθησαν οι «βυσσινί» να βάλουν γκολ από την συγκεκριμένη περιοχή ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στις προσπάθειες εντός της μικρής περιοχής (μόλις 94).
Σε αντίθεση με τους αντιπάλους της που προσπαθήσουν να βάλουν γκολ πιο κοντά στο τέρμα (122 προσπάθειες για γκολ μέσα από την μικρή περιοχή).
ΤΟ PASSING GAME
Η φετινή ΑΕΛ προσπάθησε φέτος να παίξει περισσότερο παιχνίδι με πάσες (το γνωστό κατά τις περιγραφές passing game). Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως οι «βυσσινί» άλλαξαν 1571 φορές την μπάλα σε αντίθεση με τους εκάστοτε αντιπάλους της που το έκαναν 100 φορές περίπου λιγότερο (1475).
ΜΕΛΙΣΣΗΣ Ο ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ
Ήρθε φέτος στην ομάδα και κατάφερε να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην ΑΕΛ. Ο λόγος για τον Χρήστο Μελίσση που συνολικά αγωνίστηκε 2.477 λεπτά στο γήπεδο.
Παρά τα χρόνια του ο Νίκος Νταμπίζας δείχνει πως βάζει κάτω αρκετούς νεαρούς. Ο αρχηγός της ΑΕΛ φέτος είναι δεύτερος στο χρόνο καθώς αγωνίστηκε 2.348 λεπτά. Το περίεργο σε αυτήν την κατηγορία είναι το γεγονός πως δεν είναι στις πρώτες θέσεις κάποιος τερματοφύλακας ως είθισται. Σε αριθμό παιχνιδιών τώρα πάλι πρώτος είναι ο Μελίσσης με 26 ματς ενώ με ένα λιγότερο ακολουθούν οι Ρομέου και Μετίν.
ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΡΤΖ
Στους τερματοφύλακες τώρα τα πράγματα πάνω - κάτω ήταν τα ίδια για τον Βιέρα και τον Μάλαρτζ. Ο Μάλαρτζ έπαιξε σε 15 ματς και είχε 50 σωτήριες επεμβάσεις ενώ ο Βιέρα είχε ένα ματς λιγότερο και είχε 46 επεμβάσεις. Στα λάθη ο Μάλαρτζ είχε δύο παραπάνω (15-13).
ΜΕΤΙΝ Ο «ΕΚΠΟΡΘΗΤΗΣ»
Μπορεί ο Ρομέου να πήγε να του κλέψει την πρωτιά όμως η εμπειρία του Τούρκου μίλησε στο τέλος. Ο Μετίν Τουμέρ κατάφερε να σημειώσει 7 τέρματα και να γίνει ο πρώτος σκόρερ στη φετινή σεζόν.
Παρά τα 36 του χρόνια ο Μετίν συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση στα μπροστά. Στατιστικά 1/11 σουτ του, πήγαιναν μέσα. Πάντως από τους υπόλοιπους παίκτες πολύ καλό θεωρείται το ποσοστό ευστοχίας που είχε ο Σίμιτς. Στα έξι σουτ που έκανε ο Σέρβος τα δύο μπήκαν γκολ (1/3 δηλαδή).
Σε ομαδικό ποσοστό τώρα η ΑΕΛ δυσκολευόταν περισσότερο από τους αντιπάλους της να σκοράρει. Οι «βυσσινί» έβαζαν γκολ το 1/10 από σουτ ενώ οι αντίπαλοί της έβαζαν 1/7.
ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ
Στον τομέα των λαθών o Μετίν με 136 είναι πρώτος. Δεύτερος ακολουθεί ο Ρομέου με 101. Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει άλλος παίκτης με τριψήφιο αριθμό λαθών. Σε σχέση με τους αντιπάλους της η ΑΕΛ έκανε λιγότερα λάθη συνολικά 1114 έναντι 1149. Μοναδικοί αλάνθαστοι ήταν οι Κολοβέτσιος και Σερεμέτ (εντάξει, έπαιξαν λίγο όμως).
Ο ΚΕΦΑΛΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ
Σιδερένιο είναι το κεφάλι του Νίκου Νταμπίζα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς το γεγονός πως ο έμπειρος παίκτης προσπάθησε με 12 κεφαλιές να σκοράρει και μόνο μια με το πόδι. Η ΑΕΛ σύνολο έκανε 43 κεφαλιές ενώ οι αντίπαλοί της δέκα παραπάνω.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ
Πρώτος ταχυδρόμος αποδείχθηκε ο Μετίν Τουμέρ. Ο Τούρκος παίκτης κατάφερε να βγάλει 4 ασίστ στους συμπαίκτες του, δηλαδή πάσες που στη συνέχεια κατέληξαν σε γκολ. Από δύο Βενετίδης, Ρομέου και Κατσιαρός. Συνολικά η ΑΕΛ είχε 16 ασίστ ενώ στο συγκεκριμένο τομέα υστέρησε αρκετά έναντι των αντιπάλων της αφού αυτοί σε αγώνες με την ΑΕΛ είχε 27.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
Στον τομέα των χαμένων ευκαιριών την πρωτιά (για μια ακόμη φορά) έχει ο Τουμέρ Μετίν. Ο ατίθασος αυτός ποδοσφαιριστής έχασε 4 ευκαιρίες (σε στενά στατιστικά πλαίσια αφού ευκαιρίες υπάρχουν πολλές). Με 3 ακολουθεί ο Σιμόν Αμπουχατζίρα. Συνολικά η ΑΕΛ έχασε 17 ευκαιρίες ενώ το θετικό είναι πως οι αντίπαλοί της έχασαν δύο παραπάνω.
ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ Ο «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΣ»
Με 80 επεμβάσεις του ο Νικός Νταμπίζας «καθάρισε» τις φάσεις σε 25 αγώνες. Αυτός ο αριθμός του δίνει αυτόματα και τον τιμητικό τίτλο του «σκουπιδιάρη» της σεζόν. Δεύτερος στον συγκεκριμένο τομέα ήταν ο Μελίσσης με 65 επεμβάσεις.
ΠΟΛΛΑ ΦΑΟΥΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΓΓΛΕΣΙΑΣ
44 φάουλ έκανε συνολικά ο Ματίας Ιγγλέσιας στα 18 ματς που αγωνίστηκε. Αυτός ήταν και ο πρώτος στον αντίστοιχο πίνακα. Από την άλλη όμως αυτός που έφαγε το περισσότερο... ξύλο στην φετινή περίοδο ήταν ο Ηλίας Κυριακίδης. Ο μέσος της ΑΕΛ κέρδισε 41 φάουλ. Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Ρομέου Περέιρα με ένα λιγότερο.
Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΡΟΜΕΟΥ
Εκτός των τερματοφυλάκων (λόγω θέσεως δηλαδή) τον τίτλο του καλύτερου «κλέφτη» τον κερδίζει ο Ρομέου. Ο νεαρός Βραζιλιάνος κατάφερε 29 φορές να κλέψει την μπάλα από τα πόδια των αντιπάλων. Με 25 ακολουθεί ο Νταμπίζας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass