ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

«Επανεξέταση των Μεσογειακών Αγώνων»

* «ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η Δ.Ε.Μ.Α. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Δημοσίευση: 12 Απρ 2010 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:40
Με επιστολή-καταπέλτη που έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στις 6 Απριλίου στο Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο (για να την παραδώσουν στον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Αμάρ Αντάντι) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που έχει αναλάβει η Λάρισα με το Βόλο και έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, ο Δήμος Βόλου και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (οι δύο τελευταίοι με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης).
Επίσης επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς κατά της ΔΕΜΑ τονίζοντας ότι σε καθυστερήσεις που υπήρξαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε ανάλογη συμπεριφορά από τη Διεθνή Επιτροπή αναφέροντας χαρακτηριστικά «η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων στις 27 Οκτωβρίου 2007 από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν συνοδεύτηκε από κάποια ουσιαστικά βήματα προετοιμασίας και απέναντι σε αυτή την αδράνεια δεν υπήρξε κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση της Δ.Ε.Μ.Α.» ενώ κάνει λόγο και για σημαντικές οικονομικές υπερβάσεις που υπήρχαν στο φάκελο υποψηφιότητας αφού λέει: «Εξορθολογίστηκαν οι εξωφρενικοί προϋπολογισμοί που υπήρχαν χωρίς λόγο και χωρίς καμία ουσία».
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος είναι έξω φρενών λοιπόν με την επιστολή που έστειλε η ΔΕΜΑ στον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο και το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη με αφορμή τη μη έγκαιρη καταβολή 300.000 δολαρίων (σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης) που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν την 1η Ιουνίου 2009 από τα 2.000.000 δολαρίων συνολικά που είναι η συμφωνία να πληρώσει η Πολιτεία για την ανάληψη των Αγώνων (έχουν ήδη καταβληθεί 600.000 δολάρια) και παράλληλα στην ίδια επιστολή που στάλθηκε στις 24 Μαρτίου προσωπικά από τον πρόεδρο της ΔΕΜΑ κ. Αμάρ Αντάντι αναφερόταν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε εφαρμογή διαφόρων άρθρων της σύμβασης όπως το άρθρο 5 που αναφέρει ότι η Οργανωτική Επιτροπή 2013 θα έπρεπε να είναι έτοιμη έξι μήνες μετά την ανάληψη των Αγώνων, το άρθρο 17 που αναφέρει για λογοδοσία της ΟΕΜΑ 2013 με εξαμηνιαία αναφορά στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, σχετικά με την κατάσταση προόδου της προετοιμασίας των Αγώνων, το άρθρο 34 που μιλάει για το πρόγραμμα εμπορικότητας των Αγώνων (κυρίως για τους χορηγούς) και το άρθρο 35 για τη δικαστική προστασία που αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Διοργανώτρια Πόλη και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα λάβουν από την Κυβέρνηση, δικαστική προστασία αρμόζουσα και μόνιμη, προς όφελος της Δ.Ε.Μ.Α., του συμβόλου της Δ.Ε.Μ.Α. και των Μεσογειακών Αγώνων: οι τρεις κύκλοι, η σημαία, καθώς και δικαστική προστασία του εμβλήματος και της μασκότ των XVII Μεσογειακών Αγώνων, επιλεγμένων από την Οργανωτική Επιτροπή μετά από έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α. Η μη προσφορά μιας τέτοιας προστασίας θα αποτελούσε αθέτηση του παρόντος συμφωνητικού».
Επίσης γίνεται αναφορά στις καθυστερήσεις των δύο Μεσογειακών Χωριών σε Λάρισα και Βόλο και στη μη ενημέρωση των Ομοσπονδιών των Μεσογειακών Χωριών για να μπορέσουν να καταρτίσουν το πρόγραμμά τους.
Η επιστολή Αντάντι καταλήγει ότι υπάρχει αδιαφορία και από δω και πέρα θα ζητούνται κάθε 60 μέρες οι ενέργειες που έχουν γίνει για τους Μεσογειακούς Αγώνες (κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας όταν υπήρχαν καθυστερήσεις κάτι που τώρα δεν θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση).
Τέλος η συνεδρίαση της ΔΕΜΑ που ήταν να γίνει στο Βόλο από 11 έως 14 Απριλίου θα γίνει στο Παρίσι επειδή δεν στάλθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Το κείμενο αυτής της επιστολής Αντάντι μόλις έφθασε στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού από τους δύο παραλήπτες (Καπράλο και Βούλγαρη) είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Γερουλάνος να ζητήσει στη συνεδρίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου στο Παρίσι (θα παρευρεθούν σίγουρα ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ 2013 κ. Κολέτσος, η αντιπρόεδρος κ. Πατελάρου, η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Κουτρουμπά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλος, ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης) να ανακληθεί, ειδάλλως οι Μεσογειακοί Αγώνες θα επανεξεταστούν από την ελληνική κυβέρνηση και δεν αποκλείεται παρότι συγκροτήθηκε η νέα ΟΕΜΑ και προκηρύχθηκαν ορισμένες θέσεις εργασίας να δοθούν πίσω.
Μάλιστα η επιστολή Γερουλάνου που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ελευθερία της Δευτέρας» ήταν και η αιτία που στην πρώτη συνεδρίαση της ΟΕΜΑ δεν αναλύθηκαν ο προϋπολογισμός αλλά και οι αμοιβές των στελεχών της ΟΕΜΑ 2013 κάτι που θα γίνει μετά τη συνεδρίαση στο Παρίσι που αποκτάει πλέον ξεχωριστό και μεγάλο ενδιαφέρον.
Το ζητούμενο από τον κ. Γερουλάνο είναι η ανάκληση της επιστολής Αντάντι κάτι που αν δε γίνει, τότε δύσκολα θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες.
Ο κ. Γερουλάνος πριν λίγες μέρες κατέθεσε στην Τράπεζα του Μονακό όπως προβλέπεται από τη σύμβαση της ΔΕΜΑ με το Δήμο Βόλου και την ΕΟΕ 300.000 δολάρια αλλά αυτό δεν σημαίνει και αποδοχή της επιστολής.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Πολιτισμού που δόθηκε στο Δήμαρχο Βόλου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να διαβιβαστεί στη ΔΕΜΑ έχει ως ακολούθως:
«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Σχετικά με την από 24 Μαρτίου 2010 επιστολή του Προέδρου της Δ.Ε.Μ.Α. κυρίου Amar Addadi αντίγραφο της οποίας μας αποστείλατε, παρακαλούμε να σημειώσετε τις ακόλουθες θέσεις της Κυβέρνησης και να ενημερώσετε τη Δ.Ε.Μ.Α.
1. Υπό τις δυσμενέστερες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε να φέρει σε πέρας το εγχείρημα της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Η απόφασή μας αυτή οφείλεται αφενός στη σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης για τους μεσογειακούς λαούς και αφετέρου στην πεποίθηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι οι Αγώνες αυτοί θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της Θεσσαλίας.
2. Δυστυχώς, η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων στις 27 Οκτωβρίου 2007 από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν συνοδεύτηκε από κάποια ουσιαστικά βήματα προετοιμασίας και απέναντι σε αυτή την αδράνεια δεν υπήρξε κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση της Δ.Ε.Μ.Α.
Η Κυβέρνησή μας ξεκίνησε από το μηδέν και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφερε σε πέρας τις πλέον καίριες οργανωτικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για να γίνουν στο Βόλο και στη Λάρισα Αγώνες αντάξιοι της εξαιρετικής παράδοσης της χώρας μας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Τα βήματά μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι γνωστά στη Δ.Ε.Μ.Α. από τις συναντήσεις της με την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου και το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2010 αλλά και από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης διά της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Άντζελας Γκερέκου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου 2010.
Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης άρχισε η προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων. Επιτελεία της Γ.Γ.Α. επισκέφθηκαν έξι φορές το Βόλο και τη Λάρισα. Μελέτησαν τις εγκαταστάσεις που είναι ήδη έτοιμες για τη διεξαγωγή των Αγώνων μία προς μία, έργο προς έργο, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης, συντήρησης και προετοιμασίας υποδοχής της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης. Εξορθολογίστηκαν οι εξωφρενικοί προϋπολογισμοί που υπήρχαν χωρίς λόγο και χωρίς καμία ουσία και εξασφαλίστηκαν τα αναγκαία ποσά για την άρτια διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Επιπλέον, για την καλύτερη διεξαγωγή των Αγώνων εξετάστηκαν διάφορα εξίσου αποδοτικά σενάρια επιτυχούς διεξαγωγής τους και η Δ.Ε.Μ.Α. ενημερώθηκε γι’ αυτά. Στις 19 Μαρτίου 2010 ανακοινώθηκε η νέα Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων που αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Κολέτσος Γεώργιος (οικονομολόγος)
Αντιπρόεδρος: Πατελάρου Μαρία (αρχιτέκτων μηχανικός)
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Κουτρουμπά Φωτεινή (συγκοινωνιολόγος μηχανικός)
Μέλη: Βούλγαρης Αλέξανδρος (δήμαρχος Βόλου)
Μαβίδης Παύλος (δήμαρχος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας)
Τζανακούλης Κωνσταντίνος (δήμαρχος Λαρισαίων)
Καπράλος Σπυρίδων (πρόεδρος ΕΟΕ)
Νικολάου Λάμπης (μέλος ΔΟΕ)
Βενιέρης Περικλής (οικονομολόγος)
Γογγάκη Κωνσταντίνα (επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Αθηνών)
Ζήκος Κωνσταντίνος (δικηγόρος)
Καλούσης Ευάγγελος (πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων)
Μπίκος Γεώργιος (επικοινωνιολόγος)
Παναγιωτουνάκου – Ανδριωτάκη Πετρούλα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ)
Σινέλης Γεώργιος (δικηγόρος)
Σύμφωνα με τους Ελληνικούς νόμους η Οργανωτική Επιτροπή θα προκηρύξει με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία πίεση τις θέσεις για τη στελέχωση όλων των λειτουργικών τομέων της διοργάνωσης. Η τοποθέτηση της Οργανωτικής Επιτροπής ανακοινώθηκε δημόσια στον Τύπο. Εκ παραλλήλου καταβλήθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ (σ.σ. ο υπουργός αναφέρεται σε ευρώ αλλά η σύμβαση προβλέπει δολάρια κάτι που έγινε μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα και την οργισμένη αντίδραση του υπουργού) για τα δικαιώματα της Δ.Ε.Μ.Α. Οι Αγώνες πήραν το δρόμο προς την υλοποίησή τους με τις παραπάνω αποφάσεις και αποκλειστικά και μόνο χάρη σ’ αυτές.
3. Ενόψει των ανωτέρω, σας δηλώνουμε και παρακαλούμε να μεταφέρετε προς τη Δ.Ε.Μ.Α. τη βαθύτατη ενόχληση και δυσφορία την οποία μας προκαλεί η ως άνω ιδιαίτερα επιθετική επιστολή του Προέδρου της Δ.Ε.Μ.Α. κου Amar Addadi την οποία όχι απλώς δεν αποδεχόμαστε αλλά τη θεωρούμε ασυμβίβαστη με τους κανόνες συνεργασίας τους οποίους πρέπει να έχει η Δ.Ε.Μ.Α. με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Δήμο Βόλου, την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων 2013 και την Ελληνική Πολιτεία.
4. Εξ ονόματος της Πολιτείας σας γνωστοποιούμε αγαπητοί Κύριοι και παρακαλούμε να ενημερώσετε τη Δ.Ε.Μ.Α. ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Εάν η Δ.Ε.Μ.Α. κατά τη σύσκεψη στην οποία θα παραστείτε στις 14 Απριλίου 2010 στο Παρίσι δεν ανακαλέσει αμέσως και απροφάσιστα την επίκληση διατάξεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ασκούν πιέσεις ή θέτουν τελεσιγραφικούς όρους στην Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σκοπιμότητα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στην Ελλάδα χωρίς δική της υπαιτιότητα. Ως προς αυτό επιθυμούμε να είμαστε απολύτως σαφείς».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass