ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡ. ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπάρχει σχέδιο ‘προσαρμογής’ των Μεσογειακών;»

* ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2010 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το αν υπάρχει σχέδιο «προσαρμογής» των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και τι αυτό περιλαμβάνει ζητούν να μάθουν με επερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης και Μάξιμος Χαρακόπουλος (Την επερώτηση υπογράφουν και οι κ. Αθανάσιος Νάκος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Σωτήρης Χατζηγάκης, Νικόλαος Λέγκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Κουκοδήμος).
Συγκεκριμένα στην επερώτησή τους ζητούν να μάθουν εάν:
1. Υπάρχει απόφαση της Κυβέρνησης για περικοπές έργων και συρρίκνωσης του κόστους διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013,
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων αθλητικών υποδομών (κωπηλατοδρόμιο, ιστιοπλοϊκό κέντρο), του μεσογειακού χωριού και των απαραίτητων σύνδρομων έργων, βασικών υποδομών αναπτυξιακής σημασίας για τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία (προαστιακός Βόλου-Λάρισας, αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, περιφερειακός Βόλου κλπ),
4. Πώς θα στηριχθεί η διοργάνωση της «Πολιτιστικής Μεσογειάδας» και
5. Υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με το σχήμα και τη λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής.
Αναλυτικότερα στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Ενώ βρισκόμαστε τριάμισι χρόνια πριν από τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από δηλώσεις τρίτων και δημοσιεύματα του Αθηναϊκού αλλά και του επαρχιακού τύπου πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο «προσαρμογής» των αγώνων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκπτώσεις σε έργα και συρρίκνωση του κόστους διεξαγωγής τους, επικαλούμενη την οικονομική ύφεση.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λησμονεί ότι το Ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και ότι δεσμεύσεις από τη μία κυβέρνηση είναι απαραίτητο να εκπληρώνονται από την επόμενη, ιδίως όταν πρόκειται για μια μείζονα διεθνή υποχρέωση, όπως είναι η διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων με αντίκτυπο στην εικόνα αλλά και στην αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, που τόσο έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή. 
Επιπλέον, εκτός από μεγάλης σπουδαιότητας αθλητικό γεγονός, οι αγώνες προσφέρουν προοπτική ευημερίας σε μια πολύ σημαντική περιοχή για την Ελληνική οικονομία, όπως είναι η Θεσσαλία, αφού πάνω από όλα είναι δράση αναπτυξιακή με τεράστια μάλιστα ανταποδοτικότητα.
Η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων αθλητικών υποδομών αλλά και των «μεγάλων» έργων, όπως είναι το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας και ο προαστιακός Βόλου-Λάρισας, θα δώσουν μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθιστώντας την ελκυστικό τουριστικό προορισμό αλλά και οικονομικό κέντρο, θα τονώσουν την σε ύφεση ευρισκόμενη αγορά, θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής και θα μας επιτρέψουν να γίνουμε τόπος μόνιμης διεξαγωγής διεθνών αθλητικών συναντήσεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο να προβάλλει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της οποίας διεμήνυε προεκλογικά προς πάσα κατεύθυνση ότι «λεφτά υπάρχουν», την οικονομική κρίση ως δικαιολογία και άλλοθι για την συρρίκνωση των αγώνων. Υπάρχουν άλλοι τομείς όπου η σπατάλη είναι τεράστια και μάλιστα χωρίς ανταποδοτικότητα. Δεν είναι οι αγώνες που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, αντίθετα θα δημιουργήσουν ανάπτυξη πολλαπλάσια από το κόστος των αγώνων.
Στην προεκλογική συνέντευξη τύπου μάλιστα που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου 2009, ερωτηθείς για τους Μεσογειακούς Αγώνες του Βόλου και της Λάρισας είπε τα εξής: «Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να είναι, κι αυτό θέλουμε, απλώς αγώνες Επαρχίας, της Θεσσαλίας. Να είναι Μεσογειακοί και Παγκόσμιοι Αγώνες, δηλαδή να έχουν το βάρος και την προβολή για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα διεθνώς. Διότι αυτοί οι αγώνες - όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μεγαλύτερο γεγονός - είναι και μια δυνατότητα προβολής του πολιτισμού μας, προβολής του τουρισμού μας, προβολής των προϊόντων μας, προβολής της φιλοξενίας μας, του Ελληνισμού, του χαρακτήρα μας, της ταυτότητάς μας. Δεύτερον, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το δυναμικό και την επένδυση, για να κινητοποιήσει όλες τις τοπικές δυνάμεις, για σημαντικές υποδομές που θα μείνουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκύψει πάνω στους Μεσογειακούς Αγώνες της Θεσσαλίας. Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος - Λάρισα είναι στο κόκκινο, που είναι πάρα πολύ βασικό και είναι για μας προτεραιότητα, διότι είναι μια ήπια μορφή μεταφορών, συνάδει δηλαδή με τη λογική μας, της πράσινης ανάπτυξης. Παρά ταύτα, θα κάνουμε το παν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί Μεσογειακοί Αγώνες μέσα σε αυτό το περιθώριο».
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κύριο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του τίποτε από όσα έχουν συμβεί ή μάλλον δεν έχουν συμβεί δεν συνάδει με τις προεκλογικές του δηλώσεις και δεσμεύσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι   η ανησυχία αφενός της τοπικής κοινωνίας η οποία εκφράζεται και με την πρόσφατη επιστολή που έστειλαν από κοινού οι δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας προς τον πρωθυπουργό της χώρας και αφετέρου της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, κλιμάκιο της οποίας έρχεται άμεσα στη χώρα μας για να συναντηθεί με την Οργανωτική Επιτροπή για τις καθυστερήσεις σε μία σειρά από θέματα που αφορούν την προετοιμασία των αγώνων, τα οργανωτικά ζητήματα, την αθλητική υποδομή και το Μεσογειακό χωριό».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass