ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Πράσινοι» αγώνες ή «πράσινες» μπίζνες;

* ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ * ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΟΠΩΣ-ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2010 1:19 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:11
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μετροπόλ» η δημοτική παράταξη «Δημοτική Συνεργασία», με αφορμή τις περικοπές στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, την υποβάθμιση που επιχειρείται από τη νέα κυβέρνηση και τους φόβους για... «πράσινες» μπίζνες, καθώς θα διατεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Επίσης, δεν δίστασαν να δείξουν και την προχειρότητα στην κατασκευή του πρώτου έργου που θα γίνει για τους Μεσογειακούς Αγώνες, των δώδεκα γηπέδων τένις, για τα οποία ο πρόεδρος, κ. Πηλαδάκης, κατηγορήθηκε ότι τα κατασκεύασε όπως-όπως για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτικής Συνεργασίας», δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Λαμπρούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζωγράφος και το μέλος της διοίκησης του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων Πέτρος Κρίκης.
Στην συνέντευξη Τύπου, το λόγο πήρε ο Γιώργος Λαμπρούλης, που με αφορμή θέματα επίκαιρα που απασχολούν το λαρισινό αθλητισμό έκανε αναγκαίο να διατυπωθούν οι θέσεις της παράταξης. Αναλυτικά, οι θέσεις για τα συγκεκριμένα θέματα που απασχόλησαν τις τελευταίες μέρες την αθλητική Λάρισα ήταν:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Μεσογειακών Αγώνων Βόλος - Λάρισα 2013 επιβεβαιώνουν τη θέση της «Δημοτικής Συνεργασίας», που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θα αναλάβουν τομείς της διοργάνωσης. Το συμπέρασμα από την πρόσφατη σύσκεψη, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο είναι ότι τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει για τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Λάρισας και του Βόλου. Όλοι οι φορείς παραδέχτηκαν ότι οι Αγώνες που θα διοργανωθούν θα είναι πέρα για πέρα υποβαθμισμένοι. Οι υποσχέσεις για τους «καλύτερους Μεσογειακούς», για την αναβάθμιση των Αγώνων κ.ά., αποδεικνύονται σκόπιμες ψεύτικες υποσχέσεις, που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη. Αντίστοιχα, παραπλανητικές ήταν οι υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη, για δημιουργία έργων και υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη μας.
Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι περικοπές και μείωση δαπανών στο ελάχιστο δυνατόν, πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των δύο πόλεων, όπως διατυμπάνιζαν οι άλλες παρατάξεις, αλλά θα έχουμε μια υποτιθέμενη ανάπτυξη «κομμένη» και «ραμμένη» στα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και της λιτότητας. Η δε ανάπτυξη, που επαγγέλονταν οι άλλες παρατάξεις και φορείς της πόλης (Τ.Ε.Ε., Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος κ.τ.λ.), δεν είναι τίποτα άλλο από τη στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε., που υλοποίησαν και υλοποιούν με απόλυτη σύμπνοια η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και η σημερινή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για μονομερή ανάπτυξη σε τουρισμό - υπηρεσίες, αγνοώντας τις άλλες παραγωγικές δυνατότητες της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Το «καινούριο» που εκφράστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη ήταν και οι θέσεις που ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων, οι κ. Τζανακούλης - Σάπκας, για «πράσινους Αγώνες», ανοίγοντας την όρεξη στο μεγάλο κεφάλαιο για να εισχωρήσουν και οι «πράσινες μπίζνες» στο μεγάλο «φαγοπότι» που θα στηθεί και στο «ξεκοκάλισμα» πόρων από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς θα επιχειρηθεί σύνδεσή του με την υλοποίηση κάποιων έργων των Μεσογειακών Αγώνων.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» ΣΤΟ «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ»
Η Δημοτική Αρχή του κ. Τζανακούλη, αλλά και οι παρατάξεις των κ. Σάπκα - Καλογιάννη, φέρουν ακέραιες τις ευθύνες, γιατί καλλιέργησαν προσδοκίες και δημιούργησαν αυταπάτες, ότι με τους Μεσογειακούς Αγώνες θα «ξελάσπωνε» η πόλη και θα γίνονταν υποδομές που, κατά την άποψή μας, έπρεπε να είχαν γίνει από τον προηγούμενο αιώνα, πέρα και έξω από τη λογική των Αγώνων. Έτσι έφτασαν σήμερα να μιλούν για Αγώνες «Ολυμπιακής λιτότητας και απλότητας» η παράταξη Σάπκα, ανταποκρινόμενη αμέσως στα κελεύσματα της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ αυτή του κ. Τζανακούλη για «πετυχημένους Αγώνες».
Εμείς, ως «Δημοτική Συνεργασία», υποστηρίξαμε από την αρχή ότι η υλοποίηση των αθλητικών και μη υποδομών πρέπει να γίνεται στη βάση της εξυπηρέτησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι στη λογική της μιας χρήσης και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, που απορρέουν από τέτοιου είδους διοργανώσεις και συμφωνίες με διεθνείς επιτροπές.
Αποκαλύπτεται σήμερα και ο ρόλος που παίζουν και που θα κληθούν να παίξουν οι Ο.Τ.Α. με τον «Καλλικράτη», εκείνον του μεσάζοντα - μεγαλοεργολάβου - διαχειριστή, μέσω των ΣΔΙΤ, της εκμετάλλευσης υποδομών και εγκαταστάσεων με την επιβολή τοπικής φορολογίας και το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες λόγω έλλειψης πόρων από το κράτος.
Να γιατί υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να βασίζεται σε «ευκαιρίες» τύπου Μεσογειακοί Αγώνες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός υλοποίησης και διαχείρισης τέτοιων υποδομών, στη βάση της εξυπηρέτησης των αναγκών του λαού.
Εμείς καλούμε τις λαϊκές οικογένειες, τα ερασιτεχνικά σωματεία και τη νεολαία της πόλης να μη δεχτούν να πληρώσουν για Αγώνες απ’ τους οποίους κανένα όφελος δεν έχουν. Να μη δεχτούν, μέσω των Δήμων, να χρεωθούν με υπέρογκα χρέη που θα πληρώνουν επί δεκαετίες. Να διεκδικήσουν άμεσα και ανεξάρτητα απ’ τις εξελίξεις της διοργάνωσης των Αγώνων:
1. Να περάσουν στα χέρια του λαού όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτές των Μεσογειακών Αγώνων, με τη μορφή ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης.
2. Ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου στη Ν. Πολιτεία.
3. Δημιουργία Σταθμών Α’ Βοηθειών στους Πυρήνες Α’ και Β’ σε Αλκαζάρ και Νεάπολη.
4. Αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων στους Πυρήνες Α’ και Β’ και ανακατασκευή του Σταδίου Αλκαζάρ. Να γίνουν άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Ε.Α.Κ. Λάρισας, όπως και προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, λόγω και της νέας γρίπης.
5. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες του Δήμου στον Α.Ο.Δ.Λ. κ.τ.λ.
6. Ανακατασκευή με έξοδα του κράτους των γηπέδων σε «Αβέρωφ» - «Γηροκομείο».
ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Αποκαλύπτεται, για ακόμη μία φορά, ο στρουθοκαμηλισμός της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της παράταξης του κ. Σάπκα, στο θέμα της διάθεσης των γηπέδων αντισφαίρισης στον Πυρήνα Β’ στη Νεάπολη. Διότι αυτές οι δύο παρατάξεις είναι υπεύθυνες για την παραχώρηση του «φιλέτου» των 143,5 στρ. στην εταιρία για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού της σχεδίου. Ανάλογες ευθύνες έχει και η παράταξη του κ. Καλογιάννη, που βοήθησε στην παραχώρηση του «φιλέτου» στους ιδιώτες.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες, καθώς έπρεπε να έχει την ευθύνη της επίβλεψης, αλλά κυρίως της διάθεσης των γηπέδων στα ερασιτεχνικά σωματεία, όπως εξάλλου προβλέπει και η σχετική απόφαση του Δ.Σ. Όμως, εκείνη τους άφησε στο έλεος της «Γήπεδο Α.Ε.» και στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η δε παράταξη του κ. Σάπκα ήταν κι αυτή συνυπεύθυνη, διότι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κάτω από την απόφαση της παραχώρησης της έκτασης, ενώ το θέμα των 12 γηπέδων υπήρξε «πρωτεύον ζήτημα» διαπραγμάτευσης και τελικά συγκατάθεσης της εν λόγω παράταξης.
Γι’ αυτό το λόγο η «Δημοτική Συνεργασία» αντιτάχτηκε από την αρχή, πηγαίνοντας κόντρα σ’ αυτό το εγχείρημα. Γιατί το κεφάλαιο δεν έχει ευαισθησίες μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Η «μεγαλοψυχία» του κ. Πηλαδάκη δεν οφείλεται στο ότι αγαπά την αντισφαίριση. Κατασκεύασε και παρέδωσε όπως - όπως τα γήπεδα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
Καλούμε τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους εργαζομένους και τη νεολαία της πόλης να διεκδικήσουν υποδομές που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και η σχεδίαση και η υλοποίησή τους θα απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για άθληση και όχι στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Η θέση μας είναι τα 12 γήπεδα αντισφαίρισης, όπως και όλες οι αθλητικές υποδομές τής πόλης, να αποδοθούν δωρεάν, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, στους Λαρισαίους και τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, υπήρξαν ερωτήσεις προς τα μέλη της «Δημοτικής Συνεργασίας».
Σχετικά με το μοντέλο των Μεσογειακών Αγώνων που προτείνουν να γίνουν, τόνισαν: «Εμείς δεν θέλουμε Αγώνες για να γίνουν εγκαταστάσεις, αλλά οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, είτε γίνονται Αγώνες είτε όχι. Η Λάρισα τις χρειάζεται και πρέπει να είναι ελεύθερες και χωρίς ανταποδοτικότητα από τους πολίτες».
Σχετικά με την πληρωμή που κάνουν αθλητές στους συλλόγους τένις της πόλης, είπαν: «Εδώ πληρώνουν στο Δήμο δεν θα πληρώνουν στους συλλόγους; Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε πληρωμή για άθληση. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πληρώνει κανένας και πουθενά ειδικά στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass