ΑΠΟ ΤΑ 86.000.000 ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 60.000.000 EΥΡΩ

Περικοπή στα έργα των Μεσογειακών

* ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 25/1 ΜΕ ΤΗ ΔΕΜΑ. ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΜΑ 2013

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2010 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:10
Η οικονομική κρίση «χτύπησε» τελικά και τα έργα των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο καθώς σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αποφασίστηκε να μειωθεί το κόστος των Μεσογειακών έργων από 86.000.000 ευρώ σε 60.000.000 και αναφερόμαστε στα έργα που θα γίνουν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (αν και υπάρχει σενάριο να γίνουν από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης).
Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από ανθρώπους που έχουν ενεργή ενασχόληση με το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 αναφέρουν ότι δεν θα γίνει το κλειστό γυμναστήριο του χάντμπολ στη Λάρισα ενώ θα είναι χαμηλότερου κόστους προϋπολογισμός για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το ιστιοπλοϊκό κέντρο στο Βόλο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων από την ερχόμενη εβδομάδα θα απασχολήσει τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο καθώς θα ανακοινώσει και τον πρόεδρο τη Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων 2013 αλλά και όλες τις αλλαγές στην σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
Ως γνωστό εδώ και τρεις βδομάδες η ΟΕΜΑ 2013 είναι ακέφαλη μετά την παραίτηση του προέδρου Ερωτόκριτου Νεοφύτου που έγινε αποδεκτή από τον κ. Γερουλάνο.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ Ή ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στο μεταξύ η πληροφορία της μείωσης του κόστους των Μεσογειακών Έργων έχει γίνει γνωστή στους δύο δημάρχους της Λάρισας Κώστας Τζανακούλη και του Βόλου Αλέκου Βούλγαρη που αυτή τη στιγμή ο πρώτος αναφέρει ότι δεν θα γίνει δεκτή καμία έκπτωση στην κατασκευή έργων και όλα που έχουν προγραμματιστεί θα πρέπει να προχωρούν και μάλιστα γρήγορα ώστε να μειωθεί το κόστος ενώ ο δεύτερος αναφέρει ότι οι περικοπές αυτές ήταν στα πλαίσια ενός εξορθολογισμένου προϋπολογισμού.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων δήλωσε χθες στην «Ε»: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση στα έργα και αναφέρομαι στη μη κατασκευή κάποιων από αυτά που έχουν προγραμματιστεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επίσπευση των έργων ώστε να μην πάμε σε απευθείας αναθέσεις αλλά σε διαγωνισμούς για να πετύχουμε μείωση του κόστους της κατασκευής. Και κάτι ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα έργα τα κατασκευάσει η ΓΓΑ ή αν θα τα κατασκευάσει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης».
Ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης είπε τα ακόλουθα: «Μίλησα με τον κ. Μπιτσαξή και μου ανέφερε ότι αύριο (σήμερα) θα εκδοθεί σχετική διορθωτική ανακοίνωση. Παρόλα αυτά ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που φαίνεται να μειώνεται από τα 80 εκ. ευρώ στα 60 εκ. ευρώ είναι απλά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του κόστους των έργων, καθώς πλέον προχωρούν οι μελέτες και μπορούμε να προσεγγίσουμε με ακρίβεια τον προϋπολογισμό του κάθε έργου. Π.χ. για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας είχαν προϋπολογιστεί 15 εκ. ευρώ ενώ ήδη με την αυτοψία των τεχνικών της Γ.Γ.Α. αποδείχθηκε ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με 10 εκ. ευρώ το πολύ. Επίσης το ιστιοπλοϊκό κέντρο για το οποίο είχαμε προϋπολογίσει για 15 εκ. ευρώ δεν θα χρειαστεί πάνω από 10 εκ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει και με τα υπόλοιπα έργα, όπως π.χ. το Κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας.
Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται έκπτωση στα έργα, απλά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση των προϋπολογισμών».
Ο κ. Βούλγαρης ανέφερε ότι πριν τη συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής Βόλος 2013 με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ στις 25 Ιανουαρίου, θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μπιτσαξή αλλά και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλο, γιατί κι αυτός είναι συμβατικός εταίρος, «και θα συζητήσουμε τα πάντα διεξοδικά».
ΚΡΙΣΙΜΗ Η 25/1
Κρίσιμη θα είναι η 25 Ιανουαρίου για το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων καθώς τη συγκεκριμένη μέρα θα υπάρξει διοικητικό συμβούλιο στην Αθήνα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων ενώ θα γίνει και συνάντηση με την ΟΕΜΑ 2013 και τον ΓΓΑ κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή.
Τη μέρα αυτή θα ενημερωθεί η ΔΕΜΑ για όλα όσα έχουν γίνει και θα αποφασίσει για την πορεία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που όμως σίγουρα θα δεχθεί κάποιες περικοπές και δεν αποκλείεται να δούμε ένα μοντέλο Πεσκάρα 2009 και σε Λάρισα-Βόλο, δηλαδή αγώνες χαμηλού κόστους αλλά το θέμα είναι πώς θα έρθουν οι καλοί αθλητές για να γεμίσουν τα γήπεδα. 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ
Η καθυστέρηση τοποθέτησης διοικητού στον Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δημιουργεί μια καθυστέρηση στα δύο Μεσογειακά Χωριά που θα κατασκευαστούν σε Λάρισα και Βόλο. Για το Βόλο οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται η προκήρυξη της κατασκευής του στην περιοχή της Βαμβακουργίας στις αρχές Ιουνίου ενώ για τη Λάρισα βρίσκεται σε αναμονή της παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Λαρισαίων.
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓΑ ΣΤΗΝ «Ε»
Μπιτσαξής: Όχι πανικός
 
Για τις πληροφορίες που υπάρχουν για περικοπές των Μεσογειακών έργων σε Λάρισα και Βόλο μιλήσαμε χθες με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή που δήλωσε τα ακόλουθα: «Αυτή τη στιγμή θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός στον προϋπολογισμό που χρειάζεται με βάση τις οικονομικές συγκυρίες που υπάρχουν αλλά δεν θα ξεφύγουμε από το στόχο μας που είναι να διοργανώσουμε καλούς αγώνες που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τη Λάρισα και το Βόλο αλλά και για τη χώρα.
Θα συζητήσουμε με τη ΔΕΜΑ στις 25 Ιανουαρίου και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με σοβαρότητα και με στόχο την επιτυχία των Αγώνων ενώ από τη μέρα της ανάληψης δεν είχε τοποθετηθεί ούτε πέτρα.
Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει οικονομική σύνεση σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Σε ερώτησή μας για το πότε θα επισκεφτεί τη Λάρισα και το Βόλο μας είπε ότι αυτό θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου όπου θα δει και όλες τις εγκαταστάσεις που θα διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass