Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ, Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 26.000 ΔΡΟΜΕΙΣ

Ένας... μαραθώνιος πίσω από τον Μαραθώνιο

* ΟΣΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΦΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΑΓΩΝΑ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2012 1:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:30
 

 Του Κ. Γκιάστα

Αλήθεια πώς συντονίζονται 26.000 αθλητές που θέλουν να τρέξουν σε έναν αγώνα; Πώς μεταφέρονται, πώς ανεφοδιάζονται, πώς προστατεύονται, πώς ελέγχονται οι χρόνοι τους αλλά και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων; Όλες αυτές οι απορίες λύνονται με το να συμμετάσχεις και η «Ε» ζήτησε από τους Λαρισαίους που συμμετείχαν μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τον αγώνα. Τα στοιχεία που μας έδωσαν έκρυβαν πραγματικά έναν... μαραθώνιο προετοιμασίας πίσω από τον Κλασικό Μαραθώνιο.

ΑΠΟ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Βασικά για να τρέξει κάποιος την κλασική διαδρομή έπρεπε να βρισκόταν ή στο Σύνταγμα, ή στον Ευαγγελισμό ή στο Καλλιμάρμαρο (φωτ. 1) το ξημέρωμα, καθώς από τις 5.30 ως τις 6.30 αναχωρούν τα λεωφορεία για τον Μαραθώνα όπου είναι και η εκκίνηση. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 200 λεωφορεία για 10.000 κόσμο που μετείχε στον αγώνα των 42.195 χιλιομέτρων. Οι υπόλοιποι (5, 10 χιλιομέτρων) ξεκίνησαν από το Καλλιμάρμαρο όπου και τερμάτισαν.

ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Από την προηγούμενη ημέρα δίνεται στους συμμετέχοντες μια τσάντα με το βασικό πακέτο. Περιέχει το νούμερο του κάθε αθλητή και το τσιπάκι. Τη στιγμή που ξεκινάει ο κάθε αθλητής βάζει τα ρούχα του στη σακούλα την άφηνε στο λεωφορείο και την έβρισκε στον τερματισμό όπου και περιμένουν τα λεωφορεία. Κανείς δεν χάνει τίποτα.

ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ

Στην εκκίνηση εκ των πραγμάτων δεν γινόταν να ξεκινήσουν 10.000 αθλητές μαζί γιατί θα θρηνούσαμε θύματα. Χωρίζονται σε 8 μπλοκ (φωτ. 2). Στο πρώτο μπλοκ μπήκε η ελίτ των αθλητών και όσοι δήλωσαν συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τα υπόλοιπα χωρίστηκαν ανάλογα με τους χρόνους του καθένα. Τα δύο τελευταία ήταν για όσους έτρεχαν για πρώτη φορά.

Το τσιπάκι του κάθε αθλητή έμπαινε στο παπούτσι του και ενεργοποιείτο από έναν ειδικό τάπητα που υπήρχε στην εκκίνηση. Παράλληλα υπήρχαν τσεκ πόιντς στα 5, 10, 21.100 και 30 χιλιόμετρα για την αποφυγή... πονηρών σκέψεων.

ΤΥΜΠΑΝΑ, ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ... ΒΑΖΕΛΙΝΗ

Από τον αγώνα δεν μπορούσαν να λείψουν οι εθελοντές που μοίραζαν στο ξεκίνημα σακούλες για την προθέρμανση (φωτ. 3) αλλά και την προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Φυσικά υπήρχαν ανά τακτά χιλιομετρικά διαστήματα σταθμοί ανεφοδιασμού (φωτ. 4) που περιείχαν νερά, ισοτονικά, μπανάνες, ενεργειακές μπάρες, σοκολάτες και αναψυτικά.

Στο ύψος του Hilton (φωτ. 5) όταν ο αγώνας ήταν σε κρίσιμο σημείο και σε δύσκολη ανηφόρα υπήρχαν ακόμα και τύμπανα που εμψύχωναν τους αθλητές. Μεγάλη ήταν η ποσότητα βαζελίνης που χρησιμοποιήθηκε από τους μαραθωνοδρόμους. Τοποθετείται στις θηλές για την αποφυγή των πληγών.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας (φωτ. 6) έλαβαν μέρος και τερμάτισαν επιτυχώς οι εξής αθλητές: Γκουτζουρέλας Νίκος, Χατζηκωνσταντίνου Κώστας, Γούλας Νίκος, Γούλας Απόστολος, Γιαννούσιος Κώστας, Χατζημίχος Γεώργιος, Κουμπάρος Ευάγγελος, Μπρούτσος Βασίλειος, Σεϊτανίδης Γεώργιος, Μαγαλιούλης Αγαμέμνων, Φράγγος Χρήστος, Στεργιούλας Λουκάς, Ντούμος Ευάγγελος, Γκερλή Κατερίνα, Λάμαρης Ιωάννης, Τρέμμας Γεώργιος, Δεδούσης Νικόλαος, Χατζηιωάννου Ιωάννης, Γιαννούλης Ηλίας, Θώμος Νικόλαος, Φλωράς Αθανάσιος, Πατσίκας Μάνος, Γουναράς Δημήτριος, Συράκης Δημήτριος, Καλαντζής Βασίλειος, Μπέλτσιος Γιώργος, Φαλτσής Βασίλειος, Χατζηεφραιμίδης Σταύρος, Δοξαράς Γιώργος, Ανεστόπουλος Μιχάλης, Παπαστεργίου Κων/νος, Πράντζος Θεόδωρος, Δρόσος Αθανάσιος, Κάστρος Αστέριος, Λιάπης Αριστείδης, Παπατζέλος Σταυρος, Μποτζιόρλος Νικόλαος και Νανούλης Τηλέμαχος. Ενώ στο αγώνισμα των 10 χλμ έλαβαν μέρος και τερμάτισαν επιτυχώς οι εξής αθλητές: Νέπκα Χαριτίνη, Κουρέτας Δημήτριος και Αγραφιώτης Δημήτριος. Επίσης, με τα χρώματα του Συλλόγου μας αγωνίστηκαν και τερμάτισαν επιτυχώς και οι παρακάτω φίλοι του Συλλόγου. Στο Μαραθώνιο οι: Σιάφης Νικόλαος, Καφέτσιος Κων/νος, Ντέλας Ευάγγελος, Αζάς Πέτρος, Βούντας Λευτέρης, Αντωνούλας Αθανάσιος και Πλιάτσικας Σωτήριος. Στο αγώνισμα των 10 χλμ οι: Χατζηελευθεριάδης Κων/νος, Κονιδιάρης Γεράσιμος, Κεραμιδιώτη Αθηνά, Μπουντώλα Μερόπη και Ζέλιου Λήδα. Στο αγώνισμα των 5 χλμ: Σεϊτανίδη-Κοκούβα Βασιλική, Αλεξίου Δημήτριος και Μπιώτης Κων/νος.

Ακόμη ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων θέλει να ευχαριστήσει: την εταιρία Mikel coffee company, για την προσφορά ζεστών ροφημάτων και σάντουιτς για όλους τους συμμετέχοντες της αθλητικής αποστολής του Συλλόγου για την Αθήνα, καθώς επίσης και το Τουριστικό Γραφείο Ιωαννίδης Βασίλειος για την άψογη μετάβασή μας από και προς την Αθήνα και την προσφορά του σε νερά για την αποστολή.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ

Ο καλύτερος αθλητής της Λάρισας ήταν ο Αντώνης Κακαρόντζας της ΑΕΛ. Ο 44χρονος αθλητής τερμάτισε 30ός στη συνολική κατάταξη και 16ος στην πανελλήνια κατάταξη ανάμεσα σε χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, κάνοντας έναν αρκετά καλό χρόνο αν και προέρχονταν από ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass