ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΓΙΑΞ

Με τη φιλοσοφία των κορυφαίων παγκοσμίως

*ΣΤΙΣ ΑΡΤΙΕΣ ΓΗΠΕΔΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ * ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ (3/9) Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ *ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2012 21:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:51
Του Άρη Γκουτρουμάνη
Το όνομα του Άγιαξ σε επίπεδο ακαδημιών ποδοσφαίρου και παραγωγής ταλέντων είναι –αν όχι το κορυφαίο- ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως. Οι Ολλανδοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική διάσταση του αθλητισμού και αυτό φαίνεται από τα επιτεύγματά τους. Πάνω σ’ αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία στηρίζεται και η Ακαδημία του Άγιαξ στη Λάρισα που εδρεύει στους Αμπελόκηπους και η οποία διανύει φέτος τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας της.
Στις άρτιες εγκαταστάσεις των Αμπελοκήπων οι οποίες αναμορφώθηκαν σύμφωνα με τα ολλανδικά πρότυπα και με νέα πρόσωπα στο προπονητικό τιμ, επικεφαλής του οποίου φέτος θα είναι ο Ηλίας Σελιώνης, οι Ακαδημίες του Άγιαξ φιλοδοξούν να διδάξουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου στα παιδιά της Λάρισας και παράλληλα να αναδείξουν νέα ταλέντα.
Φέτος οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας αναμένεται να προχωρήσουν σε μια καινοτομία που αφορά στην προώθηση των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών: Στη σύσταση μιας νέου τύπου ερασιτεχνικής εταιρίας που θα προωθεί ταλέντα απ’ όλο το νομό. Ένα δύσκολο αλλά φιλόδοξο εγχείρημα που αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό αναφορικά με την αξιοποίηση πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών.
Για τους μελλοντικούς στόχους και την ευρύτερη φιλοσοφία της Ακαδημίας μιλήσαμε με τους επικεφαλής του Άγιαξ στη Λάρισα, Δημήτρη Μόρα και Σπύρο Τριτάρη οι οποίοι επισήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής:
Δ. Μόρας: «Πέρσι κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Ακαδημίας πήραμε ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Άγιαξ το οποίο όχι μόνο για μας εδώ στη Λάρισα αλλά γενικότερα για ολόκληρη την Ελλάδα ήταν κάτι άγνωστο ή πρωτόγνωρο θα έλεγα. Γιατί όπως ξέρετε η Ακαδημία του Άγιαξ είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως και πάρα πολλές ομάδες έχουν στηριχθεί πάνω σ’ αυτό το πρόγραμμα. Το να εκπληρώσουμε το συγκεκριμένο σύστημα προπόνησης δεν ήταν κάτι εύκολο. Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά στην εκπαίδευση των προπονητών και το καλό ήταν ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό καταφέραμε να εκπληρώσουμε κάποιους στόχους. Εμείς αυτό κρατάμε. Λάθη έγιναν και καλό είναι να γίνονται λάθη γιατί από τα λάθη μαθαίνεις, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι Ολλανδοί πηγαίνουν βήμα-βήμα τη δουλειά τους δηλαδή αν τον έναν χρόνο δουλέψεις καλά σου δίνουν κι άλλον έναν χρόνο. Αν όχι σου παίρνουν όλο το σύστημα. Δεν δίνουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες. Εμείς συνεχίζουμε κι αυτό σημαίνει ότι η περσινή χρονιά ήταν ικανοποιητική».
-Φέτος είδαμε νέα πρόσωπα στο προπονητικό τιμ. Θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές;
«Ναι, στην πορεία μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές. Δεν είναι στο χέρι μας οι αλλαγές των προπονητών. Αυτοί που επιλέγουν τους προπονητές είναι το επιτελείο του Άγιαξ Ελλάς που με τη σειρά τους παίρνουν οδηγίες από τους Ολλανδούς. Γι’ αυτό μην σας φανεί περίεργο αν δούμε αλλαγές στο προπονητικό τιμ. Οι υπεύθυνοι του Άγιαξ θέλουν να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με το ολλανδικό μοτίβο προπόνησης. Αυτό και ’μεις προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε και θα το υποστηρίξουμε. Πιστεύω όπως είχα πει και πέρσι ότι μέσα σε μια 4ετία-5ετία θα δούμε πολύ καλά πράγματα. Ήδη ένα παιδί της Ακαδημίας ο Νίκος Τζιόλας πήγε στο εξωτερικό σε τουρνουά στην Ιρλανδία (είχε επιλεγεί και ο Ανδρέα Μεζίνι αλλά για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ιρλανδία). Οι εντυπώσεις ήταν πάρα πολύ καλές και αυτά τα μηνύματα είναι θετικά για μας, γιατί βλέπουμε σιγά-σιγά ότι βγαίνουν τα πρώτα ταλέντα.
-Όσον αφορά στην επιμόρφωση των προπονητών;
«Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί Ολλανδός επικεφαλής στην Ελλάδα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Φέτος στην Ακαδημία μας ξεκινάμε με επικεφαλής τον Ηλία Σελιώνη, ενώ στο προπονητικό τιμ θα βρίσκονται οι Μιχάλης Μπίζιος, Άκης Οικονόμου, Νίκος Μπαρμπαγιάννης και Μιχάλης Χώτος. Το προπονητικό τιμ ωστόσο θα πλαισιωθεί και με άλλους προπονητές τα ονόματα των οποίων θα γίνουν γνωστά στη συνέχεια».
-Η συνεργασία με την ανδρική ομάδα των Αμπελοκήπων;
«Ο Άγιαξ και οι Αμπελόκηποι πλέον είναι ένα κι αυτό θα φανεί φέτος πάρα πολύ γιατί το εφηβικό θα είναι αυτό που θα απαρτίζει την ανδρική ομάδα. Έχουμε 15 εφήβους και μόνο 4 άνδρες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εμείς θέλουμε τη φιλοσοφία του Άγιαξ και τον τρόπο παιχνιδιού να περάσει και στην ανδρική ομάδα».
* * *
Σπ. Τριτάρης: «Σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Συνεχίζουμε πάνω στη φιλοσοφία των Ολλανδών. Η διαφορά είναι ότι εντοπίστηκαν κάποια πράγματα που χρίζουν βελτίωσης. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των Ολλανδών και θέλουμε αυτό να γίνει με τον καλύτερο τρόπο.
Πέρσι ξεκινήσαμε με 45 παιδιά περίπου και φέτος έχουμε έναν στόχο περί τα 75 παιδιά σαν δεύτερη χρονιά κι ελπίζουμε να το πετύχουμε. Επίσης το ευχάριστο είναι ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προπονητές σύμφωνα με το μοντέλο που θέλει ο Άγιαξ. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για μας γιατί μέχρι τώρα είχαμε μείνει στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι δύσκολο. Απεναντίας θα έλεγα είναι εύκολο. Απλά θα πρέπει να μάθουν να τηρούν κανόνες».
-Υπάρχουν κάποιες σκέψεις σχετικά με την αξιοποίηση των παικτών. Τι προτίθεστε να κάνετε;
«Μια καινοτομία που δουλεύουμε φέτος και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα την παρουσιάσουμε αφορά στην αξιοποίηση-μετεξέλιξη των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Υπάρχουν οι μάνατζερ και οι εταιρίες που προωθούν παίκτες αλλά αυτοί ασχολούνται με πολύ υψηλού επιπέδου ταλέντα σε Σούπερ Λικγ, Τσάμπιονς Λιγκ κ.λπ. Από φέτος λοιπόν θα ξεκινήσουμε μία νέου τύπου ερασιτεχνική εταιρία που θα προωθεί ταλέντα σε μικρότερες κατηγορίες, πάντα με τη βοήθεια του Άγιαξ γιατί αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη οργάνωση αλλά θα το πάρουμε έτοιμο από τον Άγιαξ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα ταλέντα της Ακαδημίας μας αλλά ολόκληρου του νομού. Αυτά τα παιδιά θα μπορούν να προωθούνται πολύ πιο εύκολα και ελεγχόμενα. Θα καλύψουμε ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα γιατί πολλά παιδιά χάνονται».
ΗΛ. ΣΕΛΙΩΝΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Επικεφαλής της προπονητικής ομάδας την οποία αποτελούν μέχρι τώρα οι κ. Μπίζιος, Μπαρμπαγιάννης, Οικονόμου και Χώτος, είναι φέτος ο Ηλίας Σελιώνης. Ένα προπονητής με εμπειρία στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο από την πρόσφατη θητεία του στις Μικτές της ΕΠΣΛ και όχι μόνο.
«Η Ακαδημία του Άγιαξ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η κορυφαία παγκοσμίως. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η φιλοσοφία του Άγιαξ ταιριάζει απόλυτα με τη δική μου» επισήμανε ο Ηλίας Σελιώνης και πρόσθεσε:
«Δηλαδή πέραν του ομαδικού ποδοσφαίρου ο Άγιαξ δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην προσωπικότητα του αθλητή. Οι Ολλανδοί δεν θέλουν απλά και μόνο καλούς ποδοσφαιριστές αλλά καλούς ποδοσφαιριστές με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να είναι δηλαδή καλοί μαθητές στο σχολείο, να έχουν καλό χαρακτήρα κ.λπ. Γι’ αυτό και η εκπαίδευσή τους στηρίζεται πάνω στις βασικές αρχές της παιδαγωγικής. Πολλές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα χρησιμοποιούν Ολλανδούς προπονητές. Αυτό δεν είναι τυχαίο».
-Πόσο δύσκολη είναι η τήρηση του προγράμματος που θέλουν οι Ολλανδοί;
«Υπάρχει μια ιεραρχία. Όλοι κρίνονται. Από τους ποδοσφαιριστές μέχρι τους επικεφαλής προπονητές. Όλοι διαρκώς εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν ακολουθούν το πρόγραμμα. Αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι Ολλανδοί αποσύρουν τις ακαδημίες. Δεν είναι όπως οι άλλες ακαδημίες που παίρνουν απλά το όνομα. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα επικεφαλής είναι ο γνωστός τερματοφύλακας Βαν Ντερ Σαρ».
-Άρα τα οφέλη είναι σημαντικά…
«Βέβαια, γιατί όλες αυτές οι γνώσεις των Ολλανδών θα μεταφερθούν στο ελληνικό αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα οι Ολλανδοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές τους οποίους έχουν πάντα δίπλα στους προπονητές είτε σαν βοηθούς είτε με άλλη ιδιότητα. Επίσης, ο Άγιαξ παίζει με το 4-3-3 σ’ αυτό επιμένει και αυτό το σύστημα θέλει να μάθουν τα παιδιά ούτος ώστε όποιος προχωρήσει στην ανδρική ομάδα να είναι έτοιμος.
Γενικά η ακαδημία του Άγιαξ είναι μια πρόκληση και σου δίνει στόχους».
ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΝΑΡΞΗ
ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η ποδοσφαιρική χρονιά για την Ακαδημία του Άγιαξ θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα στις 16.30 στο γήπεδο Αμπελοκήπων με την καθιερωμένη συγκέντρωση των αθλητών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster: - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster & Click macro: - Please replace %%CLICK_URL_UNESC%% with the respective click macro that is provided by your ad server - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass