Εφυγε ο παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΛ Πρόδρομος Κυριακίδης

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟ * ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕΖΟΝ, ΤΗ ΜΙΑ (1965-66) ΩΣ ΔΑΝΕΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2024 12:15

Του Σωτ. Κέλλα
Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος παίκτης της ΠΑΕ ΑΕΛ Πρόδρομος Κυριακίδης που ήταν ο παίκτης που ανταγωνίστηκε τον Μίμη Δομάζο όταν έπαιζαν μαζί στον Παναθηναϊκό και τον έστειλε δανεικό το 1965-66 στην ΑΕΛ, αφού τόπος καταγωγής του ήταν οι Χαλκιάδες του Δήμου Πολυδάμαντα. Την πρώτη φορά που έπαιξε στην ΑΕΛ αγωνίστηκε για 26 παιχνίδια και πέτυχε 4 τέρματα, ενώ ξαναήρθε στην ΑΕΛ από το Αιγάλεω (στο οποίο έκανε μεγάλη καριέρα) όταν ανέβηκε η λαρισινή ομάδα στην Α’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Τότε έπαιξε δύο περιόδους το 1973-74 που αγωνίστηκε 31 φορές και την επόμενη χρονιά που έπαιξε 29 φορές.
Έπαιζε στη μεσαία γραμμή και όπως μας είπε ο συμπαίκτης του Κώστας Σιαβάλας διακρινόταν για το ήθος αλλά και το τεχνικό του παιχνίδι. Δεν μπορούσαν, μας είπε χαρακτηριστικά και χαριτολογώντας, Δομάζος και Κυριακίδης να συνυπάρξουν στον Παναθηναϊκό.
Μετά την ΑΕΛ ο Κυριακίδης σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ασχολήθηκε με την προπονητική. Επαγγελματικά δούλευε στον ΟΤΕ που πήρε σύνταξη, ενώ απέκτησε δυο παιδιά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου 1944, μεγάλωσε και έζησε στα Άνω Ιλίσια. Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες του Ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για το νέο γήπεδο στα Άνω Ιλίσια, εξερράγησαν οβίδες ξεχασμένες από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι νεαροί της γειτονιάς, μεταξύ των οποίων ήταν ο ίδιος και αρκετοί ακόμη, μετέπειτα ποδοσφαιριστές του Ηλυσιακού. Στον σύλλογο του Ηλυσιακού ξεκίνησε και τελείωσε τον αθλητισμό αγωνιζόμενος σαν μέσος. Σταδιακά εξελίχθηκε πολύ, οπότε το καλοκαίρι του 1963 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, ως μεγάλο ταλέντο. Στους «πράσινους» έπαιξε κάνοντας 7 συμμετοχές έως και την περίοδο 1965/66, που πήγε δανεικός στην ΑΕΛ , αλλά το καλοκαίρι του 1966 άνοιξε νέα προοπτική στην καριέρα του, όταν παραχωρήθηκε στο Αιγάλεω, ως μέρος των ανταλλαγμάτων για την απόκτηση του Βίκτωρα Μητρόπουλου.
Τα επόμενα χρόνια της πορείας του έπαιξε ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών στην Α’ Εθνική με τα χρώματα του Αιγάλεω και ύστερα για δύο χρόνια στη Λάρισα. Ειδικά στο Αιγάλεω (όπου έμεινε 7 συνεχείς σεζόν), αποτέλεσε μέλος της καλύτερης τριάδας κεντρώων παικτών (όσον αφορούσε όχι στην ατομική διάκριση, αλλά στη μεταξύ τους συνεργασία) που είχε εμφανιστεί ποτέ, μαζί με τους Τ. Μαρκόπουλο και Γ. Γιαννακόπουλο, όπως επανειλημμένα έγραφαν οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής γι’ αυτό το ιστορικό τρίγωνο.
Έχει βραβευθεί επανειλημμένα από τους συλλόγους στους οποίους υπήρξε παίκτης ή προπονητής, για το ήθος και την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.
Έλαβε μέρος σε συνολικά 250 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, πετυχαίνοντας παράλληλα και 15 τέρματα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Αιγάλεω.
Μετά το τέλος της σταδιοδρομίας του σαν παίκτης, ανέλαβε προπονητής αρκετών ομάδων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων είναι ο Ήφαιστος Περιστερίου και ο Ηλυσιακός.
Απεβίωσε προχθές σε ηλικία 80 ετών.
Ο Πρόδρομος Κυριακίδης κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass