«Λύτρωση» στο 85’ για τη Γαλλία

*ΝΙΚΗΣΕ 1-0 ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΟΛΟ ΜΟΥΑΝΙ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2024 8:46

Με «ήρωα» τον Κολό Μουανί, τον... μοιραίο παίκτη των «τρικολόρ»

στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Γαλλία κατάφερε να «λυγίσει» το Βέλγιο με 1-0 για τη φάση των «16» του EURO 2024, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά.
Στην «Merkur Spiel-Arena» του Ντίσελντορφ οι «τρικολόρ» ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχασαν πολλές ευκαιρίες απέναντι στους Βέλγους που πήραν ρίσκα μόνο μετά το 70’, όμως η σέντρα-σουτ του Κολό Μουανί στο 85ο λεπτό που κόντραρε πάνω στον Βερτόνχεν και κατέληξε στα δίχτυα του Καστέλς, έκανε τη... διαφορά για την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν.
Η Γαλλία πήρε τα ηνία του αγώνα από πολύ νωρίς, έχοντας την κατοχή της μπάλας και ψάχνοντας με υπομονή τα «ρήγματα» στη βελγική άμυνα και στο 14’ είχε την πρώτη τελική της με τον Μπαπέ, όμως η προσπάθειά του βρήκε σε αμυντικό του Βελγίου και πέρασε εκτός εστίας.
Στο 24’ σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντε Μπρόινε από πολύ πλάγια θέση, ο Μενιάν λίγο έλειψε να αιφνιδιαστεί, αλλά κατάφερε να διώξει την μπάλα με τα πόδια.
Οι Γάλλοι προσπάθησαν να ανεβάσουν την πίεσή τους προς το Βέλγιο και στο 34’ «άγγιξαν» το γκολ, όμως η κεφαλιά του Τουράμ μετά τη σέντρα του Κουντέ πέρασε ελάχιστα άουτ απ’ τα δοκάρια του Καστέλς. Το ίδιο συνέβη και στο πολύ καλό σουτ του Τσουαμενί έξω απ’ την περιοχή, ενώ ο ίδιος παίκτης είχε σουτ από πού καλή θέση το οποίο πέρασε ελάχιστα άουτ.
Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με τη Γαλλία στην επίθεση να χάνει δύο καλές ευκαιρίες στο 48’ με τον Τσουαμενί (απέκρουσε ο Καστέλς στη γωνία του) και στο 50’ με την κεφαλιά του Τουράμ που πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια.
Στο 54’ ο Μπαπέ με μία απίθανη προσωπική ενέργεια πέρασε τρεις παίκτες πλάσαρε λίγο άουτ, ενώ στο 61’ οι Βέλγοι είχαν την πρώτη πολύ καλή ευκαιρία τους στον αγώνα, όταν ο Καράσκο έφυγε σε πλάγιο τετ-α-τετ με τον Μενιάν, αλλά ο Ερναντέζ τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή με καταπληκτικό τάκλιν διώχνοντας σε κόρνερ.
Οι Βέλγοι άρχισαν να... ξεθαρρεύουν μετά τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και στο 71’, μετά από ωραία συνεργασία και γύρισμα του Μανγκαλά προς τον Λουκάκου, ο τελευταίος σούταρε από πολύ πλάγια θέση, αλλά ο Μενιάν ήταν σε ετοιμότητα διώχνοντας σε κόρνερ.
Αντίστοιχα καλή τοποθέτηση είχε ο Γάλλος γκολκίπερ και το 83’ στο μακρινό σουτ του Ντε Μπρόινε έπειτα από πάσα του Ντοκού, ενώ στο 85’ ήρθε η στιγμή της λύτρωσης για τους «τρικολόρ» από τα πόδια του Κολό Μουανί. Από πάσα του Καντέ, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν γύρισε το κορμί του κι εκτέλεσε από πλάγια θέση, με την μπάλα να κοντράρει στο πόδι του Βερτόνχεν και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Καστέλς για το 1-0 της Γαλλίας. Σκορ που έμεινε ως το φινάλε με τους Γάλλους να πανηγυρίζουν την επιστροφή τους σε προημιτελικά EURO μετά από 8 χρόνια...
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπα, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Γκριεζμάν, Ραμπιό, Τουράμ (62’ Κολό Μουανί), Μπαπέ.
ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Καστάνιε (88’ Ντε Κετελάρε), Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτ, Ονανά, Οπέντα (63’ Μανγκαλά), Ντοκού, Ντε Μπρόινε, Καράσκο (89’ Λουκεμπάκιο), Λουκακού.

 

Ο Ντιόγκο Κόστα κατέβασε ρολά

* ΑΠΕΚΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΩΝ ΣΛΟΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ «8» (3-0 πέν., 0-0)

Αυτό που έγινε στη Φρανκφούρτη στον τρίτο αγώνα των «16» του Euro 2024 δεν έχει επαναληφθεί.
Ο Ντιόγκο Κόστα απέκρουσε και τα τρία πρώτα πέναλτι των Σλοβένων στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας», οι συμπαίκτες του ευστόχησαν ισάριθμες φορές και η Πορτογαλία πήρε την πρόκριση θρίλερ για τους «8» εις βάρος της Σλοβενίας με 3-0 στην ψυχοφθόρο αυτή διαδικασία.
Το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση δεν ανέδειξε νικητή (0-0), ωστόσο, στα πέναλτι ο γκολκίπερ της Πόρτο ήταν κυριολεκτικά ανίκητος στα πέναλτι και η ομάδα του Μαρτίνεθ θα παίξει στα προημιτελικά με τη Γαλλία.
Τα πέναλτι
Ίλιτσιτς Απόκρουση Κόστα
Ρονάλντο 1-0
Μπάλκοβετς Απόκρουση Κόστα
Φερνάντες 2-0
Βέρμπιτς    Απόκρουση Κόστα
Σίλβα 3-0
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Κανσέλο (117’ Νέβες), Ντίας, Πέπε (117’ Σεμέδο), Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65’ Ζότα), Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (76’ Κονσεϊσάο)
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίαζ Κεκ): Όμπλακ, Καρνίτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Μπάλκοβετς, Στογιάνοβιτς (86’ Βέρμπιτς), Τσέριν, Έλσνικ (106’ Ίλισιτς), Μλάκαρ (74’ Γκόρενς-Στάνκοβιτς), Σέσκο, Σπόραρ (74’ Τσέλαρ)

 

Συμπληρώνεται η οκτάδα με σούπερ μάχες

* ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Η φάση των «16» του EURO 2024 ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη με το τελευταίο ζευγάρι αγώνων Ρουμανία-Ολλανδία και Αυστρία-Τουρκία που θα διεξαχθούν σε Μόναχο και Λειψία αντίστοιχα, με τους νικητές να συμπληρώνουν την τελική οκτάδα και τα τέσσερα παιχνίδια των προημιτελικών.
Στο Μόναχο η Ρουμανία που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στη φάση των ομίλων (1η στον 5ο όμιλο), θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία που τερμάτισε 3η στον 4ο όμιλο μετά την ήττα της απ’ την Αυστρία, ενώ στη Λειψία οι εξαιρετικοί Αυστριακοί θα παίξουν με την Τουρκία που είναι πάντα ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το... χειρότερο μέσα στο γήπεδο.ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ (19:00)
Στις 19:00, στην «Allianz Arena» του Μονάχου η Ρουμανία θα παίξει με την ισχυρή Ολλανδία και σίγουρα δεν είναι το... φαβορί δεδομένου ότι στις τελευταίες 14 αναμετρήσεις τους έχουν ηττηθεί στις 10 κι έχει νικήσει μόλις στη μία, όμως οι τελευταίες εμφανίσεις της στον 5ο όμιλο της έχουν δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσει κάτι ξεχωριστό. Απ’ την άλλη πλευρά οι «οράνιε» απογοήτευσαν στον τελευταίο αγώνα τους στον όμιλο εναντίον της Αυστρίας και θέλουν να «επιστρέψουν» με μία πρόκριση που θα τους φέρει στους «8» και θα τους προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
«Είμαστε στην επόμενη φάση, αλλά πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα. Είναι όμως πιθανό να το κάνουμε με αυτή την ομάδα, έχουμε τα προσόντα. Κόντρα στη Γαλλία παίξαμε αρκετά καλά ως ομάδα, αλλά απέναντι στην Αυστρία δεν ήμασταν καλοί. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας στο γήπεδο απέναντι στους αντιπάλους μας» τόνισε ο Ρόναλντ Κούμαν για το παιχνίδι των νοκ-άουτ με τους Ρουμάνους, ενώ απ’ την πλευρά του ο Έντι Ιορντανέσκου αναφέρθηκε στις ιστορικές στιγμές που ζει μετά από χρόνια το ποδόσφαιρο της Ρουμανίας: «Αυτά είναι πράγματα που βιώνεις μια φορά στη ζωή σου. Ευχαριστώ όλους τους φιλάθλους, αυτούς που μας έκαναν να νιώθουμε σαν στο σπίτι τους στα τρία παιχνίδια μας στον όμιλο, αλλά και τους φιλάθλους μας που βρίσκονται στη Ρουμανία. Μέχρι αυτό το σημείο έχουμε ήδη γράψει ιστορία. Η ρουμανική ομάδα δεν είχε ποτέ τέτοια υποστήριξη».
Η Ρουμανία θα αγωνιστεί χωρίς τον τιμωρημένο (2 κάρτες) Νίκουσορ Μπάνκου, με τους Βασίλε Μόγκος και Ντεϊάν Σορέσκου να είναι οι βασικοί υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο επιθετικός της ολλανδικής ομάδας, Τζόσουα Ζίρκζε ταλαιπωρήθηκε τις τελευταίες μέρες από ίωση. Στο όριο καρτών για τη Ρουμανία είναι οι Μπούρκσα, Μ. Μαρίν, Ρ. Μαρίν και Πούσκας, ενώ για τους Ολλανδούς οι Σάουτεν και Βίρμαν.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Νίτα, Ράτιου, Ντράγκουσιν, Μπούρκσα, Σορέσκου, Μ. Μαρίν, Ρ. Μαρίν, Στάντσιου, Μαν, Μιχάιλα, Ντράγκους.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Βράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Σάουτεν, Σίμονς, Ρέιντερς, Φρίμπονγκ, Χάκπο, Ντεπάι.ΑΥΣΤΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ (22:00)
Στις 22:00 στην «Red Bull Arena» της Λειψίας, ο προπονητής της Αυστρίας Ραλφ Ράγκνικ, επιστρέφει σ’ ένα γήπεδο όπου εργάστηκε για χρόνια ως τεχνικός των «ταύρων» με στόχο να συνεχίσει το εντυπωσιακό... ταξίδι των Αυστριακών προς τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 4ο όμιλο μπροστά από Γαλλία και Ολλανδία. Απ’ την άλλη πλευρά όμως και η Τουρκία έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει μετά από 16 χρόνια στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ποντάροντας πολλά στον ενθουσιασμό των «άγριων νιάτων» της.
Τον Μάρτιο η Αυστρία συνέτριψε την Τουρκία με 6-1 σε φιλικό αγώνα στη Βιέννη, όμως όλα πλέον είναι διαφορετικά και για τους δύο: «Δεν είχαμε προκριθεί από τον όμιλο για πολλά χρόνια, από το 2008. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις στη φάση των ομίλων. Ελπίζω ότι η επιτυχία μας αυτή, θα εκτονώσει κάπως την πίεση που είχαμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία, ο αρχηγός μας Χακάν Τσαλχάνογλου και ο Σαμέτ Ακαϊντίν δεν θα παίξουν σ’ αυτό το ματς και σίγουρα θα νιώσουμε την απουσία τους. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά τον έλεγχο της μπάλας, απέναντι σε μία ομάδα γρήγορη κι άξιας μεγάλου θαυμασμού» σχολίασε ο τεχνικός της ιταλικής ομάδας Βιτσέντσο Μοντέλα για το μεγάλο ματς με τους Αυστριακούς, ενώ απ’ την πλευρά του ο Ραλφ Ράγκνικ πρόσθεσε: «Είναι απίστευτο να τερματίζεις στην κορυφή ενός ομίλου που ήταν ο πιο δύσκολος δυνατός, με βάση τους συντελεστές της UEFA. Ξεκινήσαμε με ένα άτυχο αυτογκόλ εναντίον της Γαλλίας, αντιμετωπίσαμε όλη την πίεση που μας ασκήθηκε για να κερδίσουμε την Πολωνία και το γεγονός ότι τελειώσαμε τη φάση των ομίλων, κατακτώντας την πρώτη θέση στο δικό μας γκρουπ είναι πολύ ιδιαίτερο. Πρέπει να συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο».
Ο εξτρέμ της Βόλφσμπουργκ Πάτρικ Βίμερ θα λείψει απ’ την Αυστρία λόγω καρτών, με πιθανότερο αντικαταστάτη του τον Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο Μοντέλα θα πρέπει να βρει λύσεις στις απουσίες των τιμωρημένων Τσαλχάνογλου και Ακαϊντίν. Ο Μπαρντακσί επιστρέφει απ’ την τιμωρία του και θα παίξει με τον Ντεμιράλ στα μετόπισθεν, ενώ οι Αϊχάν και Κοκσού διεκδικούν τη θέση του Τσαλχάνογλου.
Στο όριο καρτών για την Αυστρία είναι οι Αρναούτοβιτς, Μπάουμγκαρτνερ, Ντανσό, Κάιμερ, Εμβουενέ, Πος, Κουέρφελντ, Βέμπερ, ενώ για την Τουρκία η λίστα περιλαμβάνει τους Αϊχάν, Τσακίρ, Τσελί, Γκιουλέρ, Γκιουνόκ, Κοκσού, Μιουλνούρ, Οζκάν, Γιλντίζ, Γιουτσέκ.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΑΥΣΤΡΙΑ: Πεντς, Πος, Ντανσό, Λάινχαρτ, Εμβουενέ, Σάιβαλντ, Γκρίλιτς, Λάιμερ, Μπάουμγκαρτνερ, Σάμπιτσερ, Γκρέγκοριτς.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουνόκ, Μιουλντούρ, Ντεμιράλ, Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Γιουτσέκ, Αϊχάν, Γιλντίζ, Γκιουλέρ, Γιλμάζ, Τοσούν.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass