Πέρασαν 39 χρόνια από τον πρώτο μεγάλο τίτλο της ΑΕΛ

Ηταν 22 Ιουνίου του 1985, όταν οι «βυσσινί» στέφθηκαν για πρώτη φορά κυπελλούχοι Ελλάδας

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2024 13:15

Πέρασαν 39 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΛ στέφθηκε για πρώτη φορά, Κυπελλούχος Ελλάδας.

Ήταν στις 22 Ιουνίου του 1985 η ιστορική στιγμή των «βυσσινί», οι οποίοι στο Ολυμπιακό στάδιο μπροστά σε 30.000 και πλέον φιλάθλους κέρδισαν με 4-1 τον ΠΑΟΚ, που εκείνη τη χρονιά είχε στεφθεί πρωταθλητής και διεκδικούσε το νταμπλ. Η ΑΕΛ βρέθηκε μία ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1982 και το 1984, αλλά δεν μπόρεσε απέναντι στον Παναθηναϊκό να πετύχει τον στόχο της. Η τρίτη φορά, όμως, ήταν και η φαρμακερή για τον πρώτο ιστορικό τίτλο της «Βασίλισσας του κάμπου».
Η ΑΕΛ έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον ΠΑΟΚ, που στο 18o λεπτό έμεινε με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Βασίλη Βασιλάκου και άνοιξε το σκορ στο 39’ με τον Μιχάλη Ζιώγα, ενώ στο 47’ ο Καζιμίρ Κμίετσικ έγραψε το 2-0.
Ο ΠΑΟΚ μείωσε προσωρινά σε 2-1 στο 55’ με τον Γιώργο Σκαρτάδο, όμως η μεγάλη ΑΕΛ μέσα σε τρία λεπτά έσβησε τις όποιες ελπίδες είχε ο ΠΑΟΚ και χάρη στα γκολ των Μιχάλη Ζιώγα (73’) και Γιάννη Βαλαώρα (75’) έφτασε στο θριαμβευτικό 4-1.
Φυσικά στην ένδοξη ιστορία της ΑΕΛ καταγράφηκε στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1988 η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας, μοναδικό επίτευγμα επαρχιακής ομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, για δεύτερη φορά, το 2007, με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού.
ΠΑΕ ΑΕΛ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ
ΑΣΤΕΡΙ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1985
Με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την κατάκτηση του πρώτου μεγάλου τίτλου των «βυσσινί» η ΠΑΕ ΑΕΛ εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:
«Πέρασαν 39 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΛ στέφθηκε για πρώτη φορά Κυπελλούχος Ελλάδας.
39 χρόνια από την ιστορική στιγμή των «βυσσινί», που παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο συνέτριψαν τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ με 4-1 στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου και έφεραν το πρώτο Κύπελλο στον Πηνειό.
Το πρώτο αστέρι της ομάδας μας ράφτηκε εκείνη την ημέρα στη «βυσσινί» φανέλα και 39 χρόνια μετά συνεχίζει να «φωτίζει» τη διαδρομή των επιτυχιών, αλλά και να ξυπνά μνήμες των θριάμβων της ομάδας μας, οδηγώντας σε αντίστοιχες στο μέλλον».
Γκολ: Ζιώγας 39’, 73’, Κμίετσικ 47’, Βαλαώρας 75’-Σκαρτάδος 55’.
ΑΕΛ (Αντρέι Στρεϊλάου): Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (87’ Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας.
ΠΑΟΚ (Βάλτερ Σκότσικ): Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (18’ Αρ. Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (63’ Δαμανάκης).ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕΛ
Από την πλευρά της η Ερασιτεχνική ΑΕΛ εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση: «Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. χθες) από την κατάκτηση του πρώτου μεγάλου τροπαίου της ΑΕΛ, του Κυπέλλου Ελλάδας, στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η τρίτη παρουσία της ομάδας μας σε τελικό ήταν και η «φαρμακερή», αφού όχι απλά κατέκτησε τον τίτλο, νικώντας με σκορ 4-1, αλλά καθήλωσε κυριολεκτικά όλη τη φίλαθλη Ελλάδα με το στυλ ποδοσφαίρου της. Πού να ήξεραν και τι θα ακολουθούσε!
Θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες σε όσους έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία της ΑΕΛ της δεκαετίας του ‘80 και θα παλεύουμε συνεχώς έχοντας ως όραμα την επανάληψή της».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass