EYRO 2024

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2024 8:04

Ρουμανικό... πάρτι στο Μόναχο
* ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3-0

Με επίδειξη δύναμης ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η Ρουμανία στο Euro 2024,

καθώς «ισοπέδωσε» στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου την Ουκρανία με 3-0, στην πρεμιέρα των δύο συλλόγων στον 5ο Όμιλο.
Ταυτόχρονα, το συγκρότημα του Έντουαρντ Ιορντανέσκου έκανε και το βήμα για πρόκριση στους «16», καθώς μόνο οι Βέλγοι -κι αυτό θεωρητικά- είναι ανώτεροι, με τους Σλοβάκους να είναι στα μέτρα τους.
Στο ξεκίνημα του αγώνα οι παίκτες του Σεργκέι Ρεμπρόφ είχαν την μπάλα στην κατοχή τους, αλλά ήταν ανούσιοι και δεν απειλούσαν τους καλά οργανωμένους Ρουμάνους.
Το σκορ στο Μόναχο άνοιξε στο 29ο λεπτό με γκολ-ποίημα ο Στάντσιου. Στο ξεκίνημα της φάσης οι Ρουμάνοι πίεσαν στην αντίπαλη περιοχή, ο Λούνιν έκανε λάθος πάσα που έκλεψε ο Μαν και βρήκε τον επερχόμενο συμπαίκτη του, που με ασύλληπτο πλασέ εκτός περιοχής έστειλε την μπάλα στο δεξί «Γ» της ουκρανικής εστίας, ουσιαστικά στην πρώτη φάση των Βαλκάνιων στο παιχνίδι.
Στο 38’ Τσιγκάνκοφ και Μούντρικ δεν κατάφεραν να κάνουν το σουτ, ενώ είχαν καλές προϋποθέσεις και στην εξέλιξη της φάσης ο Μαν σούταρε, η μπάλα χτύπησε στον Ματβιένκο και πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι.
Ένα λεπτό αργότερα (39’) ο Στάντσιου προσπάθησε να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, με την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι του Λούνιν και να φεύγει άουτ.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε και πάλι με τους Ουκρανούς να κυκλοφορούν την μπάλα και να ψάχνουν ανοιχτούς χώρους, αλλά στο 53’ δέχθηκαν και δεύτερο σοκ, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, όταν ο Ραζβάν Μάριν, επίσης με σουτ εκτός περιοχής, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λούνιν για το 2-0.
Το κακό τρίτωσε για την Ουκρανία τέσσερα λεπτά αργότερα (57’), με τον Μαν να κάνει... βόλτα στην αντίπαλη περιοχή με υπέροχη ενέργεια και να δίνει έτοιμο γκολ στον Ντράγκους, ο οποίος σε άδεια εστία έκανε το 3-0, που έμεινε ως το τέλος.
Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία).
Κίτρινες: Κονόπλια.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Έντουαρντ Ιορντανέσκου): Νίτσα, Ράτσιου, Ντραγκούσιν, Μπούρτσα, Μπάντσου, Μάριους Μάριν (75’ Ρους), Μαν (62’ Χάτζι), Ραζβάν Μάριν, Στάντσιου (87’ Ρακοβίταν), Κόμαν (62’ Μιχάιλα), Ντράγκους (75’ Πούσκας).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Σεργκέι Ρεμπρόφ): Λούνιν, Κονόπλια (72’ Τίμτσουκ), Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Ζιντσένκο, Στεπανένκο (62’ Μπράζκο), Σαπαρένκο (62’ Γιάρεμτσουκ), Τσιγκάνκοφ (62’ Γιαρμολένκο), Σουντάκοφ (83’ Μαλινόφσκι), Μούντρικ, Ντόβμπικ.

 

Με την... ψυχή στο στόμα η Γαλλία

* ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΙΑ 1-0

Πολύ δύσκολα και χάρη σε ένα αυτογκόλ του Βέμπερ η Γαλλία επικράτησε 1-0 της Αυστρίας στο Ντίσελντορφ και ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στον 4ο Όμιλο του Euro 2024. Ο αμυντικός των Αυστριακών έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του μετά από γύρισμα του Μπαπέ στο 38’ στη φάση που έμελε να κρίνει την αναμέτρηση.
Μία-δυο επικίνδυνες «επισκέψεις» των Γάλλων στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά και ευκαιρία του Μπαπέ στο 8’ (σουτ στην εξωτερική πλευρά των δικτύων), έμοιαζαν με προμήνυμα μιας εύκολης βραδιάς για τους Γάλλους. Όμως, δεν ήταν καθόλου έτσι... Οι Αυστριακοί παρουσιάστηκαν εξαιρετικά διαβασμένοι, ο Ράνγκνιγκ φάνηκε να υπερισχύει τακτικά του Ντεσάμπ και μάλιστα στο 36’ ο Μενιάν απέκρουσε με τα πόδια το τετ-α-τετ με τον Μπαουμγκάρτνερ, στην πρώτη κλασική ευκαιρία, η πρώτη του ματς.
Όμως, τη στιγμή που η Αυστρία είχε ισορροπήσει, τα δεδομένα άλλαξαν. Στο 38’, σε γύρισμα του Μπαπέ από δεξιά, βρήκε με το κεφάλι την μπάλα ο Βέμπερ και την έστειλε στη γωνία του Πεντς. Αυτογκόλ! Ό,τι χειρότερο για μια ομάδα που είχε καταφέρει να «κοιτάξει στα μάτια» τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στο 55’, ο Κιλιάν Μπαπέ, με απίθανο σπριντ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Πεντς, όμως σούταρε άουτ, μάλλον από υπερβολική σιγουριά.
Στο 89’ αποχώρησε με τραυματισμό στο πρόσωπο ο Μπαπέ, που παραμένει χωρίς γκολ σε Euro και ο αγώνας διακόπηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν 9 λεπτά καθυστερήσεις.
Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μαθάνο (Ισπανία).
Κίτρινες: Βέμπερ, Μουένε, Μπαουμγκάρτνερ, Λάινερ, Ντάνσο - Ντεμπελέ, Μπαπέ.
ΑΥΣΤΡΙΑ (Ραλφ Ράνγκνικ): Πεντς, Πος, Ντάνσο, Βέμπερ (59’ Τράουνερ), Μουένε (88’ Πρας), Ζάιβαλντ, Ζάμπιτσερ, Λάιμερ, Μπαουμγκάρτνερ, Γκρίλιτς (59’ Βίμερ), Γκρέγκοριτς (59’ Αρναούτοβιτς).
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μαϊνιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τεό Ερνταντέζ, Καντέ, Ραμπιό (71’ Καμαβινγκά), Γκριζμάν (90’+1’ Φοφανά), Τιράμ, Ντεμπελέ (71’ Κολό Μουανί), Μπαπέ (89’ Ζιρού).

 

Πρώτη «βόμβα» από τη Σλοβακία
* ΝΙΚΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΕ 1-0

Τη μεγαλύτερη έκπληξη έως τώρα στο Euro 2024 έκανε χθες η Σλοβακία στη Φρανκφούρτη. Η ομάδα του Φραντσέσκο Καλτσόνα με το γκολ του Ιβάν Σραντς στο 7ο λεπτό επιβλήθηκε 1-0 του Βελγίου, βάζοντας με το... καλησπέρα φωτιά στον 5ο Όμιλο, μετά και τη νίκη της Ρουμανίας που προηγήθηκε επί της Ουκρανίας.
Το 4ο γκολ του άσου της Σλάβια Πράγας στην 23η συμμετοχή του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας έμελε να κρίνει την αναμέτρηση και να δώσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, μιας και στην πρεμιέρα του γκρουπ τα δύο αουτσάιντερ (Ρουμανία και Σλοβακία) έκαναν το... μπαμ.
Δύο γκολ πέτυχε στο παιχνίδι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Βελγίου σε μεγάλα τουρνουά (11 γκολ σε 22 αγώνες), Ρομέλου Λουκάκου, αλλά κανένα δε μέτρησε μετά την παρέμβαση του VAR. Έτσι, στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση, η Σλοβακία ήταν η ομάδα που πανηγύρισε στο φινάλε μετά τις δύο ισοπαλίες και τη νίκη των Βέλγων το 2013 στα τρία φιλικά που είχαν προηγηθεί.
Διαιτητής: Ουμούτ Μελέρ.
Κίτρινες: Μανγκαλά, Τίλεμανς, Λουκεμπάκιο - Σραντς.
ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Καστάν, Φας, Ντεμπάστ, Καράσκο (84’ Λουκεμπάκιο), Μανγκαλά (58’ Μπακαγιόκο), Ονανά, Τροσάρ (74’ Τίλεμανς), Ντε Μπρόινε, Ντοκού (84’ Οπεντά), Λουκάκου.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Φραντσέσκο Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα (90’+4’ Όμπερτ), Σραντς (81’ Ντούρις), Μπόζενικ (70’ Στρέλετς), Χαράσλιν (70’ Σούσλοφ).

 

Η ώρα της Πορτογαλίας και του νέου ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο
* ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο κύκλος της 1ης αγωνιστικής του Euro 2024 ολοκληρώνεται σήμερα με τους δύο αγώνες του 6ου και τελευταίου Ομίλου. Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο (στο 6ο Euro της ανεπανάληπτης καριέρας του), για πολλούς ένα απ’ τα μεγάλα φαβορί του φετινού τουρνουά, θα αγωνιστεί με την Τσεχία στις 22:00, ενώ τρεις ώρες νωρίτερα η Τουρκία θα αγωνιστεί κόντρα στη Γεωργία, η οποία απέκλεισε την Εθνική Ελλάδας στα πέναλτι τον Μάρτιο κι ετοιμάζεται για την παρθενική συμμετοχή της στα τελικά μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
ΤΟΥΡΚΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ (19:00)
Στο Signal Iduna Park του Ντόρτμουντ, η Τουρκία με την υποστήριξη χιλιάδων φίλων της στις εξέδρες θέλει να κάνει ένα καλό... ποδαρικό στον 6ο Όμιλο απέναντι στην «πρωτάρα» Γεωργία.
Από τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις τους, οι Τούρκοι μέτρησαν τρεις νίκες και σίγουρα ο Βιτσέντσο Μοντέλα θέλει να δει κάτι... διαφορετικό απ’ τους παίκτες του που δεν πήγαν καλά στα φλιά προετοιμασίας, μετρώντας 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Πιθανές ενδεκάδες:
ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουνόκ, Αϊχάν, Ντεμιράλ, Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Οζκάν, Τσαλχάνογλου, Γκιουλέρ, Γιλντίζ, Ακτούρκογλου, Γιλμάζ.
ΓΕΩΡΓΙΑ: Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι, Κοχορασβίλι, Σενγκέλια, Κχατβετάτζε, Κβαρατσχέλια, Μικαουτάντζε.
Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή).
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ (22:00)
Στις 22:00 στη Red Bull Arena της Λειψίας η Πορτογαλία θα αναμετρηθεί με την Τσεχία. Ένα ζευγάρι που έχει γίνει... κλασικό πλέον στα τελευταία Euro, καθώς θα αναμετρηθούν για 4η φορά σε τελική φάση μετά τα 1996.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε εναντίον των Τσέχων στα Euro 2008 και 2012 και θα μπει στα βιβλία της Ιστορίας ως ο πρώτος παίκτης που συμμετείχε σε έξι Euro. Ρεκόρ κυνηγάει κι ο Πέπε, καθώς εάν αγωνιστεί στον σημερινό αγώνα σε ηλικία 41 ετών και 113 ημερών θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Euro.
Πιθανές ενδεκάδες:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Πέπε, Ρουμπέν Ντίας, Νούνο Μέντες, Παλίνια, Βιτίνια, Μπρούνο Φερνάντες, Λεάο, Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο.
ΤΣΕΧΙΑ: Στάνιεκ, Χόλες, Χράνατς, Κρέιτσι, Κουφάλ, Σούτσεκ, Πρόβοντ, Μπαράκ, Ντάβιντ Γιούρασεκ, Κούχτα, Σικ.
Διαιτητής: Μάρκο Γκούιντα (Ιταλία).

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass