×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/350208

Λαρισαίος προπονητής μπάσκετ μαθαίνει μπάσκετ σε Κινεζάκια…

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΑΡΑΠΑΤΣΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΥΝΣΑΝ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2023 11:10

Του Σωτ. Κέλλα
Η Λάρισα μπορεί να μην έχει ομάδα μπάσκετ σε υψηλή κατηγορία, αλλά οι Λαρισαίοι προπονητές φροντίζουν να διαφημίζουν τη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Ένας εξ αυτών βρέθηκε από τον Σεπτέμβριο στην Κίνα στην ομάδα Hoops Lab Masters (HLM) που έχει έδρα το Κουνσιάν με επέκταση στην πόλη Χατζού (10.360000 κατ.), 50 χιλιόμετρα από τη Σαγκάη, και ασχολείται με αθλητές ηλικίας 5 - 18 ετών. Με απλά λόγια μαθαίνει μπάσκετ στα Κινεζάκια.
Ο λόγος για τον Σάββα Αραπατσάνη, γιο του παλαιού παράγοντα του ΓΣΛ και δημάρχου Γιάννουλης Νίκου. Έκανε μικρή καριέρα ως μπασκετμπολίστας, αλλά ως προπονητής ξεκινώντας από την Ολύμπια Γ.Σ. έφθασε η χάρη του μέχρι την Κίνα. Ενδιάμεσοι σταθμοί ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας, ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου και τώρα η Κίνα.
*Πώς έφθασε, όμως, στη χώρα του μεταξιού…

Μας λέει: «Ήρθα εδώ μέσω Κατάρ, μου τηλεφώνησε το καλοκαίρι ο Λαρισαίος γυμναστής Βασίλης Μητσόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην Ντόχα του Κατάρ εδώ και χρόνια, για μια θέση προπονητή και έτσι μετά από μια όχι και τόσο εύκολη απόφαση αποδέχθηκα την πρόταση, και από το Μεσολόγγι βρέθηκα στην Άπω Ανατολή».
*Ποιο είναι το επίπεδο του αθλήματος στην Κίνα;
«Το μπάσκετ στην Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι σε τρομερή ανάπτυξη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επενδύουν σε αυτό με σύγχρονες εγκαταστάσεις και γυμναστήρια που δεν έχουμε στην Ελλάδα».
*Άλλοι Έλληνες εργάζονται;
«Έχουν εργαστεί και εργάζονται αρκετοί Έλληνες προπονητές, με πρώτον απ’ όλους τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ίσως τους λείπει κάποια διάκριση σε εθνικό επίπεδο για να κάνουν το βήμα παραπάνω, αν και αυτό είναι θέμα χρόνου. Τώρα προπονητής στην ομάδα της χώρας είναι ο Τζόρτζεβιτς».
*Πώς είναι διαρθρωμένο το Πρωτάθλημα στην Κίνα;
« Έχουν ένα μόνο Πρωτάθλημα επαγγελματικό, το CBA, και με ξένους παίκτες, κυρίως από τις ΗΠΑ, πολύ καλά οργανωμένο στα πρότυπα του NBA, με τα γήπεδα πάντα γεμάτα. Οι υπόλοιποι αγώνες που παίζουν υπάγονται στον σχολικό αθλητισμό με μεγάλο κίνητρο για τους αθλητές».
*Οι Κινέζοι αγαπάνε το άθλημα;
«Οι Κινέζοι αγαπάνε το μπάσκετ, ειδικά οι νεότερες γενιές, αν και το κυρίαρχο άθλημά τους, που είναι το πινγκ πονγκ για εμάς, αμφισβητείται εδώ. Απλώς ασχολούνται με πάρα πολλά σπορ και δραστηριότητες που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης».
*Η διαβίωση στην Κίνα πώς είναι;
«Όσον αφορά τη διαβίωση όλα είναι ένας μύθος, μεταξύ σοβαρού και αστείου υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, π.χ. το φαγητό είναι πολύ καλό, οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, αισθάνεσαι ασφαλής στην καθημερινότητα με τόσο πολύ κόσμο. Έχουν άλλη κουλτούρα. Ίσως εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε κάτι…».
*Άλλοι ξένοι προπονητές…
«Υπάρχουν και ως επί το πλείστον Σέρβοι και εννοείται Κινέζοι…».
*Σου λείπει η Λάρισα;
«Έφυγα από τη Λάρισα το 2014 για τον Αίολο Αστακού που έπαιζε αντίπαλος με την ΑΕΛ στη Γ’ εθνική κατηγορία τότε, ανέβηκαν και οι δύο ομάδες στη Β’ Εθνική, με πρώτη την ΑΕΛ, κατόπιν ανέλαβα υπεύθυνος Ακαδημιών στον Χαρίλαο Τρικούπη Μεσολογγίου μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Αναπολώ την οικογένεια και τους φίλους στη Λάρισα, όπως επίσης την ομάδα όπου ξεκίνησα την προπονητική, Ολύμπια Γ.Σ. Λάρισας».

Gallery άρθρου

{gallery}350208{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass