Δημιουργία τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο από την Α.Σ. Ολυμπιάδα

Με πρωτοβουλία των Σωτήρη Γκιουλέκα - Δάφνης Νταουντάκη

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2023 13:04

Το μπάσκετ με αμαξίδιο μετά από δέκα περίπου χρόνια που σταμάτησε τη δράση του

ο Θεσσαλός, επιστρέφει στη Λάρισα χάρη στη Δάφνη Νταουντάκη και τον Σωτήρη Γκιουλέκα που αποφάσισαν να ιδρύσουν στην Ολυμπιάδα ανάλογο τμήμα που στόχο έχει να καθιερωθεί χάρη στη συμβολή και τη βοήθεια δυο ανθρώπων, του Ζαραγκότα Κωνσταντίνου (παίκτης του Γ. Σ. Λάρισας) και του Πλεξίδα Ευάγγελου (διεθνής παίκτης).
Οι δύο τους μιλώντας στην «Ε» είπαν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήρθε στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του λαρισινού συλλόγου και της κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία, με τη σκέψη ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στον αθλητισμό.
Δικαίωμα να αγωνιστούν έχουν ακόμη και αρτιμελείς. Η αρχή του «δικαίωμα στην άθληση έχουν όλοι» ισχύει απολύτως και στο μπάσκετ με αμαξίδιο.
Το μυστικό στο συγκεκριμένο άθλημα είναι να ξέρεις να χειρίζεσαι το αμαξίδιο με μπάλα ή χωρίς, και τότε το άθλημα γίνεται πιο εύκολο. Το σουτ και η τρίπλα έπονται αυτής της ικανότητας και πολλές φορές εξαρτώνται από αυτή. Το πρώτο, είναι συνάρτηση της πάθησης και φυσικά της θέσης μέσα στο γήπεδο, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζει ο αθλητής να «κουμαντάρει» το αμαξίδιο χωρίς τη χρήση των χεριών, αλλά με το σώμα.
Η διεθνής ομοσπονδία του μπάσκετ με αμαξίδιο αναφέρει πως το άθλημα επινοήθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1946, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο νοσοκομείων για αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των βετεράνων του β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο Βάιος Γιώρας στέκεται παρόλα αυτά περισσότερο στο πρόγραμμα του νοσοκομείου Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας, το οποίο είχε επικεντρωθεί σε θεραπείες της σπονδυλικής στήλης ήδη από το 1944. Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Σερ Λούντβιχ Γκάτμαν, ή αλλιώς ο ιδρυτής του παραολυμπιακού κινήματος. Ο πρώτος αγώνας επί αγγλικού εδάφους άργησε παρόλα αυτά λίγα χρόνια, μέχρι το 1948.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο[(IWBF) είναι ο επίσημος φορέας για το συγκεκριμένο άθλημα. Είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), ως μόνη αρμόδια αρχή στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) έχει αναγνωρίσει την IWBF σύμφωνα με το άρθρο 53 του γενικού καταστατικού της.
Η IWBF εμπεριέχει 82 εθνικές ομοσπονδίες μέλη για την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο (NOWBs) οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι παίζουν καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, από αθλητικούς συλλόγους χαμηλού επιπέδου έως και κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους και εθνικές ομάδες. Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο παίζεται από άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass