Η Περιφέρεια που αγαπά τα ποδήλατο είναι η Θεσσαλία

*Το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την Ελλάδα *To Tour of Thessaly-Exalco έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια βάζοντας στη ζωή όλων και το αγωνιστικό ποδήλατο * Κ. Αγοραστός: Συνεχίζουμε την ποδηλατική ιστορία της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2023 12:01

Του Σωτ. Κέλλα

Με βάση τη βιβλιογραφία, οι ποδηλατόδρομοι ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 από τη Θεσσαλία. Η Καρδίτσα, το 2003, με μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος κ. Βλαστός), άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο ολοκληρωμένο δίκτυο στην Ελλάδα που ενώνει το κέντρο της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις (βορράς, νότος, ανατολή, δύση). Οι ποδηλατόδρομοι αυτοί έγιναν με επέκταση πεζοδρομίου, που περιφρουρήθηκε με κολονάκια, καθώς είχαν στόχο να “επιτεθούν” εναντίον της συνήθους κατάστασης που παρουσίαζαν οι ελληνικές πόλεις.
Τα στατιστικά στοιχεία Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τους ποδηλατόδρομους καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο! Μόνο στην πόλη των Τρικάλων, το σύνολο 20 χλμ. αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο αστικών ποδηλατόδρομων που υπάρχει σε πόλη στην Ελλάδα για το 2023. Ακολουθεί η Καρδίτσα, η πόλη του ποδηλάτου.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από ψηλά βουνά, διαθέτει και πολλά επίπεδα γεωγραφικά σημεία πάνω στα οποία έχουν δομηθεί κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Το Tour of Thessaly-Exalco έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτήν την προσπάθεια, με έναν αγώνα που φέρνει συμμετοχές απ’ όλα τα Βαλκάνια. Σίγουρα, δεν περιμένει κανείς να παρακολουθήσει μια επική μάχη σαν αυτή που έγινε στον γύρο της Γαλλίας στην αναμέτρηση των Γιόνας Βίνγκεγκορντ και Ταντέι Πογκάτσαρ για 15 μέρες, αλλά αυτό που αναμένεται είναι η Θεσσαλία να αποκτήσει και αγωνιστική ποδηλατική συνείδηση.
Διαχρονικά, η Θεσσαλία έχει αναδείξει, και συνεχίζει να αναδεικνύει μέχρι σήμερα, αθλητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πορείας τους εξελίχθηκαν σε προσωπικότητες της αγωνιστικής Ποδηλασίας. Ξεχωρίζουν ο ολυμπιονίκης Δημήτρης Γεωργαλής, ο πρωταθλητής Ελλάδας και βαλκανιονίκης Μιχάλης Ταμανάκιας, ο πρωταθλητής και ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων Στέλιος Βάσκος, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χρήστος Βολικάκης.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος είναι η ποδηλατική ιστορία της Θεσσαλίας να συνεχιστεί με έναν συνδυασμό υποδομών και αγωνιστικής ποδηλασίας.
Αναλυτικότερα, τονίζει: «Οι ποδηλατόδρομοι έχουν προδιαγραφές και στόχο να ενώνουν του κεντρικούς άξονες της πόλης, να διέρχονται από ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές που αναδεικνύουν φυσικά και ιστορικά σημεία, να ενώνουν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα και αθλητικές εγκαταστάσεις, να ενοποιούν διαδρομές με πολιτιστικά μνημεία και να δημιουργούν ασφαλείς διαδρομές για μετακινήσεις για μαθητών/-τριών. Απαιτείται όμως δουλειά και σε κοινωνικό επίπεδο. Το ποδήλατο συναρπάζει, μας κάνει νέους και η χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια να αυξηθεί.
Όμως, στόχο έχουμε παράλληλα να αναδείξουμε και το αγωνιστικό ποδήλατο. Αθλητές σαν τον Γεωργαλή, τον Βάσκο, τον Βολικάκη, τον Καρτασιβή, αθλητές που διαφημίζουν την Περιφέρειά μας. Θέλουμε να δώσουμε αγωνιστικά κίνητρα και να υπάρχουν ποδηλάτες που θα φτάσουν να μας εκπροσωπήσουν σε διεθνές επίπεδο».
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από αρκετά χρόνια επιτυχημένου εθελοντικού προγράμματος, προσκαλεί τους «Εθελοντές της Θεσσαλίας» να υποστηρίξουν το 1ο Tour of Thessaly-Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου, και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από το έργο τους το οποίο είναι αξεπέραστο!
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Tour of Thessaly προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ζήσει από κοντά την εμπειρία ενός Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου, να δηλώσει συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού συμπληρώνοντας τη φόρμα του Εθελοντή.
Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Tour of Thessaly δίνει την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να ζήσει από κοντά μια μοναδική εμπειρία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην άριστη διεξαγωγή της οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας από τη θέση του ενεργού μέλους.
Οι εθελοντές του Tour of Thessaly καλούνται να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους μαζί με το πνεύμα της ομαδικότητας που τους διέπει, σε τομείς όπως η Οδική Ασφάλεια των αθλητών και αθλητριών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, για την ασφαλή συμμετοχή τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass