Με 18 ή 17 ομάδες η φετινή Α’ ΕΠΣΛ, σε δύο ομίλους η Β’

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ - ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2023 12:00

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση των τοπικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναμένεται να λάβουν χώρα τη νέα αγωνιστική περίοδο (2023-24).

Οι περσινοί πρωταθλητές ανά κατηγορία και όμιλο οι οποίοι προβιβάστηκαν, καθώς επίσης οι ομάδες που κέρδισαν την άνοδο μέσω των μπαράζ κατάταξης, αλλά και εκείνες που πήραν τον δρόμο του υποβιβασμού είναι πλέον γνωστές και αποτελούν την πρώτη ένδειξη για την εικόνα που θα παρουσιάσει το τοπικό ποδόσφαιρο τη νέα αγωνιστική σεζόν, ωστόσο το οριστικό παζλ θα διαμορφωθεί τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής, καθώς τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των ομάδων που θα λάβουν μέρος στα πρωταθλήματα της νέας περιόδου.
Παρ’ όλα αυτά το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στη δομή των κατηγοριών κυρίως στην Α’, το πρωτάθλημα της οποίας θα διεξαχθεί με 18 ή 17 ομάδες και τη Β’, στην οποία θα μειωθούν οι όμιλοι από τρεις σε δύο (με 15 ομάδες ο καθένας). Στη Γ’ κατηγορία δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές (δηλαδή θα παραμείνουν οι δύο όμιλοι), ενώ το σενάριο συγχώνευσης Β’ και Γ’ που «ψιθυρίζονταν» τις τελευταίες ημέρες, απερρίφθη από τη διοργανώτρια αρχή.

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
Μία από τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα τη νέα σεζόν είναι η καταβολή παραβόλου συμμετοχής στα πρωταθλήματα, που ουσιαστικά θα έχει τη μορφή εγγύησης και το οποίο θα επιστρέφεται στα σωματεία στο τέλος της περιόδου (ή θα γίνεται συμψηφισμός εάν υπάρχουν άλλες οφειλές). Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια ομάδα δηλώσει συμμετοχή και δεν κατέλθει να αγωνιστεί θα χάσει τη χρηματική εγγύηση-παράβολο, συν την όποια χρηματική ποινή επιβληθεί.
Το ύψος του παραβόλου συμμετοχής-εγγύηση θα είναι 300 ευρώ για την Α’ τοπική κατηγορία, 200 ευρώ για τη Β’ και 100 ευρώ για τη Γ’ τοπική κατηγορία αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση με 500 ευρώ σε οποιοδήποτε νεοαναγνωριζόμενο ή επαναδραστηριοποιούμενο σωματείο σε οικισμό όπου δεν υπάρχει άλλο, θα ισχύσει κανονικά. Άλλωστε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πέντε σωματεία, ήτοι Καλλιθέα, Ανάβρα, Πλατανούλια, Κρανιά και Όσσα αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν τη νέα σεζόν (και όποιο από αυτά πληροί τις προϋποθέσεις θα εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό).

 

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Σχετικά με τα πρωταθλήματα της νέας αγωνιστικής περιόδου θα ισχύσουν τα εξής:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Θα μετέχουν 18 ή 17 ομάδες (θα εξαρτηθεί από τον Ηρακλή Λάρισας). Δεν θα διεξαχθούν πλέι-οφ και πλέι-άουτ. Ο πρωταθλητής μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου θα αγωνιστεί στα μπαράζ για άνοδο στη Γ’ Εθνική, ενώ οι 5 τελευταίες ομάδες της βαθμολογικής κατάταξης θα υποβιβασθούν στη Β’ ΕΠΣΛ προσαυξανόμενες κατά μία σε περίπτωση υποβιβασμού της Α.Ε. Κιλελέρ από τη Γ’ Εθνική.
Στόχος της διοργανώτριας αρχής είναι η μείωση των ομάδων της Α’ ΕΠΣΛ σε 16 τη σεζόν 2024-25.

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Θα μετέχουν 30 ομάδες και το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους. Δεν θα διεξαχθούν πλέι-οφ και πλέι-άουτ όπως έγινε πέρυσι. Συνολικά θα προβιβαστούν στην Α’ ΕΠΣΛ 3 ομάδες, ήτοι οι πρωταθλητές των ομίλων και ο νικητής του αγώνα μπαράζ ανάμεσα στους δευτεραθλητές. Θα υποβιβαστούν 8 συνολικά ομάδες ήτοι 4 από κάθε όμιλο, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η από το τέλος θέση θα δώσουν αγώνα μπαράζ και ο ηττημένος θα υποβιβαστεί σε περίπτωση υποβιβασμού της Α.Ε. Κιλελέρ από τη Γ’ Εθνική στο τοπικό.
Στόχος της διοργανώτριας αρχής είναι η μείωση των ομάδων της Β’ ΕΠΣΛ από 30 σε 28 τη σεζόν 2024-25. Δικαίωμα ανόδου στη Β’ ΕΠΣΛ έχει μόνο ο Χείμαρρος Μαρμαρίνης για την κάλυψη του πρώτου κενού που θα παρουσιαστεί. Οποιαδήποτε άλλη κενή θέση προκύψει δεν θα συμπληρωθεί.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Γ’ κατηγορία θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους, όπως έγινε και πέρυσι. Δεν θα διεξαχθούν πλέι-οφ. Θα προβιβαστούν στη Β’ ΕΠΣΛ 4 συνολικά ομάδες ήτοι οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο. Οι δύο τριταθλητές θα παίξουν αγώνα μπαράζ και ο νικητής θα προβιβαστεί στη Β’ ΕΠΣΛ μόνο στην περίπτωση ανόδου του πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΛ στη Γ’ Εθνική ή για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού δημιουργηθεί στην κατηγορία.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Τα πρωταθλήματα της νέας περιόδου θα ξεκινήσουν νωρίτερα σε σχέση με τα περσινά (περίπου κατά έναν μήνα). Έτσι, η πρεμιέρα της Α’ τοπικής κατηγορίας αναμένεται να οριστεί για τις 16-17 Σεπτεμβρίου και ανά μία εβδομάδα αργότερα η Β’ και η Γ’ αντίστοιχα.
Νωρίτερα φέτος θα είναι και οι δηλώσεις συμμετοχής, ήτοι 28 Ιουλίου για την Α’ ΕΠΣΛ, 11 Αυγούστου για τη Β’ και 25 Αυγούστου για τη Γ’ κατηγορία και το Κύπελλο αντίστοιχα.

 

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση των φετινών πρωταθλημάτων, ο ποδοσφαιρικός χάρτης του νομού ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ ΕΠΣΛ (17 ή 18 ομάδες): (Ηρακλής Λάρισας), Απόλλων Λάρισας, Π.Ο. Ελασσόνας, Δωτιέας Αγιάς, Φαλανιακός, Οικονόμος Τσαριτσάνης, Αχιλλέας Φαρσάλων, Παναγροτικός Νίκαιας, Όλυμπος Γόννων, Σμόλικας Φαλάνης, Α.Ο. Μαυροβουνίου, Δαμασιακός, Κίσσαβος Συκουρίου, Πελασγιώτιδα, Δόξα Αργυροπουλίου, Ατρόμητος Αγ. Αναργύρων, Ανθούπολη, Ιπποκράτης.
Β’ ΕΠΣΛ (30 ομάδες): Δήμητρα Γιάννουλης, Δόξα Βλαχογιαννίου, Τύρναβος 2005, Αστέρας Μελισσοχωρίου, Αετός Μακρυχωρίου, Αστραπή Ν. Πολιτείας, ΠΑΟΛ Αβέρωφ, Ερασ. ΑΕΛ, Δόξα Βαλανίδας, Αναγέννηση Ευαγγελισμού, Λαρισαϊκός, Προμηθέας, Φιλοκτήτης Μελιβοίας, Όλυμπος Αιγάνης, Απόλλων Γαλήνης, Δόξα Υπέρειας, Α.Ο. Ελευθερών, Α.Π. Ελασσόνας, Ομόνοια, Μαχητής Τερψιθέας, Α.Ε. Βουναίνων, Βερδικούσια, Τοξότης, Χαραυγή, Θύελλα Βασιλί, Ναρθάκι, Αετός Αετολόφου, Όλυμπος Καρυάς, Α.Ο. Αμπελοκήπων, Ακαδημία Τυρνάβου.
Γ’ ΕΠΣΛ (21 ομάδες): Αμπελωνιακός, Ολυμπιακός Αμπελιάς, Μ. Αλέξανδρος Χαλκιάδων, Θύελλα Ελάτειας, Θερμαϊκός Στομίου, Δάφνη Γλαύκης, Νεάπολη, Ατρόμητος Δασοχωρίου, Αναγέννηση Καλοχωρίου, Χείμαρρος Μαρμαρίνης, Μύτικας Καλυβίων, Σ.Φ. Λάρισα ‘88, Δόξα Αμυγδαλής, Δόξα Ομορφοχωρίου, Μαρίνος Αντύπας, Διογένης, Αναγέννηση Δ. Αρμενίου, Μυραϊκός, Αγ. Γεώργιος Αμπελακίων, Α.Σ. Αβέρωφ 2022, Κεραυνός Δρυμού.
*Υποψήφιες για συμμετοχή Ηρακλής Καλλιθέας, Προοδευτική Ανάβρας, Ηρακλής Πλατανουλίων, Δευκαλίων Κρανιάς, Όσσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass