Γιατί όχι και μόνιμη έδρα...

* Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕ 93-71 * ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ * ΥΠΗΡΧΕ… ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ * ΠΩΣ Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2022 21:30

Καύσωνας, έλλειψη καλού κλιματισμού στις κερκίδες, αλλά η Εθνική μπάσκετ είναι πάνω απ’ όλα και οι θυσίες δεν πάνε χαμένες. Έτσι, χθες στο Κλειστό της Νεάπολης, τέσσερις χιλιάδες Λαρισαίοι φίλαθλοι κρέμονταν σαν τα «τσαμπιά» από τις κερκίδες και με τις ιαχές τους βοήθησαν την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών να κερδίσει την αντίστοιχη της Μεγάλης Βρετανίας με 93-71 στον τελευταίο αγώνα της Εθνικής στον 1ο προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και να πάρει την πρώτη θέση. Το χθεσινό παιχνίδι ήταν η πρώτη του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της Εθνικής.


Το πάθος μοναδικό και το ερώτημα που υπάρχει... Γιατί όχι μόνιμη έδρα της Εθνικής μπάσκετ, τουλάχιστον σε σημαντικά παιχνίδια, η Λάρισα; Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ σε συνεργασία με τους Θεσσαλούς Ρεντζιά, Ντικούδη, Σταυρόπουλο στη διοίκηση, τόλμησε και έφερε την Εθνική στη Λάρισα μετά από 43 χρονιά, πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα, και δικαιώθηκαν.
Όταν ο γειτονικός Βόλος καταφέρνει να φιλοξενεί τρία παιχνίδια της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, γιατί όχι και η Λάρισα, η οποία διαθέτει μία από τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, ώστε να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα και τα έργα 120.000 χιλιάδων περίπου ευρώ που έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για να φιλοξενήσει η πόλη μας τον συγκεκριμένο αγώνα;
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας αναγνώρισε τα έργα του Περιφερειάρχη και τον βράβευσε στο ημίχρονο του αγώνα.
Επίσης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παρά την παραφιλολογία που υπήρχε πριν την αναμέτρηση (όχι από τους διοργανωτές...), δεν ήρθε, αλλά Αντετοκούνμπο υπήρχε στο παρκέ και ήταν ο αδελφός του Κώστας που ήταν θεαματικός με τα αλτικά προσόντα του.
Όσο για τους καλύτερους, αυτοί ήταν οι παίκτες που έπαιξαν τα περισσότερα παιχνίδια στο Κλειστό της Νεάπολης τη φετινή σεζόν κόντρα στη ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΕ. Ο Παπαπέτρου με τον Παπαγιάννη που αγωνίστηκαν με τον Παναθηναϊκό (τρεις φορές ήρθαν Λάρισα) και ο Αγραβάνης (τρεις φορές ήρθε με τον Προμηθέα Πατρών). Ακόμη και ο Μπουχωρίδης ήταν έκπληξη.
Βέβαια σ’ αυτούς θα προσθέσουμε και τον Ντόρσεϊ που προχθές το βράδυ είχε συνάντηση με τον Λαρισαίο γενικό διευθυντή του Ολυμπιακού, Νίκο Λεπενιώτη, για ανανέωση του συμβολαίου του. Και μάλλον σκέφτεται την πρόταση που του έκανε.
Από επισήμους, εκτός από τον περιφερειάρχη, είδαμε τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά, τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Λιούπα, τον πρόεδρο Γιάννη Κουρδή και τον γραμματέα Αντώνη Ζήλο της Ε.Δ./ΕΑΚ και τον πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού Τζούλιος Συνοδινό. Η οργάνωση πέτυχε και ο γενικός διευθυντής της ΕΟΚ Ντίνος Σβερκούνος έκανε καλά τη δουλειά του... Δίκαια τον εμπιστεύτηκε ο Βαγγέλης Λιόλιος στη θέση αυτή.
Είδαμε επίσης τον σύμβουλο Διαιτησίας Χρήστο Χριστοδούλου (παρέθεσε προχθές δείπνο στους διαιτητές), τον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ Λαρισαίο Νίκο Πιτσίλκα, τον Λάζαρο Βορεάδη που επιστρέφει δυναμικά μετά από έντεκα χρόνια... αλλά και τους διαιτητές Κορομηλά και Φούφη. Επίσης, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών ΚΔ Θεσσαλίας Αποστόλη Νικολούλη.
Περίπου 150 «Πελαργοί» ταξίδεψαν στη Λάρισα για να βρεθούν στο πλευρό των Ελλήνων διεθνών.
Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Η Εθνική προκρίθηκε στον 2ο γύρο, ως πρώτη του 2ου Ομίλου και μεταφέρει 3 νίκες και 1 ήττα, ενώ την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει ήδη και η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία από το γκρουπ. Στον 2ο γύρο θα αντιμετωπίσει τις τρεις πρώτες ομάδες του 1ου Ομίλου, με τους αγώνες να ξεκινούν στα τέλη Αυγούστου. Με τη Μεγάλη Βρετανία θα ξανασυναντηθεί στη φάση των Ομίλων του Ευρωμπάσκετ, στο Μιλάνο, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Mε τους Λούντζη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Αγραβάνη και Παπαγιάννη ξεκίνησε στην πεντάδα ο Δημήτρης Ιτούδης, ενώ ο Νέιθαν Ρέινκινγκ επέλεξε για βασικούς τους Κλαρκ, Χέσον, Ολασένι, Ουίτλ και Ουίλαν. Η Εθνική ξεκίνησε άσχημα κάνοντας πολλά λάθη (5 στο 1ο δεκάλεπτο) και επιτρέποντας στη Βρετανία να προηγηθεί με +11 (1-12) με πόντους από τους Ουίλαν, Κλαρκ και Χέσον. Ο Ιτούδης έριξε στο παρκέ τον Γκίκα στη θέση του Λούντζη, κίνηση που άλλαξε την εικόνα της Εθνικής, αφού ο πόιντ γκαρντ του Προμηθέα Πατρών έδωσε ενέργεια και κινητικότητα. Οι Έλληνες διεθνείς απάντησαν με επιμέρους σκορ 12-4 και μείωσαν σε 13-16, όταν ακούμπησαν την μπάλα στο ζωγραφιστό, με τον Παπαγιάννη να γίνεται αποδέκτης της μπάλας, και πότε με καρφώματα και πότε με hook πρόσφερε θέαμα στους φιλάθλους. Τη σκυτάλη πήρε εν συνεχεία ο Ιωάννης Παπαπέτρου (πέρασε στη θέση του Παπανικολάου) και με διαδοχικές προσωπικές ενέργειες απαντούσε στον κορυφαίο της Βρετανίας σ’ εκείνο το διάστημα Ολασένι (18-20). Προς τα τέλη της 1ης περιόδου πάτησαν στο παρκέ και οι Κασελάκης, Λαρεντζάκης και Κώστας Αντετοκούνμπο, με τον τελευταίο να διαμορφώνει το σκορ της 1ης περιόδου, 19-18, με 1/2 βολές. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο πρώτος σκόρερ στην 1η περίοδο με 2/2 δίποντα και 1/1 τρίποντα, ενώ 6 πόντους και 3 ριμπάουντ είχε συγκομιδή ο Παπαγιάννης.
Μάχη σώμα με σώμα έγινε και στη 2η περίοδο, αφού η Εθνική, αν και κατάφερε να επιστρέψει από το -11 στις αρχές της 1ης περιόδου, παρέμενε άστοχη έξω από τα 6.75 (2/13). Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, αφού και οι Βρετανοί δεν έβρισκαν στόχο στο τρίποντο (2/8). Ο Γκίκας επέμενε σε μακρινά σουτ χωρίς επιτυχία στις αρχές της 2ης περιόδου, για να ισοφαρίσει σε 25-25 η Εθνική με τρίποντο του Τάιλερ Ντόρσεϊ, 6:29’’ πριν το ημίχρονο. Ο Κασελάκης αμέσως μετά έδωσε προβάδισμα στην Ελλάδα, αλλά η Μεγάλη Βρετανία αξιοποιούσε τα λάθη της Εθνικής (8 στο α’ μέρος) για να ανακτά την πρωτοπορία (32-33). Ο Λευτέρης Μποχωρίδης χάρισε την πιο εντυπωσιακή φάση στο α’ μέρος, όταν έκλεψε, βγήκε στον αιφνιδιασμό και κάρφωσε με κρεμασμένο πάνω του τον Ουιτλ που του έκανε και φάουλ. Ο Μποχωρίδης ευστοχώντας και στη βολή έφερε την Ελλάδα στο +1, 39-38. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο μόνος Έλληνας διεθνής με διψήφιο νούμερο πόντων (11), ενώ 8 πόντους και 7 ριμπάουντ είχε προσφέρει ο Παπαγιάννης. Από 8 πόντους μετρούσαν οι Ολασένι και Ουίτλ για τη Μεγάλη Βρετανία.
Αποφασισμένοι οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, έδειξαν στις αρχές της 3ης περιόδου, όταν ξεκίνησαν με σερί 6-0 (4 π. του Παπαγιάννη και 2 του Παπαπέτρου), για το 45-38. Ακολούθησαν δύο διαδοχικά τρίποντα από Αγραβάνη και Ντόρσεϊ και η Εθνική βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίας στο +10, 51-41. Οι Ντόρσεϊ και Παπαγιάννης παρέμειναν «καυτοί», διαλύοντας τα αμυντικά συστήματα των Βρετανών, σε περιφέρεια και ρακέτα αντίστοιχα, για το +13, 57-44. Γκίκας και Παπανικολάου πέρασαν στη θέση των Μποχωρίδη και Παπαπέτρου, ενώ ο Γκίκας αντικαταστάθηκε πολύ σύντομα γιατί παρέμενε άστοχος και τη θέση του πήρε ξανά ο Μποχωρίδης. Ο τελευταίος ξεκίνησε με τρίποντο (60-46) και αμέσως μετά ο Κώστας Αντετοκούνμπο μπήκε για να δώσει ανάσες στον Παπαγιάννη στο «5». Ο νεότερος Αντετοκούνμπο πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κάρφωσε με την είσοδό του (62-47), ενώ οι Παπανικολάου και Ντόρσεϊ διαμόρφωσαν το 66-48 (+18). Το φινάλε της 3ης περιόδου ήταν ιδανικό... αφού ο Νίκος Γκίκας ευστόχησε σε ένα απίστευτο τρίποντο, το πρώτο του, από τη... σέντρα, για το 69-48, στα 2’’ πριν το φινάλε της περιόδου. Οι Βρετανοί... προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς βρέθηκαν από το -1 του ημιχρόνου στο -21, μετά από 10 λεπτά αγώνα, διάστημα στο οποίο η Εθνική έκανε επιμέρους σκορ 30-10!
Η 4η περίοδος ξεκίνησε με κάρφωμα του Κώστα Αντετοκούνμπο σε μία εξαιρετική συνεργασία με τον Λαρεντζάκη και όλα έδειχναν πως η 4η περίοδος θα ήταν τυπική διαδικασία. Ο Μποχωρίδης με τρίποντο διαμόρφωσε το 74-52, ενώ το κόψιμο του Αντετοκούνμπο στον Ουίλαν εντυπωσίασε το κοινό της Λάρισας. Ο Αντετοκούνμπο συνέχισε να κάνει επίδειξη των αθλητικών ικανοτήτων του προς τέρψη των φιλάθλων, Κασελάκης και Καλαϊτζάκης ανέβαζαν το σκορ και με το κοινό να κάνει το γνωστό «κύμα» στις κερκίδες ο αγώνας ολοκληρώθηκε με σκορ 93-71 διά χειρός Δημήτρη Αγραβάνη.
Τα δεκάλεπτα: 19-20, 39-38, 69-48, 93-71
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Πολύ καλή η διαιτησία των κ.κ. διαιτητών: Ζουράποβιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη), Μαρκές (Πορτογαλία), Ρούτεσιτς (Μαυροβούνιο).
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 13 (1), Παπαγιάννης 14, Λαρεντζάκης, Αγραβάνης 16 (1), Κασελάκης 7 (1), Γκίκας 3 (1), Μποχωρίδης 11 (2), Αντετοκούνμπο 10, Λούντζης 2, Ντόρσεϊ 13 (2), Καλαϊτζάκης 2.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Νέιθαν Ρέικινγκ): Άντερσον, Χέσον 23 (2), Ολασένι 10, Ουίτλ 15 (1), Ουίλαν 12 (2), Μπίγκμπι-Ουίλιαμς 2, Κλαρκ 3 (1), Ντιλέαρ, Λότιερ-Ογκουνλέγιε 2, Βαν-Όστρουμ 4.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
3ο «Παράθυρο» (Ιούνιος/Ιούλιος 2022)
ΕΛΛΑΔΑ-Μεγάλη Βρετανία 93-71
Κυριακή, 3/7
Μεγάλη Βρετανία-Τουρκία 20:00
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΕΛΛΑΔΑ 3-1 7
Τουρκία 1-2 4
Μ. Βρετανία 1-2 4

 

Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Κων. Τσάντζος
Περιγραφή: Ασπασία Βελονάκη

 

 

 

IMG_8442.jpg

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ:
Διψασμένη αθλητικά η Λάρισα
* ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ…

 

Στον χθεσινό αγώνα βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς που μιλώντας για τον αγώνα είπε: «Η Λάρισα ήταν διψασμένη να δει την ομάδα μπάσκετ και φάνηκε πριν τον αγώνα, αλλά και μετά. Γενικότερα μετά από δύο χρόνια κορονοϊού νομίζω κάνει καλό στην περιφέρεια, αλλά και στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, να πηγαίνει σε πόλεις όπως η Λάρισα να παίζει τα παιχνίδια.
Η Εθνική ομάδα είναι μια φρέσκια ομάδα με νέο προπονητή, νέα νοοτροπία, θα πάρουμε το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ και θα ζήσουμε στιγμές του ένδοξου παρελθόντος».
*Τι θα γίνει με τα χρήματα;
«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε με την εκκαθάριση πότε θα γίνει. Λέγανε για τον Ιούλιο, θα πάει αργότερα, εξαρτάται από τον υπουργό Οικονομικών, ο Υφυπουργός το έχει υπ’όψιν του και το παρακολουθεί».
*Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Υπουργείου;
«Στα άμεσα σχέδια είναι να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στον χώρο του αθλητισμού, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό μητρώο που είναι μια καθοριστική μεταρρύθμιση. Υπάρχει αξιολόγηση των ομοσπονδιών και επίσης η πλατφόρμα για την ακεραιότητα. Τέλος, η προσέγγιση μεγάλων διοργανώσεων, όπως το Ακρόπολις και ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος που δείχνει την εξωστρέφεια της χώρας».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς πιθανόν να έρθει στη Λάρισα στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νεανίδων και δηλώνει ευχαριστημένος από το έργο του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αφού έβαλε τις βάσεις για ακόμα περισσότερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ

 

IMG_8322.jpg

 

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος βράβευσε
τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό
που γυρίζοντας την μπάλα θύμισε Νίκο Γκάλη

 

IMG_8849.jpg

 

Το δικό του fan club είχε ο Κώστας Παπανικολάου

 

IMG_7817.jpg

Τρεις Βρετανοί φίλαθλοι ακολούθησαν την Εθνική
Ομάδα Μπάσκετ της χώρας τους. Το άθλημα στη Γηραιά
Αλβιόνα δεν είναι δημοφιλές

 

 

 

iyolios.jpg

 

Στον αγώνα με την ιδιότητα του απλού φιλάθλου
βρέθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Τζούλιος Συνοδινός.
Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων,  Απόστολο Καλογιάννη

 

IMG_8388.jpg

 

Ο Δήμος Ντικούδης, ως μέλος της διοίκησης της ΕΟΚ,  δεν ξέχασε δύο πρώην προέδρους του:

Τον Δημήτρη Ντούγκο (όταν έπαιζε στην Ολύμπια), που τον βράβευσε ως «μόνιμο» πρόεδρο της ΕΣΚΑΘ,

και τον Δήμο Ζαμπούλη (όταν έπαιζε στον Περσέα) που του έδωσε προσκλήσεις για τον αγώνα

 

 

MIXALOPOYLOS.jpg

 

Ο director of Basketball Operation των Μιλγουόκι Μπακς, Tony Bollier, βρέθηκε στο Κλειστό της Νεάπολης
και φωτογραφήθηκαν μαζί του, οι αδελφοί Μπασδέκη,Θάνος (υπεύθυνος εκδηλώσεων του ΟΠΑΠ)

και Γιώργος (ορθοπεδικός), και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε», Γιώργος Μιχαλόπουλος

 

IMG_8487.jpg

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΟΚ έδειξαν ιδιαίτερη
ευαισθησία για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο
με πρωταγωνιστή τον διευθυντή της ΕΟΚ, Ντίνο Σβερκούνο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass