Γενική Συνέλευση ζητάει η Ερασ. ΑΕΛ

Τι αναφέρει ο αθλητικός νόμος για τον υποβιβασμό ΠΑΕ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2022 20:25

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η ΠΑΕ ΑΕΛ την ανταλλαγή επιστολών με την Ερασιτεχνική, ενώ η τελευταία ζήτησε να γίνει έκτακτη Γενική συνέλευση για την εκκαθάριση του σωματείου.


Η επιστολή της Ερασ. ΑΕΛ αναφέρει τα εξής: «Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κούγια περί ενδεχομένου πτώχευσης και εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΑΕΛ αιτούμαστε την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης μετόχων της ΠΑΕ ΑΕΛ, της οποίας είμαστε κάτοχοι του 10% των μετοχών. Εκτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών για το μέλλον της Ομάδας μας, σας καλούμε μέχρι το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 να πραγματοποιήσετε το αίτημά μας».
Η απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ως ακολούθως: «Λάβαμε την επιστολή σας.
Το ενδεχόμενο λύσεως και εκκαθαρίσεως της εταιρείας είναι σοβαρό και οφείλεται τόσο στη δική σας από το 2016 λυσσώδη προσπάθεια ώστε να μην έρχονται οπαδοί της ΑΕΛ στο γήπεδο όσο και στη συνεχή δυσφήμιση του νομικού προσώπου της εταιρείας και του ιδιοκτήτη της κ. Αλέξη Κούγια, ο οποίος απετέλεσε το μοναδικό οικονομικό στήριγμα τα 7 αυτά χρόνια, αλλά και σε βαθμό απιστίας εις βάρος των συμφερόντων του σωματείου για τη συμπεριφορά σας, η οποία ποτέ δεν κατοχύρωσε τα συμφέροντα της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ, ώστε αυτή να αγωνίζεται με ένα λογικό μίσθωμα στο AEL FC ARENA, το οποίο παραχωρήσατε δωρεάν στον Κώστα Πηλαδάκη και μας οδήγησε στην τραγική θέση να πληρώσουμε για 5ετή χρήση αυτού του γηπέδου (το Αλκαζάρ ήταν ακατάλληλο πριν πληρώσει ο κ. Κούγιας 600.000€ για την ανακατασκευή του, αφού μέχρι και τα τουρνικέ μεταφέρθηκαν δωρεάν στο AEL FC ARENA) το πρωτοφανές ποσό των 2.650.000€ , το οποίο περιλαμβάνει μίσθωμα, 3 φορές ανακατασκευή χλοοτάπητα, ανακατασκευή εσωτερικών χώρων, ανακατασκευή μπουτίκ, αγορά πούλμαν.
Να είστε βέβαιοι ότι εφόσον εκπνεύσει η προθεσμία για την πώληση των μετοχών με τα ποσά που έχουν δημοσίως ορισθεί και προ της επισήμου κηρύξεως της λύσεως της εταιρείας, θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με την παρουσία και όλων των θεσμικών οργάνων της πόλης, αλλά και πολιτευτών και βουλευτών στο Επιμελητήριο Λάρισας και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί».


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Το άρθρο 111 του αθλητικού νόμου για τον υποβιβασμό ΠΑΕ και τη διαδικασία εκκαθάρισης αναφέρει τα ακόλουθα:
«1. Οι Α.Α.Ε. τίθενται σε εκκαθάριση όταν η ομάδα τους, εξαιτίας υποβιβασμού, αναδιάρθρωσης κατηγοριών ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο, παύει να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε επαγγελματική κατηγορία. Η θέση σε εκκαθάριση επέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Α.Α.Ε., με την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα από τον οποίο συνάγεται ο υποβιβασμός ή από τη λήψη της απόφασης που έχει ως συνέπεια, είτε εξαιτίας αναδιάρθρωσης κατηγοριών είτε για άλλον λόγο, τη στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε επαγγελματική κατηγορία.
2. Τη θέση της ομάδας της Α.Α.Ε. που υποβιβάζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία καταλαμβάνει αυτοδικαίως το ιδρυτικό της αθλητικό σωματείο. Αν το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο έχει περιέλθει σε αδράνεια ή έχει διαλυθεί, για την επαναλειτουργία του ή την επανασύστασή του, προς τον σκοπό της υποκατάστασης από τη δική του ομάδα της ομάδας της υπό εκκαθάριση Α.Α.Ε., απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του που ήταν εγγεγραμμένα κατά τον χρόνο περιέλευσης σε αδράνεια ή διάλυσής του, μέσα σε έναν (1) μήνα από τον υποβιβασμό της Α.Α.Ε., με τα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας της παρ. 3 του άρθρου 64 του ν. 2725/1999 (Α’ 121). Το αθλητικό σωματείο σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει τυχόν ενοχικές ή οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Α.Α.Ε. που τέθηκε σε εκκαθάριση.
3. Σε περίπτωση που Α.Α.Ε. έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, εξαιτίας υποβιβασμού της ομάδας της από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος ή αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, και την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Αθλητικού Σωματείου αποκτά δικαίωμα ανόδου ξανά σε επαγγελματική κατηγορία, τα μέλη του Σωματείου μπορούν να αποφασίσουν την αναβίωση της σε εκκαθάριση τελούσας Α.Α.Ε., εφόσον δεν έχει παρέλθει ένα (1) έτος από τη θέση της σε εκκαθάριση και μόνον εάν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς όλα τα χρέη της, όπως αυτό προκύπτει αποκλειστικά και μόνον με σχετική βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή. Η απόφαση για την αναβίωση λαμβάνεται στη Γενική Συνέλευση των Σωματείου κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 64 του ν. 2725/1999 (Α’ 121).
«4.α. Από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 και εφεξής, σε περίπτωση που Α.Α.Ε. υποβιβάζεται και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης εξαιτίας υποβιβασμού της ομάδας από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος ή αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο και εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα Α.Α.Ε. από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, τότε η νέα Α.Α.Ε. διαδέχεται την υπό εκκαθάριση Α.Ε.Ε. και υπεισέρχεται ως προς τις υποχρεώσεις στη θέση της υπό εκκαθάριση Α.Ε.Ε, ως εξής:
α) Αυτοδικαίως στο σύνολο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
β) αυτοδικαίως στο ήμισυ των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (ήτοι οφειλών προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές και εν γένει προπονητικά επιτελεία, διαμεσολαβητές, διοργανωτές, τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία «FIFA», την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών «UEFA» και άλλες Ομοσπονδίες),
γ) στο υπόλοιπο ήμισυ των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (κατά την προηγούμενη περίπτωση), καθώς και στο σύνολο των μη αγωνιστικών οφειλών προς τρίτους, εάν οι οφειλές αυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση Α.Ε.Ε. και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί αμετάκλητα η δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων των τρίτων τόσο προς τον εκκαθαριστή της Α.Ε.Ε. όσο και προς τα πρόσωπα που δημιούργησαν τις οφειλές.
Ως υποχρεώσεις / οφειλές νοούνται εκείνες, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται σε χρόνο έως και τη θέση της Α.Ε.Ε. σε εκκαθάριση, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Διακοπή παραγραφής, η οποία έχει επέλθει με έγερση αγωγής ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, προβάλλεται και έναντι της νέας Α.Ε.Ε.
Για κάθε καταβολή στην οποία προβαίνει η νέα Α.Ε.Ε., κατ’ εφαρμογή των οριζομένων στην παρούσα, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά της υπό εκκαθάριση Α.Α.Ε.
Τα ιδρυτικά αθλητικά σωματεία που κατέλαβαν τη θέση της υποβιβασθείσας Α.Α.Ε. πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017, μπορούν να ιδρύσουν νέα Α.Α.Ε., η οποία δεν καθίσταται καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων της υποβιβασθείσας Α.Α.Ε., ανεξαρτήτως της πορείας της εκκαθάρισης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass