ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1988

34 χρόνια από τον άθλο...

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΑΕΛ ΤΟ 1987-88

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2022 20:15

Την 1η Μαΐου γιορτάζεται η εξέγερση των εργατών του Σικάγου σε όλο τον κόσμο, αλλά και η εξέγερση του περιφερειακού ελληνικού ποδοσφαίρου κατά του κατεστημένου, καθώς τη μέρα αυτή, το 1988, 18.500 Λαρισαίοι φίλαθλοι γέμισαν το Αλκαζάρ για την αναμέτρηση της 29ης

αγωνιστικής του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 1987-88 ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Ηρακλή.
Το σκορ μέχρι το 87ο λεπτό είναι 0-0 και τότε ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας με ένα εκπληκτικό σουτ κάνει το 1-0 και στέλνει τους Λαρισαίους στα ουράνια, πανηγυρίζοντας στους δρόμους της πόλης το μοναδικό πρωτάθλημα που κατέκτησε μέχρι σήμερα περιφερειακή ομάδα.
Θαύμα θαυμάτων από μια ομάδα που στηρίχθηκε σε Θεσσαλούς παίκτες και στην πλειοψηφία τους από τον Νομό Λάρισας. Στο ρόστερ υπήρχε επίσης ένας Σερραίος, ο Χρήστος Μιχαήλ, και δύο ξένοι παίκτες, ο Κανιέμπα και ο Τσίγκοφ. Ο τελευταίος επειδή πήρε ένα αντιβηχικό φάρμακο πριν τον αγώνα ΑΕΛ-ΠΑΟ λίγο έλειψε να στερήσει τον τίτλο, επειδή ανιχνεύτηκε στα ούρα του κωδεΐνη. Οι Λαρισαίοι όμως ήταν ενωμένοι μέσα στο γήπεδο, αλλά και εκτός. Η αδικία αποτράπηκε…
Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 34 χρόνια η ΑΕΛ έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της, καθώς έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.
Συνολικά η ΑΕΛ συγκέντρωσε 43 βαθμούς και έτσι έφθασε πρώτη φορά στην ιστορία της στην έξοδό της στην Ευρώπη ως πρωταθλήτρια και έπαιξε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (Champions League σήμερα).
Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Μιχάλης Ζιώγας με 16 γκολ, όμως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Χένρικ Νίλσεν, ο Δανός της ΑΕΚ, με 21.
Ο Ζιώγας είχε τις περισσότερες συμμετοχές (30), μαζί με τον Βασίλη Καραπιάλη, αφού δεν έχασαν κανένα ματς.
Η Λάρισα έπαιξε στην ουσία 15 χρόνια νωρίτερα από τις άλλες ελληνικές ομάδες τον ρόμβο στη μεσαία γραμμή, με τον Αλεξούλη σε ρόλο αμυντικού χαφ, τους Βουτυρίτσα, Τσιώλη να ανεβοκατεβαίνουν τις δύο πλευρές και επιτελικό μέσο τον Καραπιάλη.
Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ εκείνη τη χρονιά.
Στο Κύπελλο έφθασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες και στις 24/8/88 για το Σούπερ Καπ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο ματς αυτό, που όμως έγινε στην Αθήνα (ΟΑΚΑ).

Κερδίζει άνευ αγώνα η ΑΕΛ
*ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Χωρίς να …ιδρώσει η ΑΕΛ θα κερδίσει σήμερα το παιχνίδι με τον Α.Ο. Τρικάλων με 3-0, καθώς οι γείτονες, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να κατέβουν για να αγωνιστούν, καθώς ήδη έχουν αποχαιρετήσει και την κατηγορία.
Φυσικά ο διαιτητής  Φώτης  Πολυχρόνης  από την Ένωση Πιερίας και οι παίκτες της ΑΕΛ είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου Αλκαζάρ, για το τυπικό της υπόθεσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass