Η Formula 1 επιστρέφει...

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2021 20:16

Έπειτα από ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων, η Formula 1 επιστρέφει με τρεις αγώνες σε τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα, με το πρώτο εξ αυτών να είναι το GP Βελγίου, που θα διεξαχθεί στην πίστα του Spa-Francorchamps.
Το Spa-Francorchamps είναι η μεγαλύτερη πίστα του Πρωταθλήματος της Formula 1, με το μήκος της να ξεπερνάει τα 7 χλμ. και οι γρήγορες στροφές του το κάνουν μία από τις αγαπημένες πίστες των οδηγών, αλλά και των θεατών, καθώς η χάραξη προσφέρεται για προσπεράσματα.


Οι οδηγοί διανύουν με τέρμα γκάζι το τμήμα από την έξοδο της La Source (στροφή 1) μέχρι τη ζώνη φρεναρίσματος για τη Les Combes (5), δηλαδή για χρονικό διάστημα 23 δλ. και περίπου 1.875 μέτρα απόσταση. Για τον λόγο αυτόν, μια καλή έξοδος από τη φουρκέτα La Source είναι υψίστης σημασίας. Στους πρώτους γύρους του αγώνα, το φαινόμενο του slipstream είναι ιδιαίτερα έντονο σε αυτό το τμήμα της πίστας.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει και την πιο γνωστή -και ταχύτατη- ακολουθία στροφών, αυτή της Eau Rouge και Raidillon. Το αρχικό, ανηφορικό κομμάτι αυτής της ακολουθίας έχει κλίση 17% και οι οδηγοί βιώνουν έντονη συμπίεση (έως και 3G κάθετου φορτίου) στην αρχή της ανηφόρας, κινούμενοι με 310 χλμ. / ώρα. H υψομετρική διαφορά μεταξύ του υψηλότερου (στροφή 7, έξοδος του chicane της Les Combes) και του χαμηλότερου σημείου (Stavelot, στροφή 15) της πίστας αγγίζει τα 100 μέτρα. Λόγω του μεγάλου μήκους του Spa, καθώς και του μικροκλίματος της περιοχής, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βρέχει σε ένα τμήμα της πίστας ενώ σε άλλα ο ασφαλτοτάπητας είναι ακόμα στεγνός.
Οι αρχικές μετεωρολογικές προβλέψεις για τον φετινό αγώνα κάνουν λόγο για βροχές καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
ΜΑΧΗ ΤΙΤΛΟΥ
Η Mercedes έδειξε πολύ ανταγωνιστική εικόνα στους δύο αγώνες πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα, ωστόσο σε αυτό συνέβαλαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στον ασφαλτοτάπητα κυρίως το Σάββατο σε Silverstone και Hungaroring. Οι θερμοκρασίες στο Spa αναμένεται να είναι χαμηλότερες. Η απόδοση των μονάδων ισχύος βρέθηκε στο επίκεντρο έπειτα από τα GP Μ. Βρετανίας και Ουγγαρίας με τη Mercedes να δείχνει ότι έχει βρει κάποια οφέλη σε αυτόν τον τομέα, έχοντας πάλι το προβάδισμα. Το Spa θα αποτελέσει ιδανική πίστα για τη σύγκριση απόδοσης των δύο μονάδων και κυρίως των συστημάτων ανάκτησης ενέργειας (ERS) στο τέλος της ευθείας Kemmel.
Κάποιοι προβλέπουν ότι η Mercedes, διαθέτοντας ένα μονοθέσιο που εκ φύσεως παράγει χαμηλότερη τιμή οπισθέλκουσας, θα κατευθυνθεί προς ένα στήσιμο με λεπτή πίσω αεροτομή, για υψηλότερη τελική ταχύτητα στις ευθείες. Μένει να διαπιστωθεί αν η Red Bull μπορεί να κάνει το ίδιο. Στο Spa, Honda και Red Bull θα γιορτάσουν το 50ό GP της συνεργασίας τους. Ωστόσο, ο τομέας τον μονάδων ισχύος αναμένεται να απασχολήσει την αυστριακή ομάδα. Ο Verstappen αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την 3η φετινή μονάδα ισχύος στον αγώνα της Ουγγαρίας, αφότου ανακαλύφθηκε μια ρωγμή στον κινητήρα του το Σάββατο.
Επιπλέον, στο ατύχημα της 1ης στροφής, πιθανότατα ανεπανόρθωτες ζημιές υπέστη και η μονάδα στο μονοθέσιο του Perez. Τα περιστατικά αυτά κάνουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αμφότεροι οι οδηγοί της Red Bull να χρειαστούν φέτος και 4η μονάδα της Honda. Αυτό συνεπάγεται με ποινή αρκετών θέσεων στη σειρά εκκίνησης του GP στο οποίο θα χρησιμοποιήσει ο κάθε οδηγός την επιπλέον μονάδα ισχύος.
Σήμερα ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 16:00 με το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος να δείχνει πιο συναρπαστικό από ποτέ...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass