Τέλος τα προγράμματα «Aθληση για όλους»;

*ΛΕΥΤ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ:«ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» *ΤΜ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: «ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ 120.000 ΑΤΟΜΑ»

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2021 21:10

Του Σωτ. Κέλλα
Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα προγράμματα «Άθληση για όλους», για τα οποία το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην

οποία αναφέρει πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με προσωπική εντολή στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διέκοψε την οικονομική συμμετοχή της ΓΓΑ στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των Δήμων. «Την ίδια ημέρα που «ξεπροβόδιζε» την Παραολυμπιακή ομάδα στην αναχώρησή της για το Τόκιο και έβγαζε υποκριτικά λογύδρια για την υποστήριξη των αθλητών με αναπηρία, ο ίδιος είχε αποφασίσει την περικοπή των 700 ειδικών τμημάτων μαζικού αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα,» τονίζει στη σχετική ανακοίνωση το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Όπως τονίζεται «η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού αποκλείει από την άθληση περισσότερα από 120.000 άτομα τρίτης ηλικίας, γυναίκες, ανάπηρους, Ρομά, παιδιά και όλους τους κατοίκους της περιφέρειας και των νησιών της χώρας. Η ανεκδιήγητη απόφαση αφορά σε 5.000 τμήματα αθλούμενων και οδηγεί 1.300 γυμναστές στην ανεργία».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτά δεν είχαν διακοπεί ΠΟΤΕ από τη σύστασή τους το 1981 έως σήμερα. Στα χρόνια δε της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα άδεια ταμεία, τα εν λόγω Προγράμματα αυξήθηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέο και πιο ευέλικτο οργανωτικό πλαίσιο».
Η προσωπική εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη στις υπηρεσίες της ΓΓΑ για διακοπή τους, χωρίς την τήρηση ούτε των πιο στοιχειωδών νόμιμων διαδικασιών, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πέρα από τον αυταρχισμό του και την ανύπαρκτη σχέση του με τον αθλητισμό».
Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που κατηγορεί για παραπλανητική ανακοίνωση και αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής: « Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των Π.Α.γ.Ο. με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους -και όχι κατάργησής τους- το Υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους.
Τα Προγράμματα των Π.Α.γ.Ο επιβάλλεται να επανεξεταστούν πλήρως, καθώς τα ποσά που δαπανώνται (6,439 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητά τους στις τοπικές κοινωνίες και για τους λόγους αυτούς εγείρονται εύλογες διαμαρτυρίες.
Προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων ανά την Επικράτεια, αλλά και των αθλουμένων τους, καθώς και να προωθούν στην πράξη τον μαζικό αθλητισμό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Κι επιπλέον να ελέγχεται η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.
Ζητήθηκε ήδη, λοιπόν, από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Α. να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των Π.Α.γ.Ο. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Σκοπός η αναδιαμόρφωση των Π.Α.γ.Ο. από τη νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά με διαφανείς κανόνες.
Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους οφείλουν να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, που όντως τα έχουν ανάγκη και τα χρήματα που δαπανά η Πολιτεία να πιάνουν τόπο και να έχουν αντίκρισμα, όπως επιθυμεί κάθε Έλληνας φορολογούμενος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass