Κλειστά γήπεδα, αθλητισμός και… πλατεία

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο LOCKDOWN

Δημοσίευση: 04 Νοε 2020 20:20

Τον τελευταίο καιρό στα social media αναρτώνται συνεχώς άρθρα διαμαρτυρίας για τα κλειστά γήπεδα.

Κλειστά γήπεδα όχι μόνο για αγώνες, αλλά και για προπονήσεις.  Δικαίως;
Η αλήθεια είναι πως λοιμωξιολόγος δεν είναι κανένας από εμάς, ωστόσο όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό συνεχίζουμε να έχουμε απορίες (εύλογες θεωρώ) που δεν έχουν πάρει απαντήσεις.
Διακοπή πρωταθλημάτων για να περιοριστούν οι επαφές ίσως, χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις γιατί όχι;
Μετά και το 2ο lockdown τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Η αλήθεια είναι πως πρωταθλήματα σε γήπεδα που ανοιγοκλείνουν δεν μπορούν να γίνουν. Ωστόσο όταν σταματάνε οι προπονήσεις, είναι δύσκολη η επανεκκίνηση του αθλητισμού γενικότερα. Κανένας αθλητής δεν μπορεί να επανέλθει σε αγωνιστική δράση χωρίς τη γνωστή σε όλους τους αθλητές «προετοιμασία» και όσοι έχουμε περάσει από τα γήπεδα το γνωρίζουμε καλά αυτό.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν γιατί δεν μπορούν να αθληθούν 15-20 αθλητές σε ένα γήπεδο, ενώ μπορούν να συγκεντρωθούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πολλά περισσότερα άτομα.
Εκτός όμως των αγωνιστικών θεμάτων υπάρχουν και άλλα θέματα, ίσως σημαντικότερα. Έκλεισαν τα γήπεδα μέσα στα οποία γυμνάζονταν χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιδιά μέχρι 11 ετών, σύμφωνα με τις έρευνες και τα όσα ανακοινώνουν οι γιατροί, φαίνεται πως δε νοσούν, ή αν συμβεί αυτό πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό αλλά και δε μεταδίδουν εύκολα τον ιό. Παρόλα αυτά αποκλείστηκε η είσοδος και για αυτά στα κλειστά γυμναστήρια.
Από την άλλη, έφηβες και έφηβοι από 12-13 ετών και πάνω, έφυγαν από τα γήπεδα και όπως ήταν φυσικό οι περισσότεροι από αυτούς «έπιασαν» πλατείες και γειτονιές. Δεν είναι η μιάμιση ώρα προπόνησης που κρατούσε τα παιδιά, ήταν η αποθεραπεία μετά την προπόνηση, η ξεκούραση στο σπίτι που δεν τα άφηνε να κυκλοφορούν περαιτέρω. Τα παιδιά αυτά λοιπόν απέκτησαν ελεύθερο χρόνο και ποιος είναι αυτός που θα τα κρατήσει σπίτι; Πού θα εκτονώσουν όλη αυτή την ενέργεια; Απ’ ό,τι φαίνεται κάνοντας μια βόλτα έξω, η ενέργεια αυτή εκτονώνεται συνήθως σε κάποια πλατεία, σε κάποια γειτονιά ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο ανοιχτό γήπεδο (σχολικό) χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό.
Τα αθλητικά σωματεία στην πλειοψηφία τους τήρησαν όλα τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν και καλώς επιβλήθηκαν. Στα γήπεδα λοιπόν για όσους δεν το γνωρίζουν:
1. Υπήρχαν καταστάσεις εισόδου, ώστε αν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τον covid-19 να μπορεί να γίνει πλήρης ιχνηλάτηση.
2. Υπήρχε ορισμένος υγειονομικός υπεύθυνος σε περίπτωση κρούσματος για να βοηθήσει στην ταχύτερη ιχνηλάτηση.
3. Υπήρχαν αντισηπτικά κατά στην είσοδο του γυμναστηρίου
4. Τα αθλητικά σωματεία έκαναν απολύμανση του αθλητικού εξοπλισμού αλλά και των κλειστών γυμναστηρίων πριν και μετά την προπόνηση.
5. Η προπόνηση των αθλητών γινόταν από επαγγελματίες προπονητές και τα παιδιά ήταν συγκεκριμένα σε κάθε γκρουπ.
6. Οι γονείς έμεναν εκτός γηπέδων και όσοι έπρεπε να είναι μέσα σε αυτά φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα.
Με απλά λόγια μιλάμε για ένα πλήρως οργανωμένο περιβάλλον όσων αφορά τον Covid– 19 και τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς
Από την άλλη, τώρα που τα γήπεδα είναι κλειστά τα παιδιά «πήγαν … πλατεία». Εκεί:
1. Βλέπουμε τα παιδιά να συνωστίζονται σε παγκάκια, πεζούλια με έναν καφέ στο χέρι.
2. Οι παρέες των εφήβων δύσκολα θα τηρήσουν μέτρα όπως η μάσκες ή οι αποστάσεις για να μη συνωστίζονται.
3. Οι επαφές που κάνουν οι έφηβοι στα σημεία συνάντησής τους είναι πολλές και φυσικά όχι συγκεκριμένες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού κρούσματος στον Covid-19.
4. Υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού σε κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα).
Τα παιδιά δύσκολα θα μείνουν σπίτια τους, όσα μέτρα και να πάρουμε. Ας ανατρέξει κανείς στο lockdown του Μαρτίου – Απριλίου, όπου οι έφηβοι κυκλοφορούσαν παντού σε παρέες. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε αν τα θέλουμε σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και δομές ή ανεξέλεγκτα έξω;
Περουλάκης Γιάννης
Πρόεδρος Ε.Α. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass