«Τρίποντα» και «ασίστ» στη μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2020 22:21

Τις γνωρίσαμε στα γήπεδα του μπάσκετ, όπου οι επιδόσεις τους ήταν εντυπωσιακές, αλλά τώρα τις ίδιες επιδόσεις επιχειρούν να έχουν σε μια άλλη μεγάλη μάχη, αυτή με αντίπαλο τον κορονοϊό.

Συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αθλητισμό με τις σπουδές κατάφεραν να γίνουν γιατροί και μυημένες στην αδρεναλίνη του πρωταθλητισμού θέλουν και αυτή τη φορά να βγούνε νικήτριες.
Αναφερόμαστε στην Ελένη και τη Χριστίνα Αρναούτογλου που με σπουδές στην ιατρική αγωνίζονται απέναντι στον «αόρατο εχθρό», χέρι-χέρι με χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους, στην πρώτη γραμμή αυτού του ακήρυχτου πολέμου.
Η Ελένη είναι διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος, διευθύντρια του χειρουργικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αλλά και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Χριστίνα ορθοπεδικός χειρουργός είναι επιμελήτρια Α’ στην Ορθοπεδική κλινική και Μυοσκελετικού Τραύματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Οι δυο τους έπαιξαν μπάσκετ αρχικά στην ομάδα του Τυφώνα Ν. Ηρακλείου το 1979 έχοντας προπονητή τη μεγάλη δόξα του ελληνικού μπάσκετ, τον Ελληνοαμερικανό Ντέιβιντ Στεργάκο. Στη συνέχεια έμειναν στο άθλημα αλλά άλλαξαν ομάδα και πόλη (όπως έπραξαν και με την Ιατρική αφού ακολούθησαν διαφορετικές ειδικότητες) η Ελένη πήγε στην Ολυμπιάδα Πάτρών όπου έπαιξε μέχρι το 1992 και η Χριστίνα στον ΠΑΣ Γιάννινα όπου αγωνίσθηκε μέχρι το 1996. Η Ελένη, μάλιστα ακόμα έχει το ρεκόρ πόντων στο πατρινό γυναικείο μπάσκετ, όπου και πανηγύρισε μια μεγάλη άνοδο στη Β’ εθνική (σημερινή Α2).
Η Πάουλα Παρέτο η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του τζούντο (-48κ.) στο Ρίο όπου εργάζεται ως ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Σαν Ισίντρο, βόρεια του Μπουένος Αϊρες δανείστηκε τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ λέγοντας σε μια ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πρόσφατα: «Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας. Η αποστολή που βρίσκεται μπροστά δεν είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Τα βάσανα και οι κόποι μας δεν είναι πάνω από τις αντοχές μας. Όσο έχουμε πίστη στον σκοπό μας και αδάμαστη θέληση, η νίκη θα είναι μέσα μας».
Φτιαγμένοι να κυνηγούν τις νίκες, κάποιοι αθλητές και αθλήτριες σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν λοιπόν αυτό το διάστημα μία άλλη, πολύ πιο σκληρή και σαφώς πιο σημαντική μάχη.
Αλήθεια, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που είναι νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού COVID-19 πώς πάει η συγκεκριμένη μάχη; Ποιες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία;
Η Ελένη Αρναούτογλου που είναι στην πρώτη γραμμή μάς λέει: «Ανήκοντας σε ειδικότητα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι συνθήκες στα ελληνικά νοσοκομεία είναι πολύ καλές. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε στον μικρό αριθμό διασωληνωμένων και νοσηλευόμενων ασθενών, αλλά και στον μικρό αριθμό θανάτων των ασθενών που νόσησαν από έναν τόσο επιθετικό ιό στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως, ότι αυτή η εξαιρετική εικόνα οφείλεται στην πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος υγείας, στη διαρκή καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση του κόσμου από τα αρμόδια υπουργεία και βέβαια στη μεγάλη ωριμότητα που έδειξε σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού που ανταποκρίθηκε εξαιρετικά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι εμείς οι Έλληνες όταν δουλεύουμε ομαδικά και υπάρχει συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας».
Για τη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης από τον κόσμο έκανε μνεία και η Χριστίνα Αρναούτογλου προσθέτοντας: «Κοντεύουν σχεδόν δύο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας και τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής είναι πανέτοιμα, καθώς οι ελλείψεις είναι πια ελάχιστες και η εμπειρία προστιθέμενη περνώντας ο καιρός.
Ο κόσμος επέδειξε μεγάλη ωριμότητα και εμπιστοσύνη στην ιατρική κοινότητα που ηγείται της προσπάθειας. Άλλωστε όπως η δουλειά του χειρουργού είναι ομαδική και συλλογική έτσι και την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να τη διέπει η ίδια φιλοσοφία».
Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής κι επειδή πρέπει, ειδικά τώρα, να ακούμε τις γνώμες των ειδικών, οι δύο αδελφές που έχουν μάθει να συνδυάζουν την αθλητική ζωή με την ιατρική μάς λένε πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός των αθλητών τον κορονοϊό και τη σημασία της άθλησης στο σπίτι.
Η Ελένη Αρναούτογλου μας απάντησε: «Θεωρητικά, οι αθλητές περνούν πιο ήπια τα συμπτώματα εφόσον αρρωστήσουν, αφού είναι νέοι και με λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν και μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να καταλήξουν από τον ιό.
Είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους, γιατί αυτό βοηθά την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα θωρακίζοντάς το απέναντι στις ιώσεις, μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια και σοβαρά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και βοηθά στη διατήρηση του βάρους και στην αποφυγή της παχυσαρκίας. Επιπλέον, με την άσκηση επιτυγχάνεται βελτίωση του ύπνου και βελτίωση της διάθεσης με την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι νιώθουν πιο ενεργητικοί και πιο σημαντικοί αφού επιτυγχάνουν ένα στόχο».
Βέβαια οι αθλητές δεν είναι άτρωτοι αλλά παράλληλα ο κορονοϊός άνοιξε και τον δρόμο για μύηση στην άθληση με τη Χριστίνα Αρναούτογλου να δηλώνει:
«Οι αθλητές δυνητικά θα μπορούσαν να εκδηλώνουν πιο ήπια τη νόσο, γιατί είναι κυρίως νέοι στην ηλικία και σε καλή γενική κατάσταση. Έχουμε δει όμως και περιπτώσεις νέων ατόμων που εκδήλωσαν τη νόσο και δυστυχώς κατέληξαν από αυτή. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πολλοί συμπολίτες μας έβαλαν τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Και αυτό είναι σημαντικό για την ενίσχυση της υγείας μας τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής. Η δοκιμασία λοιπόν αυτή έχει και θετικές πλευρές».
Βέβαια οι αθλητές μπορεί να φαίνεται ότι κερδίζουν ιατρικά τη μάχη με τον κορονοϊό αλλά αγωνιστικά είναι οι μεγάλοι χαμένοι μετά τις αναβολές των διοργανώσεων και κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν σε λίγους μήνες στο Τόκιο.
Η μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αθληθούν, πόσο θα τους επηρεάσει (ειδικά όταν υπάρχουν Ολυμπιακές προκρίσεις);
Η Ελένη Αρναούτογλου διστάζει να πει κάτι με σιγουριά απαντώντας: «Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης δεν μπορώ να πω με σιγουριά εάν και σε ποιο ποσοστό θα επηρεαστούν τελικά οι αθλητές από τη μεγάλη αποχή ενόψει των Ολυμπιακών προκρίσεων. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που συμβαίνει είναι παγκόσμιο, δηλαδή λίγο πολύ όλοι οι αθλητές θα επηρεαστούν. Με βάση λοιπόν τη λογική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες μετατέθηκαν για ένα χρόνο και ελπίζοντας ότι οι αθλητές δεν θα επηρεαστούν σωματικά ή ψυχικά από τον κορονοϊό, πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να μην δούμε νέα ρεκόρ αλλά επίσης και καμία σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια κατάταξη», ενώ η Χριστίνα μας είπε:«Οι αθλητές των μεγάλων επιδόσεων λόγω της αποχής μπορεί να επηρεαστούν σε ατομικό επίπεδο, όχι όμως και στην τελική αγωνιστική κατάταξη. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε πανδημία και ότι παρόμοιο πρόβλημα έχουν οι αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε η μετάθεση των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων μετά από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας; Η χώρα μας θα κερδίσει τη μάχη αυτή;
Η Ελένη Αρναούτογλου μας απαντάει: «Η νίκη είναι κοντά αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε ακόμη! Συνεχίζουμε όλοι μαζί, τηρώντας τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων, φροντίζοντας παράλληλα τη διατροφή και την άσκησή μας».
Πόσα τρίποντα χρειάζονται ακόμα στην μάχη αυτή και πόσες ασίστ από το ιατρικό προσωπικό;
Η Χριστίνα Αρναούτογλου μας λέει: «Ο αγώνας δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια ένταση, ενωμένοι και πειθαρχημένοι. Μην ξεχνάμε ότι το τέλος είναι κοντά».
Αλλά αν στο μπάσκετ η κόρνα της γραμματείας δεν χτυπήσει τη λήξη, κανένας αγώνας δεν τελειώνει. Ως τότε οι δύο αδελφές, Ελένη και Χριστίνα Αρναούτογλου, θα δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού. Μαθημένες από αγώνες πιστεύουν στην τελική επικράτηση…

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass